VUOSIKERTOMUS 2017

Koulutus murtaa kuukautisiin liittyvää häpeää Tansaniassa

Fida ja paikallinen kirkkokumppani alkoivat tukea tansanialaisnuorten kuukautis- ja seksuaaliterveyttä osana yhteisöissä tehtävää työtä. Tämän mahdollistivat yritys- ja järjestökumppanit.

–Tangassa paikalliset työntekijät jopa ostivat omilla varoillaan köyhimmille perheille kuukautissiteitä. Tyttöjen kuukautisiin liittyvät asiat kuitenkin pidettiin tai pysyivät paljolti piilossa, Fidan neuvonantaja Virpi Mesiäislehto kuvailee ja jatkaa:

–Tytöillä ilmenee sairauksia, jotka johtuvat huonosta kuukautishygieniasta. Piilossa tapahtuu vielä pahempaakin kuten seksuaalista hyväksikäyttöä.

Fidan hanke Tansanian rannikolla Tangassa keskittyy vammaisten lasten ja nuorten tukemiseen. Siellä kouluttajakumppaniksi ryhtyi seksuaali- ja lisääntymisterveyteen erikoistunut Femme International -järjestö, joka on tuottanut teemasta vammaisille henkilöille tarkoitettua koulutusmateriaalia.

Mwanzan alueella hanke tukee laajalti heikoimmassa asemassa olevia lapsia ja nuoria. Siellä käynnistyi Fidan ja suomalaisen kuukautiskuppiyritys Lunetten (LuneGroup Oy) pilottiyhteistyö, jossa lisätään tietoisuutta lisääntymis- ja seksuaaliterveydestä Lunetten kenialaisen kouluttajajärjestön (The Cup) kautta.

Kuukautiset haittaavat koulunkäyntiä

– Kuukautiset ja niihin liittyvät häpeä ovat yleisin syy sille, että itäafrikkalainen tyttö jää pois koulusta ja sosiaalisista aktiviteeteista ja pahimmillaan tippuu pois koulutuksen piiristä pitkällä tähtäimellä, kertoo Femmen tutkimusjohtaja Jennifer Rubli.

Tämä altistaa tytöt köyhyydelle ja lopulta hyväksikäytölle. Kuukautiset eivät ole siksi vain tyttöjen vastuu vaan koko yhteisön asia. Koulutuksessa onkin tärkeä huomioida myös miespuoliset sukulaiset, sillä näin ehkäistään kuukautisiin liittyvää tabua, salailua ja kiusaamista.

–Vammaiset tytöt ja kuukautiset ovat täällä kaksoistabu, Virpi Mesiäislehto toteaa.

Tangassa myös yhteisöjen omat perinneopettajat, kuukautis- ja seksuaalitiedon jakamisesta vastaavat naispuoliset kungwit, olivat halukkaat tulemaan tarjottuun koulutukseen. Ensimmäinen tällainen koulutus toteutuikin syksyllä. Koulutus oli räätälöity erikseen vammaisille nuorille, heidän huoltajilleen, perinneopettajille sekä hankeväelle.

Kuukautiset ovat iso häpeä

Usein köyhät tytöt turvautuvat itsetehtyihin kuukautissiteisiin. Koska niiden kuivattaminen pesun jälkeen näkösällä on häpeällistä, siteet saattavatkin päätyä vielä kosteina sängynpatjan alle piiloon seuraavaa käyttöä odottamaan. Tulehduskierre on valmis. Kuukautisterveyden parantuessa tytöt säilyvät perusterveinä ja voivat käydä koulua myös kuukautisten aikana.

Vammaiset tytöt joutuvat kokemaan ylimääräisiä vaikeuksia ja yhtäläistä häpeää kuukautisista. Vammaisia nuoria ei ole tuettu suhtautumisessa omaan seksuaalisuuteen. Siksi he, myös pojat, altistuvat pahimmillaan erilaiselle hyväksikäytölle. Tangan alueen vammaiset nuoret hyötyivät vertaistuesta saamansa oppimateriaalin lisäksi.

Mwanzassa valittiin kansallisia kouluttajia, osa miehiä, tukemaan erityisesti koululaisten kuukautis- ja seksuaaliterveysneuvontaa. Kouluttajien koulutuksen käynnistyessä muokattiin myös Tansaniaan sopiva käsikirja The Cup -järjestön aikaisemmin Kiberassa Keniassa käyttämän pohjalta.

Mwanzan hanke lieventää kuukautishäpeää ja lisää tietoisuutta. Samalla se tarjoaa mahdollisuuden tutustua rahaa ja pesuvettä säästävän, lääkesilikonista valmistetun turvallisen kuukautiskupin käyttöön.