Lähetystyö Malawissa

Autotie Malawissa. Ihmisiä kävelee tien reunassa ja tiellä ajaa valkoinen pakettiauto.

Malawi on sisämaavaltio Afrikan kaakkoisosassa, ja se on yksi Afrikan tiheimmin asutuista maista. Malawin noin 20 miljoonasta asukkaasta kristittyjen osuudeksi arvioidaan noin 80 %. Evankelisia uskovia lasketaan olevan hieman alle 20 %. Seurakuntia on runsaasti eri puolilla maata, mutta arviolta noin 10 % maan väestöstä ei ole vielä kuullut evankeliumia.  

Fidan kumppaniyhteisö Malawissa on vuonna 1992 perustettu yhteiskristillinen ”Souls For Jesus Ministries International” (SOJEMI), johon kuuluu yhteensä 18 eri kirkkokuntaa.  

SOJEMI työskentelee Malawissa läheisessä yhteistyössä paikallisten seurakuntien kanssa 68:lla eri paikkakunnalla. Toiminnan pääpainona on evankelioimistapahtumien järjestely, sekä uskoon tulleiden opettaminen. SOJEMI tarjoaa erillisiä koulutuksia seurakuntien johtajille, perheellisille sekä nuorille. Alle 25-vuotiaitten osuus Malawin väestöstä on yli 65 %. Siksi juuri lapset ja nuoret ovat myös Malawissa toiminnan tärkeä kohderyhmä.     

Suomalaiset lähetit kumppanuuden tukena 

Fidan lähetit tukevat SOJEMI:n työtä. Heidän työnsä keskittyy Raamatun opettamiseen uusille kristityille. Useiden malawilaisten aikaisempi uskonnollinen tausta liittyy animismiin, jonka vuoksi kristillisen uskon liittäminen jokapäiväiseen elämään edellyttää Raamatun syvällisempää henkilökohtaista tuntemista. Animismin tuoma pelko voi väistyä terveen Raamatun opetuksen avustamana. Toiminnan tavoitteena on myös kouluttaa lisää raamatunopettajia. 

Malawissa seurakuntalaisten keski-ikä on varsin alhainen, mutta seurakuntia johtavien keski-ikä on korkeahko. Lähettimme tukevat seurakuntia myös uuden johtajasukupolven kasvattamisessa. 

Fidan lähetteinä Malawissa toimivat Gift ja Ulla Sozela Tampereen Helluntaiseurakunnasta.