Podcastit

Fida Podcast – Kausi 6

Uusia tuulia Fidan vaikuttamistyössä 

Kausi 6, 1/6. Mitä vaikuttamistyö on, ja mihin sitä tarvitaan? Millaista on Fidan vaikuttamistyö? Vuoden ensimmäisessä Fida Podcastissa Fidan vaikuttamistyön asiantuntija Katja Köykkä siirtää kapulan sijaiselleen Anna Hyväriselle. Yhdessä pohditaan vaikuttamistyön luonnetta, muistellaan menneitä ja maalaillaan tulevia.


Rauhaa maailmaan

Kausi 6, 2/6. Jaksossa pohditaan, mitä on rauhantyö ja mitä annettavaa Suomella ja suomalaisilla kansalaisjärjestöillä on maailman konfliktien keskellä. Keskustelemassa SaferGloben toiminnanjohtaja Maria Mekri ja Fidan Itä-Afrikan ja Lähi-idän alueellinen ohjelmaneuvonantaja Johanna Korhonen.

International Women’s Day Podcast

Kausi 6, 3/6. Yksi YK:n kestävän kehityksen toimintaohjelman tavoitteista on ”Saavuttaa sukupuolten välinen tasa-arvo sekä vahvistaa naisten ja tyttöjen oikeuksia ja mahdollisuuksia.” Vaikka sukupuolten välisessä tasa-arvossa on menty eteenpäin, on globaali koronapandemia tuonut haasteita tavoitteen saavuttamiseen. Kansainvälisen naistenpäivän podcastissa Fidan Itä-Afrikan kehitysyhteistyön ohjelmapäällikkönä työskentelevä Paula Konttinen kertoo pandemian vaikutuksista tyttöjen ja naisten elämään Itä-Afrikassa ja ratkaisuista paremman tulevaisuuden rakentamiseksi. Jakso on englanninkielinen. 


Unohdetut kriisit

Kausi 6, 4/6. Maailmassa on useita unohdettuja kriisejä, joista uutisoidaan hyvin vähän tai ei ollenkaan. Uutisoinnilla on suora yhteys rahavirtojen suuntautumiseen. Tässä Fida Podcastin jaksossa kuulemme Fidan humanitaarisen työn päällikkö Maija Saarnilta ja Kongon humanitaarisen avun koordinaattori Tero Mesiäislehdolta nälän juurisyistä, arkeen palaamisen keinoista pitkittyneen kriisin jälkeen ja kriisien muistamisen tärkeydestä koronapandemian aikana.


Miten ilmastonmuutos vaikuttaa ruokaturvaan?

Kausi 6, 5/6. Lähes 690 miljoonaa ihmistä elää tänäänkin nälässä. Ruokaturvan saavuttamisen keskeisimpiä esteitä ovat konfliktit ja ilmastonmuutos. Teollistuneiden maiden aiheuttaman ilmastonmuutoksen vaikutukset tuntuvat eniten kehittyvissä maissa vieden köyhimmiltä ihmisiltä elämän mahdollisuudet. Onko ahneudella rajoja? Miten ruokaturvaa voidaan edistää ilmastonmuutoksen kurittamilla alueilla? Podcastissa ruokaturvan haasteista ja ratkaisukeinoista keskustelevat Fidan Tansanian maaohjelmakoordinaattori Daniel Korpela ja kehityspolitiikan neuvonantaja Sanna-Liisa Taivalmaa ulkoministeriöstä.


Naiset rauhantekijöinä

Kausi 6, 6/6. Viime vuosikymmeninä konfliktit ovat monimutkaistuneet. Monia sotia käydään valtioiden sisällä, jolloin siviilit joutuvat vedetyksi mukaan konfliktiin. Naiset ja lapset kärsivät eniten, koska siviilikohteisiin kohdistetaan hyökkäyksiä ja seksuaalista väkivaltaa. YK:n turvallisuusneuvosto hyväksyi Naiset, rauha ja turvallisuus -päätöslauselman 1325 vuonna 2000. Podcastissa 1325-verkoston varapuheenjohtaja ja CMI:n vanhempi neuvonantaja Elisa Tarnaala sekä Fidan Aasian ohjelmapäällikkö Ismo Salerto keskustelevat siitä, miten päätöslauselmaa on toimeenpantu, ja miten naisia ja tyttöjä voidaan suojata aseellisissa konflikteissa sekä tukea heidän osallistumistaan konfliktien ehkäisyyn ja rauhanrakennukseen.