PODCASTIT

Fida Podcast – Kausi 2

Työelämän eettiset pelisäännöt

Kausi 2, 1/10. Pitkät työurat tehneet Leevi Launonen ja Ari Joensuu pohtivat, mitä tarkoittaa hyvä etiikka niin työssä kuin vapaalla. Joensuu on asunut monessa maailman kolkassa ja työskennellyt monien eri kansallisuuksien parissa. Launosen elämänpiiriin ovat Suomessa kuuluneet ortodoksit, körtit ja helluntailaiset. Kuuntele, miten muun muassa nämä asiat ovat vaikuttaneet miesten elämään ja työetiikkaan.


Tyttöjen silpominen

Kausi 2, 2/10. Vuosittain noin kolme miljoonaa tyttöä ja naista ovat uhattuna joutua silvotuiksi ympäri maailmaa. Ulla Dahlen on asunut kahdeksassa maassa neljällä eri mantereella. Vuonna 2011 hän julkaisi väitöskirjan naisten ja tyttöjen ympärileikkauksesta. Kuuntele miksi Ulla päätti tehdä aiheesta väitöskirjan ja millaista sisältöä hän löysi tutkimustyönsä tuloksena.


Naiset machojen keskellä

Kausi 2, 3/10. Sri Lankassa syntynyt, 30 vuotta Etelä-Amerikassa ja 20 vuotta Afrikassa asunut Anne Joensuu toimii Fidalla itäisen Afrikan psykososiaalisen tuen neuvonantajana. Jaksossa Joensuu kertoo elämästään ja perheväkivallan vastaisesta työstä, sekä lasten oikeuksien toteutumisesta maailmalla.


Kuukautiset = tabu?

Kausi 2, 4/10. Lunette-yrityksen Heli Kurjanen ja Sonja Karjalainen pohtivat mahdollisuuksia parantaa seksuaali- ja lisääntymisterveyttä sekä kuukautisterveyttä kehittyvissä maissa kuukupin avulla. Kuuntele miten kuppeja valmistava Lunette (LuneGroup Oy) syntyi, miten kuukautisköyhyys vaikuttaa Euroopassakin ja millaisia vaikutuksia kuukautisilla voi olla yhteiskuntaan.


Sopivan kokoinen vaatekaappi

Kausi 2, 5/10. Useaa vaatekappaletta käytetään vain vuoden ajan ja sitten se heitetään pois. Kirjailija Rinna Saramäki kertoo siitä, minkä kokoinen vaatekaappi on tarpeellinen, miten vaateteollisuus on rakentunut ja voiko muoti olla eettistä. Jaksossa puhutaan myös jokaisen meidän vaikuttamismahdollisuuksista vaateteollisuuteen.


Lapsen oikeudet, aikuisen velvollisuudet

Kausi 2, 6/10. Sina Urmas on työskennellyt 14 vuotta lapsen oikeuksien parissa. Tällä hetkellä hän työskentelee Fidan kehitysyhteistyön asiantuntijana. Erityisesti Balkanin alueella lapsen oikeuksien parissa vaikuttanut Urmas valottaa jaksossa siitä, kenelle oikeuksista pitää erityisesti viestiä. Jaksossa pureudutaan myös lapsen oikeuksien merkitykseen ja pohditaan sitä miten ne toteutuvat, ei pelkästään muualla vaan myös Suomessa.


Ryysyistä rikkauksiin 

Kausi 2, 7/10. Fida Secondhand -myymälät täyttää tänä vuonna 40 vuotta. Secondhand -toiminnan kehityspäällikkö Tiina Haimila kertoo jaksossa siitä, miten kirpputoritoiminta sai alkunsa, minkälaisia haasteita matkan varrella on ollut ja missä tällä hetkellä vaateteollisuus ja kuluttaminen menevät.


Data on uusi öljy

Kausi 2, 8/10. Innovaatiot ja teknologia on rantautunut kehitysyhteistyön satamaan! Fingon asiantuntija Kari-Pekka Murtonen keskittyy työssään erityisesti innovaatioihin ja kehitykseen. Kuuntele jaksosta minkälaiset luovat ratkaisut ovat vaikuttaneet esimerkiksi köyhyyden vähenemiseen ja edistäneet samalla ihmisoikeuksien toteutumista eri puolilla maailmaa. Jaksossa pohditaan myös yrityssektorin ja kehitysyhteistyön suhdetta uutena trendinä.


Nuorten Laos

Kausi 2, 9/10. Titta Jakonen on yksi Fidan sukupuolten välisen tasa-arvon asiantuntijoista. Jakonen on keskittynyt erityisesti Kaakkois-Aasiaan ja vielä tarkemmin Laosiin. Jaksossa kuulet miksi Laosissa ollaan innostuttu salibandysta ja minkälaisia haasteita ja mahdollisuuksia laosilaiset nuoret kohtaavat arjessaan.


Koko perheen kesken

Kausi 2, 10/10. Fidan kehitysyhteistyön asiantuntija Anne Sorila on viettänyt elämästään suuren osan ulkomailla. Jaksossa kuullaan kuinka perhe-elämän ja aikaisemmin vieraan kulttuurin yhdistäminen on sujunut. Koulutuksen ja tasa-arvon teemojen parissa työskennelyt Sorila valottaa myös mikä merkitys koulutuksilla on kehitysyhteistyössä.