Usein kysyttyä kummiudesta

Miten ryhdyn kummiksi?

Voit ilmoittautua oheisella lomakkeella, soittamalla asiakaspalveluun 010 505 7700 (ma 10.30-15, ti-pe 10-15) tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen kummi@fida.fi

Fidalla on kummilapsia 25 kohteessa 14 maassa. Voit valita kummilapsen maan ja sukupuolen mukaan, tai antaa meidän tehdä valinnan puolestasi.

Kummiksi voit ilmoittautua joko yksittäiselle lapselle tai aloittaa yhteisökummina, jolloin toimit kummina koko yhteisön, esimerkiksi kylän tai koulun, lapsille.

Molempien kummiuden muotojen tavoite on saada aikaan pysyvä muutos lasten elinpiirissä.

Kuinka pitkäksi aikaa sitoudun kummiuteen?

Toivoisimme, että sitoudut tukemaan lasta tämän peruskoulun ajan tai siihen saakka, että hän täyttää 18 vuotta. Muutamissa kummikohteissa tukea jatketaan vielä ammatti- tai korkeakouluopinnoissa.

Yhteisökummina voit tukea kohteen lapsia niin kauan, kuin Fidan kummilapsihanke kohteessa jatkuu.

Joskus kummisuhde lapseen päättyy esimerkiksi lapsen perheen muuton seurauksena. Siinä tapauksessa saat ehdotuksen uudesta avuntarpeessa olevasta kummilapsesta.

Mikäli oma elämäntilanteesi muuttuu niin, ettet voi enää jatkaa kummina, ilmoita siitä asiakaspalveluun. Silloin etsimme lapselle uuden kummin.

Miten kummikannatus menee perille ja mitä se saa aikaan?

Fida toimittaa avun perille työntekijöidensä ja paikallisen yhteistyökumppanin kautta. Rahaa ei anneta suoraan lapsille ja heidän perheilleen, vaan tuki käytetään heidän hyvinvointinsa edistämiseen. Tällainen toimintamalli on kaikkein turvallisin, luotettavin ja avun saajien kannalta tehokkain.

Kummilapsihankkeisiin valitaan kaikista heikoimmassa asemassa olevia lapsia, jotka ovat tuen tarpeessa esimerkiksi äärimmäisen köyhyyden, vanhempien sairauden, sosiaalisten ongelmien tai orpouden vuoksi. Valinta tehdään yhdessä Fidan paikallisen yhteistyökirkon ja sosiaaliviranomaisten kanssa.

Kummilapsityön tavoitteena on parantaa lapsen oikeuksia ja saada aikaan pysyvää muutosta lapsen elinpiirissä. Yhteisön tarpeista riippuen kummien tuki vaikuttaa seuraavilla tavoilla:

  • Perheiden elintaso kohenee.
  • Lasten koulunkäyntimahdollisuudet paranevat.
  • Lapset saavat paremmat edellytykset elää terveenä.
  • Lapset saavat turvallisemman kasvuympäristön.
  • Lapset saavat mahdollisuuden esiopetukseen, leikkiin ja harrastuksiin.

Kummien tuella katetaan kohteesta riippuen esimerkiksi lasten koulunkäynnin kuluja, esikoulu- ja kerhotoimintaa, materiaalisia tarpeita, terveyskuluja, sekä koko kylän hyvinvointiin vaikuttavia projekteja kuten esimerkiksi vanhempien ammatti- ja lukutaitokoulutuksia, ravinto- ja hygieniavalistusta, sekä vesipisteiden ja käymälöiden rakennusta.

Vuosittaisista uutiskirjeistä saat tietoa kummikohteessasi tehdystä työstä.

Voinko olla yhteydessä kummilapseen?

Kummilapsi ilahtuu, jos muistat häntä kirjeellä tai postikortilla. Yhteydenpito kummin ja kummilapsen välillä tapahtuu paikallisen Fidan toimiston kautta englanniksi. Jos tarvitset käännösapua, ole yhteydessä Fidan asiakaspalveluun.

Fidan lastensuojeluperiaatteiden vuoksi kummi ja kummilapsi eivät voi olla suoraan toistensa kanssa tekemisissä. Tämä suojelee lasta sopimattomilta viesteiltä ja kummia suorilta rahapyynnöiltä.

Saat kummikohteestasi postia kahdesti vuodessa. Postin mukana saat kummilapsesi kirjeen ja/tai raportin kerran vuodessa.

Voinko vierailla kummikohteessa?

Kyllä! Mikäli suunnittelet omatoimimatkaa maahan, jossa kummikohteesi sijaitsee ja haluaisit tutustua toimintaan, otathan hyvissä ajoin yhteyttä kummilapsityön asiakaspalveluun. Näin voimme sopia asiasta kummikohteen henkilökunnan kanssa.

Aina mahdollisuuksien mukaan Fida järjestää ryhmämatkoja kummikohteisiin, joihin on turvallista matkustaa. Tiedotamme tulevasta matkasta hyvissä ajoin ensisijaisesti kyseisen kohdemaan kummeja.

Voinko lähettää lahjoja kummilapselle?

Lasten parissa tehtävässä työssä haluamme korostaa sitä, että jokainen lapsi on yhtä arvokas.

Kummilta tuleva lahjapaketti saattaa aiheuttaa ristiriitaisen tilanteen, sillä se nostaa lahjan vastaanottajan eriarvoiseen asemaan. Paketin vastaanottaminen aiheuttaa kohdemaassa usein myös ylimääräisiä kustannuksia. Siksi emme suosittele paketin lähettämistä.

Jouluna muistamme lapsia erityisellä tavalla. Jokaisen kummikohteen työntekijät miettivät vuosittain, minkä tarpeellisen lahjan haluaisivat antaa kummeilta lapsille. Voit osallistua joululahjojen hankintaan lahjoittamalla ylimääräisen rahalahjan joulukuun puoleenväliin mennessä. Lahjoina hankimme lapsille esimerkiksi moskiittoverkkoja, patjoja, huopia, tyynyjä, askarteluvälineitä ja ruokapaketteja.

Ylimääräisen rahalahjan voit aina maksaa käyttämällä samaa tili- ja viitenumeroa kuin kummikannatusmaksussa.

Miten Fidan kristilliset arvot näkyvät kummilapsityössä?

Fida tekee yhteistyötä paikallisten kirkkojen kanssa, joten kristilliset arvot ja sanoma ovat luonnollinen osa kaikkea toimintaamme. Työmme on kokonaisvaltaista, eli huomioimme niin lasten aineelliset ja henkiset kuin hengellisetkin tarpeet.

Työmme motiivina on lähimmäisenrakkaus. Välitämme ihmisestä, jolla on heikommat lähtökohdat kuin muilla esimerkiksi perhettä koskettaneen menetyksen, vammaisuuden tai vaikkapa sairauden takia.

Olemme sitoutuneet syrjimättömyyden periaatteeseen. Apua ei koskaan ehdollisteta esimerkiksi uskonnon tai etnisen taustan vuoksi. Kummilasten joukossa on kristittyjä, muslimeja, hinduja, buddhalaisia ja muiden uskontojen edustajia.

Jäikö joku mietityttämään? Ota yhteyttä!

Anna-Liisa Liljefors

010 505 7700

Kummien ja kuukausilahjoittajien asiakaspalvelu, merkkipäiväkeräykset.