Usein kysyttyä kummiudesta

Usein kysyttyä kummiudesta – Vastauksia yleisimpiin kysymyksiin

Miten ryhdyn kummiksi?

Voit ilmoittautua kummiksi kehittyviin maihin täältä, soittamalla asiakaspalveluun 010 505 7700 (ma-pe 10-15, puhelun hinta mpm/pvm ) tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen kummi@fida.fi

Fidalla on kummilapsia 19 kohteessa 13 maassa. Voit valita kummilapsen maan ja sukupuolen mukaan, tai antaa meidän tehdä valinnan puolestasi.

Kummiksi voit ilmoittautua joko yksittäiselle lapselle tai aloittaa yhteisökummina, jolloin toimit kummina koko yhteisön, esimerkiksi kylän tai koulun, lapsille.

Molempien kummiuden muotojen tavoite on saada aikaan pysyvä muutos lasten elinpiirissä.

Kuinka pitkäksi aikaa sitoudun kummiuteen?

Kummituen tarpeen pituus riippuu kohteesta.

Joissakin kohteissa on mahdollista tukea lasta tämän peruskoulun ajan tai siihen saakka, että hän täyttää 18 vuotta. Muutamissa kummikohteissa tuetaan nuoria ammatti- tai korkeakouluopinnoissa. Yhteisökummina voit tukea kohteen lapsia niin kauan, kuin Fidan työ kohteessa jatkuu.

Joskus kummisuhde lapseen päättyy esimerkiksi lapsen perheen muuton seurauksena. Siinä tapauksessa saat ehdotuksen uudesta avuntarpeessa olevasta kummilapsesta.

Miten kummikannatus menee perille ja mitä se saa aikaan? 

Fida toimittaa avun perille työntekijöidensä ja paikallisen yhteistyökumppanin kautta. Rahaa ei anneta suoraan lapsille ja heidän perheilleen, vaan tuki käytetään heidän hyvinvointinsa edistämiseen. Tällainen toimintamalli on kaikkein turvallisin, luotettavin ja avun saajien kannalta tehokkain.

Kummien tukeman työn piiriin valitaan kaikista heikoimmassa asemassa olevia lapsia, jotka ovat tuen tarpeessa esimerkiksi äärimmäisen köyhyyden, vanhempien sairauden, sosiaalisten ongelmien tai orpouden vuoksi. Valinta tehdään yhdessä Fidan paikallisen yhteistyökirkon ja sosiaaliviranomaisten kanssa.

Työmme tavoitteena on parantaa lapsen oikeuksia ja saada aikaan pysyvää muutosta lapsen elinpiirissä. Yhteisön tarpeista riippuen kummien tuki vaikuttaa seuraavilla tavoilla:

  • Perheiden elintaso kohenee.
  • Lasten koulunkäyntimahdollisuudet paranevat.
  • Lapset saavat paremmat edellytykset elää terveenä.
  • Lapset saavat turvallisemman kasvuympäristön.
  • Lapset saavat mahdollisuuden esiopetukseen, leikkiin ja harrastuksiin.
Yleensä paras tapa auttaa lasta on auttaa hänen perhettään huolehtimaan lapsesta yhä paremmin. Kun vanhemmat pystyvät itse maksamaan esimerkiksi lapsensa koulunkäyntikulut, se voimauttaa koko perhettä enemmän kuin se, että kummi maksaisi lapsen koulunkäyntikulut suoraan. Siksi myös nimetyn kummilapsen kummit tukevat samalla lapsen perhettä ja koko yhteisöä.
Kylän hyvinvointiin vaikuttavia projekteja ovat esimerkiksi
  • Vanhempien ammatti- ja lukutaitokoulutukset
  • Ravinto- ja hygieniaopetus
  • Perheiden elinkeinojen tukeminen
  • Vesipisteiden ja käymälöiden rakentaminen

Vuosittaisista uutiskirjeistä saat tietoa kummikohteessasi tehdystä työstä.

Voinko olla yhteydessä kummilapseen?

Kummilapsi ilahtuu, jos muistat häntä kirjeellä tai postikortilla. Yhteydenpito kummin ja kummilapsen välillä tapahtuu paikallisen Fidan toimiston kautta englanniksi. Jos tarvitset käännösapua, ole yhteydessä Fidan asiakaspalveluun.

Fidan lastensuojeluperiaatteiden vuoksi kummi ja kummilapsi eivät voi olla suoraan toistensa kanssa tekemisissä. Tämä suojelee lasta sopimattomilta viesteiltä ja kummia suorilta rahapyynnöiltä.

Saat kummikohteestasi postia kahdesti vuodessa. Saat kummilapseltasi tai yhteisön lapsilta kerran vuodessa kirjeen tai piirustuksen sekä valokuvan.

Voinko vierailla kummikohteessa?

Kyllä! Mikäli suunnittelet omatoimimatkaa maahan, jossa kummikohteesi sijaitsee ja haluaisit tutustua toimintaan, otathan hyvissä ajoin yhteyttä Fidan asiakaspalveluun. Näin voimme sopia asiasta kummikohteen henkilökunnan kanssa.

Voinko lähettää lahjoja kummilapselle?

Lasten parissa tehtävässä työssä haluamme korostaa sitä, että jokainen lapsi on yhtä arvokas.

Kummilta tuleva lahjapaketti saattaa aiheuttaa ristiriitaisen tilanteen, sillä se nostaa lahjan vastaanottajan eriarvoiseen asemaan. Paketin vastaanottaminen aiheuttaa kohdemaassa usein myös ylimääräisiä kustannuksia. Siksi emme suosittele paketin lähettämistä.

Jouluna muistamme lapsia erityisellä tavalla. Jokaisen kummikohteen työntekijät miettivät vuosittain, minkä tarpeellisen lahjan haluaisivat antaa kummeilta lapsille. Voit osallistua joululahjojen hankintaan lahjoittamalla ylimääräisen rahalahjan joulukuun puoleenväliin mennessä. Lahjoina hankimme lapsille esimerkiksi moskiittoverkkoja, patjoja, huopia, tyynyjä, askarteluvälineitä ja ruokapaketteja.

Ylimääräisen rahalahjan voit aina maksaa käyttämällä samaa tili- ja viitenumeroa kuin kummikannatusmaksussa.

Miten Fidan kristilliset arvot näkyvät kummien tukemassa työssä?

Fida tekee yhteistyötä paikallisten kirkkojen kanssa, joten kristilliset arvot ja sanoma ovat luonnollinen osa kaikkea toimintaamme. Työmme on kokonaisvaltaista, eli huomioimme niin lasten aineelliset ja henkiset kuin hengellisetkin tarpeet.

Työmme motiivina on lähimmäisenrakkaus. Välitämme ihmisestä, jolla on heikommat lähtökohdat kuin muilla esimerkiksi perhettä koskettaneen menetyksen, vammaisuuden tai vaikkapa sairauden takia.

Olemme sitoutuneet syrjimättömyyden periaatteeseen. Apua ei koskaan ehdollisteta esimerkiksi uskonnon tai etnisen taustan vuoksi. Kummilasten joukossa on kristittyjä, muslimeja, hinduja, buddhalaisia ja muiden uskontojen edustajia.

Miten Fidan huomioi toiminnassaan lastensuojelun?

Kummilapset elävät haavoittuvassa asemassa köyhyyden ja vaikeiden perhetilanteiden vuoksi. Monessa toimintamaassamme esiintyy esimerkiksi lapsikauppaa. Siksi otamme ammattimaisena kummilapsijärjestönä lastensuojelun erittäin vakavasti.

Olemme luoneet työhömme kattavan lastensuojeluohjeiston, jota kaikkien Fidan työntekijöiden on noudatettava. Kaikki Fidan työntekijät sekä paikallisten yhteistyötahojen työntekijät, jotka ovat tekemisissä lasten kanssa, koulutetaan lastensuojeluun.

Suojelemme lapsia kummien suorilta yhteydenotoilta. Kaikki kummien lähettämä posti tarkastetaan siltä varalta, että siinä esiintyisi sopimattomia kommentteja, pyyntöjä tai säädyttömyyksiä, tai mitään mikä saattaisi olla lapselle haitallista. Mikäli sopimattomuuksia löydetään, Fidalla on oikeus katkaista kummius. Jos tilanne on luonteeltaan vakava, otamme yhteyttä poliisiin.

Fida-kummi ja hänen kummilapsensa eivät saa vaihtaa yhteystietoja. Fida ei anna kummin sukunimeä lapsen tietoon, jotta vältyttäisiin kummilapsen tai hänen perheensä suorilta yhteydenotoilta esimerkiksi sosiaalisessa mediassa.

Kummi ei voi vierailla kummikohteessa sopimatta asiasta ensin Fidan henkilökunnan kanssa. Vierailu tapahtuu valvotusti Fidan henkilökunnan läsnäollessa.

Tietoturvan vuoksi kummilasten tiedot säilytetään turvallisessa tietojärjestelmässä.

Jäikö joku mietityttämään? Ota yhteyttä!

Lilli Tasanen

010 505 7700

Kummien ja kuukausilahjoittajien asiakaspalvelu, merkkipäiväkeräykset.

puhelun hinta mpm/pvm