Fidan vuosi 2022

Lue Fidan vuosikertomus 2022

Ukrainan sota, inflaatio ja energiakriisi. Vuosi 2022 haastoi avustustyötä ja osoitti, että meitä tarvitaan enemmän kuin koskaan. Lue Fidan vuosikertomus!

 

Toiminnanjohtajan kynästä:

Vuosi 2022 oli vihan ja rakkauden taistelun näyttämö. Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa toi sodan todellisuuden Eurooppaan. Vastineena oli valtava auttamisen halu. Euroopan maat ottivat pakolaiset avosylin vastaan ja ihmisten kodit ja sydämet avautuivat. 

Sodan seurauksena koko maailman vakaus järkkyi. Inflaatio kiihtyi ja useissa maissa nälkä syveni ukrainalaisen viljan toimitusvaikeuksien vuoksi. 

Äärimmäisen pahuuden keskellä korostuvat rakkauden teot. Siellä missä viha on kasvanut suureksi, siellä myös rakkaus koetaan vahvemmin. Tästä kertovat ukrainalaisen äidin sanat: ”Eilen sain teiltä aivan yllättäen apua. Suuren laatikollisen ruokatarvikkeita: laadukkaita, juuri meidän tarpeisiimme sopivia, rakkaudella valikoitu! Lapseni yllättyivät: voiko tämä olla tottakaan?” 

Fidan Ukraina- keräys tuotti vuoden aikana yli miljoona euroa. Kiitos jokaiselle lahjoittajalle!

Fidan tuki ukrainalaisille kanavoitui 26 eri toimijan kautta Ukrainassa ja sen naapurimaissa. Lisäksi tuimme Suomeen paenneita vaatelahjoituksin. Fidan Ukraina- keräys tuotti vuoden aikana yli miljoona euroa. Kiitos jokaiselle lahjoittajalle! 

Fidan apu on kohdistunut sinne, missä hätä on suurin. Jatkoimme työtämme Jemenissä ja Kongon demokraattisessa tasavallassa ennätyksellisen suurella panoksella. 

Pitkäjänteisen kehitysyhteistyön tarve maailmalla kasvoi humanitaaristen kriisien ja ilmastonmuutoksen vuoksi. Erityisesti kehityksen, humanitaarisen avun ja rauhantyön yhtäaikaista panosta tarvitaan nyt useissa maissa. Fidan kumppanikirkot tekevät arvokasta työtä rauhan ja ihmisoikeuksien edistämiseksi. 

Vuosi osoitti sen, mikä vastavoima rakkaus on vihalle.

Fidan Kongon kumppani palkittiin vammaisten lasten hyväksi tehdystä työstä ja Kenian maaohjelma arvioitiin erittäin tehokkaaksi. 

Lähetystyössä juhlittiin 70 vuotta täyttänyttä Etiopian Guenet-kirkkoa. Ensimmäiset suomalaiset helluntailähetit saapuivat Etiopiaan vuonna 1951. Nyt Guenet-kirkkoon kuuluu yli kaksi miljoonaa jäsentä. Pohjoismaisten kirkkojen lähetystyön tuloksena syntyneiden 13 afrikkalaisen kirkkokunnan yhteistyö jatkui vahvana. Yhteistyön tuloksena on syntynyt SERVE-johtajuusmalli, joka on paikalliseen kulttuuriin ja ajatteluun sopiva. 

Vuosi 2022 oli haasteista huolimatta Fidan toiminnassa onnistunut ja työ sujui suunnitellusti. Vuosi osoitti sen, mikä vastavoima rakkaus on vihalle.

Kiitos kuluneesta vuodesta kuuluu Taivaalliselle Isällemme! 

Harri Hakola, toiminnanjohtaja

Lataa Fida International ry:n tilinpäätös 2022 (pdf).