VUOSIKERTOMUS 2017

Kyläyhteisöjen silmät avautuivat opiskelun merkitykselle Laosissa

 

Laosissa päättynyt yläkoulujen ja lukioiden kehittämishanke on tuottanut erinomaisia tuloksia ja vahvistanut nuorten ja aikuisten tulevaisuudenuskoa Savannakhetin läänissä maan keskiosassa.

Vuodesta 2001 pääosin maaseudulla 12 koulussa toiminut hanke keskittyi oppilaiden sekä opetus- ja hallintohenkilökunnan taitojen, motivaation ja valmiuksien kasvattamiseen materiaalisen tuen kuten koulujen rakentamisen ohella.

Toimintaan osallistuivat paikalliset kyläyhteisöt ja viralliset koulukomiteat, joiden omistajuus lisääntyi. Samalla yhteistyö paikallisen opetusviranomaisen kanssa tuli tiiviimmäksi.

Aloimme itse kehittää koulutusta”

Tehdyn ulkoisen selvityksen mukaan nuorten itsetunto, motivaatio ja oppimistulokset parantuivat, minkä seurauksena koulunkeskeyttäminen väheni. Koulujen ilmapiiri on selvästi parantunut, ja osasta on tullut mallikouluja, joihin tullaan tutustumaan muualtakin. Näin koko lääni hyötyy.

Eräs opettaja summasi työn merkityksen palautteessaan:

–Usein ulkopuoliset toimijat tulevat, rakentavat koulun ja lähtevät. Fida sen sijaan opetti meille taitoja ja tuki meitä aloittamaan koulutuksen kehittämisen.


Harrastukset toivat mielekkyyttä

Hankkeen myötä harrastusmahdollisuudet kouluissa paranivat, mikä motivoi oppilaita tulemaan kouluun säännöllisesti. Yhteistyössä Fidan nuorisokeskushankkeen kanssa kouluilla esiteltiin uusi liikuntaharrastus, salibandy, mikä on myös lisännyt tyttöjen innostusta urheilua kohtaan.

Fyysisesti heiveröistä poikaa, jota ystävät kutsuvat nimellä ”M”, eivät sytyttäneet koulun tavanomaiset liikuntalajit. Nyt 16-vuotiaana ict-urasta haaveilevana lukiolaisena hän on kuitenkin kouluturnausten ”kuumin” kansainvälisen b-boy-tyylin tanssija.

–Muistan kun näin ensikertaa tanssiesityksen koulumme ympäristönsuojelupäivän yhteydessä. Tanssi inspiroi minua. Pidä kiinni unelmistasi!

Unelmat ovat tärkeässä roolissa muun muassa huumeidenkäytön ennaltaehkäisyssä. Laosissa huumeet ovat iso ongelma oppilaiden keskuudessa.

–Iloitsemme nähdessämme, että yhteisöt ovat jatkaneet koulujensa kehittämistä. Alusta asti hankkeessa on haluttu luoda ratkaisumalleja, jotka toimivat myös sitten, kun hankkeen tuki lakkaisi, sanoo hankkeessa työskennellyt Titta Jakonen.

Reilu 16 000 lasta on hyötynyt Fidan koulutyöstä Laosissa.