Autamme katastrofeissa ja kriiseissä

Humanitaarinen apu

Tavoitteemme on vahvistaa ihmisarvoista elämää kriisien keskellä. Autamme pitkittyneistä kriiseistä kärsiviä yhteisöjä palaamaan arkeen. Edistämme lasten koulunkäyntiä. Tuemme pakolaisten henkistä hyvinvointia ja pyrimme turvaamaan heidän toimeentulonsa tulevaisuudessa.

Tällä hetkellä Fida tekee humanitaarista avustustyötä Suomen ulkoministeriön tuella Kongon demokraattisesta tasavallassa. 

Noudatamme kansainvälisiä humanitaarisen avustustyön periaatteita, laatustandardeja ja eettisiä ohjeita.

Poliittinen epävakaus ja ilmastonmuutos edesauttavat katastrofien ja kriisien syntyä maailmanlaajuisesti. 

Pakolaisia on enemmän kuin koskaan aikaisemmin

Tällä hetkellä maailmassa on 65,6 miljoonaa ihmistä, jotka ovat joutuneet jättämään kotinsa konfliktien ja vainon vuoksi. Näistä pakon edestä muuttaneista ihmisistä 21,3 miljoonaa on lapsia. Humanitaarinen apu tuo selviytymisen kannalta elintärkeää toivoa pakolaisille.

Pitkittyneiden kriisien ja luonnonkatastrofien sekä pakolaisten historiallisen suuren määrän vuoksi myös humanitaarisen avun tarve on ennätyksellisen suuri. Järjestöt saavat vain vaivoin kerättyä riittävästi avustusvaroja vastaamaan avuntarpeeseen.

Humanitaarista apua säätelevät kansainväliset periaatteet

Humanitaarisen avun päämääränä on ihmishenkien pelastaminen ja hädän lievittäminen kriisien keskellä. Avun periaatteet on määritelty kansainvälisessä humanitaarisessa oikeudessa, ihmisoikeussopimuksissa ja pakolaisoikeudessa.

Akuutin avun vaiheessa ihmisille toimitetaan hätäapuna esimerkiksi ruokaa, puhdasta vettä, lääkkeitä, hygieniatarvikkeita, ruuanvalmistusvälineitä, huopia, muovipressuja ja telttoja.

Akuutin vaiheen avunannon jälkeen edessä on monia haasteita. Kun ihmiset palaavat kotiseuduilleen, heidän täytyy alkaa huolehtia ruoan hankkimisesta, asumisesta, omasta toimeentulostaan ja lasten kouluttamisesta.

Usein tarvitaan oikein ajoitettua ja sujuvaa siirtymistä humanitaarisesta avusta pidempiaikaiseen kehitysyhteistyöhön. Tämä auttaa kriisin koettelemia yhteisöjä selviämään jaloilleen.

Lue Fidan vuosikertomuksesta, millaista humanitaarista apua annoimme vuonna 2017.

Jokainen lahjoitus on tarpeen ja pelastaa ihmishenkiä