Lähetystyö Keniassa

Poika paimentaa vuohia.

Kenian hengellinen tilanne on kaksijakoinen. Kenian väestöstä noin 49 % on evankelisia kristittyjä. Silti maassa on vielä yli 30 saavuttamatonta ihmisryhmää, joihin kuuluu noin 5,8 miljoonaa ihmistä. Kenian suurin ja yhä nopeimmin kasvava saavuttamaton etninen ryhmä on somalit. 

Fidan kumppanikirkko Keniassa on Full Gospel Churches of Kenya (FGCK). Sen toiminta on vakiintunutta suuressa osassa maata. Suomalaiset lähetystyöntekijät olivat perustamassa kirkkokuntaa vuonna 1949. 1970-luvun loppuun mennessä FGCK oli levittäytynyt jo koko maahan. Fida ja Suomen helluntaiseurakunnat ovat lähettäneet vuosikymmenten aikana Keniaan yli 170 lähettiä. 

Kirkkokunnalla ei ole tarkkaa jäsenmäärää, mutta se tavoittaa arviolta noin 1,5 miljoonaa ihmistä. Paikallisseurakuntia sillä on yli 7000, jos lasketaan mukaan jokainen kirkkotila, jossa kokoonnutaan säännöllisesti. Kirkkokunta on viime vuosina käynnistänyt omaa lähetystyötään. 

Tavoitteena lähetysvastuun juurruttaminen 

Fidan lähetystyön keskeisenä tavoitteena Keniassa on Full Gospel -kirkon voimaannuttaminen uusien seurakuntien perustamiseen saavuttamattomien ihmisryhmien pariin, lähetysvastuuseen sekä lasten ja nuorten tavoittamiseen.  

Tällä hetkellä Fida istuttaa yhdessä Full Gospelin kanssa uusia seurakuntia Kenian rannikolle, orma- ja waata-heimojen pariin.  

Fidalla on Keniassa vuosikymmenten yhteistyön jäljiltä vahva neuvonantajan rooli. Fida on vuosittain mukana useissa kumppanikirkkokunnan paikallisissa ja kansainvälisissä kokouksissa, konsultaatioissa ja seminaareissa.  

Suurkaupunkien seurakuntatyö tulevaisuuden haasteena 

Keniassa muuttoliike maaseudulta kaupunkeihin haastaa myös seurakuntia. Seurakunnallisessa suurkaupunkityössä tarvitaan uusia työmuotoja. Uusi työntekijäsukupolvi tarvitsee koulutusta ja tukea kasvavan kirkkokunnan johtamisessa sekä lähetystyön juurruttamisessa. 

Fidan vanhempi neuvonantaja Ari Joensuu toimii Itä-Afrikan lähetystyön alueellisena vastuuhenkilönä Kenian Nairobista käsin. Sami Konttinen työskentelee Water for the World -järjestölle ja käyttää osan työajastaan Fidan lähetystyön tehtävissä erityisesti seurakuntaistutustyön hankkeissa.