Saavutettavuusseloste

Tämä saavutettavuusseloste koskee Fida Internationalin verkkosivustoja www.fida.info ja www.fida.fi ja se on päivitetty 22.2.2022.

Verkkopalveluja koskee laki digitaalisten palvelujen tarjoamisesta, jossa edellytetään, että julkisten verkkopalvelujen on oltava saavutettavia. Saavutettavuus luo kaikille yhdenvertaiset mahdollisuudet käyttää palvelua.
Tässä selosteessa kerrotaan, mitä puutteita sivuston saavutettavuudessa on, ja miten voit antaa meille palautetta palvelun saavutettavuudesta.
Verkkopalvelun saavutettavuuden on arvioinut ulkopuolinen organisaatio Verkkovaraani Oy.

Digipalvelun saavutettavuuden tila

Tämä verkkopalvelu täyttää WCAG:n A ja AA-tason saavutettavuusvaatimukset osittain. Sivustolla on alla lueteltuja tiedossa olevia saavutettavuuspuutteita, joita korjaamme uuden verkkosivuston toteutuksen yhteydessä vuoden 2023 aikana. Uusi verkkosivusto suunnitellaan vaatimukset täyttäväksi.

Sisällöt ja toiminnot, jotka eivät ole vielä saavutettavia

Väriyhdistelmien kontrastin saavutettavuus

Useat, paljon sivustoilla käytössä olevat väriyhdistelmät eivät täytä saavutettavuuskriteerejä. Näitä ei-saavutettavia väriyhdistelmiä ovat: 1) oranssi-valkoinen (mm. päävalikon aktiiviset sivut, sisältöalueet, linkit, painikkeet) 2) turkoosi-valkoinen (mm. sisältöalueet, avainsanapainikkeet, fida.info alatunniste) 3) turkoosi-oranssi (turkoosit sisältöalueet, joissa linkki) 4) turkoosi-keltainen (turkoosit sisältöalueet, joissa linkki) 5) vaaleanharmaa-valkoinen (mm. artikkelien metatiedot ja murupolut) 6) tummanharmaa-oranssi (fida.fi alatunniste) 7) vaalea beige-oranssi (fida.fi sisältöalueet)

Myös kuvien päälle sijoitetuissa teksteissä on osin puutteellinen saavutettavuus.

Saavutettavuusvaatimukset, jotka eivät täyty: 1.4.1, 1.4.3, 1.4.11

Saavutettavuus näppäimistöllä ja ruudunlukijalla

Näppäimistön ja ruudunlukukäytön merkittävimmät haasteet liittyvät seuraaviin kohtiin: 1) Lomakkeiden ja hakutoiminnon saavutettavuus (ks. tarkempi erittely alla) 2) Hyppää sisältöön -ominaisuuden puuttuminen 3) Saavutettavuuspuutteet Safari-selaimella: a) suuri osa linkeistä ohitetaan, ml. ylä- ja alatunniste b) VoiceOver ei lähde lukemaan koko sivun sisältöä 4) Puuttuva näkyvä kohdistus tietyillä painikkeilla ja lomakkeiden alasvetovalikoilla.

Saavutettavuusvaatimukset, jotka eivät täyty: 1.3.1, 1.3.3, 2.1.1, 2.4.1, 2.4.4, 2.4.7, 3.3.3, 4.1.2, 4.1.3

Lomakkeiden saavutettavuus

Sivustoilla olevien lomakkeiden saavutettavuus on vaihtelevaa. Puutteita löytyy sekä hakutoiminnoissa, ruudunlukijan käytössä että näppäistön käytössä.

Saavutettavuusvaatimukset, jotka eivät täyty: 1.3.1, 1.3.3, 2.4.7, 3.3.3, 4.1.2, 4.1.3

Otsikointien saavutettavuus

Otsikkohierarkiassa on puutteita ainakin kuudella sivulla sekä alatunnisteessa. Sivuilla on myös joitakin elementtejä merkitty virheellisesti h1-otsikoiksi tai h1-otsikko puuttuu. Tyhjiä otsikkotagejä löytyy ainakin neljältä sivulta.

Saavutettavuusvaatimus, joka ei täyty: 1.3.1

Linkitysten saavutettavuus

Linkkien tyylit eivät ole kaikin paikoin yhteneväiset. Linkin erottaa vain väri, alleviivaus puuttuu. Linkkityyliä käytetään sähköpostiosoitteissa, joissa ei ole linkkiä. Alatunnisteiden someprofiileihin johtavat linkit eivät ole kuvaavia. Sivustolla on linkkejä, joilla ei ole kuvaavaa linkkitekstiä. Sivustolla on linkkejä, joilta puuttuu tekstiselite.

Saavutettavuusvaatimukset, jotka eivät täyty: 1.1.1, 1.4.1, 2.4.4

Multimedian saavutettavuus

Videolta sivulla Sytytä toivon kipinä puuttuu osittain tekstitys. Podcastien eli Soundcloud-upotusten linkit ovat osin englanniksi.

Saavutettavuusvaatimukset, jotka eivät täyty: 1.2.1, 1.2.2, 1.2.3, 1.2.5

Kuvien saavutettavuus

Sivustoilta puuttuu alt-tekstit ainakin ylätunnisteiden logoilta sekä blogin kirjoittajien kuvilta.

Saavutettavuusvaatimus, joka ei täyty: 1.1.1

Yhteystiedot saavutettavuuspuutteista ilmoittamiseksi

Jos havaitsit sivustolla saavutettavuuspuutteita, voit ilmoittaa niistä meille sähköpostitse osoitteeseen fida@fida.fi

Valvontaviranomainen

Jos huomaat sivustolla muita kuin tässä selosteessa mainittuja saavutettavuusongelmia, anna ensin palautetta meille eli sivuston ylläpitäjälle. Vastauksessa voi mennä 14 päivää.
Jos et ole tyytyväinen saamaasi vastaukseen tai et saa vastausta lainkaan kahden viikon aikana, voit tehdä ilmoituksen Etelä-Suomen aluehallintovirastoon. Etelä-Suomen aluehallintoviraston sivulla kerrotaan tarkasti, miten ilmoituksen voi tehdä ja miten asia käsitellään.
Valvontaviranomaisen yhteystiedot
Etelä-Suomen aluehallintovirasto
Saavutettavuuden valvonnan yksikkö
www.saavutettavuusvaatimukset.fi 
saavutettavuus@avi.fi
puhelinnumero vaihde 0295 016 000