Lähetystyö Etiopiassa

Etiopialainen pieni poika raidallisessa paidassa nojaa seinään kirjoja kainalossaan.

Suomalaisella lähetystyöllä on ollut iso merkitys helluntailaisuuden kasvuun Etiopiassa. Nykyään Fidan kanssa yhteistyössä toimivien helluntailaisten kumppanikirkkojen jäsenmäärä ylittää uskomattoman 10 miljoonan rajan.  

Suomen helluntaiseurakuntien lähetit Sanfrid ja Anna-Liisa Mattson olivat ensimmäisiä helluntailähettejä Etiopiassa. He saapuivat maahan vuonna 1951.  

Lähetyskoulutukselle ja uusien seurakuntien istuttamistyölle suuri tarve  

Etiopiassa on noin 128 etnistä ryhmää, joiden kulttuurillinen ja sosiaalinen kirjo on seurakunnille iso haaste. Maan reilusti yli 100-miljoonaisen kansan keskuudessa on vielä kymmeniä saavuttamattomia alueita ja kansanryhmiä. Monilla kansanryhmillä ei vielä ole Raamattua omalla kielellään. Etiopian naapurimaat ovat evankeliumin leviämisen suhteen vähiten saavutettujen kansakuntien listan kärkisijoilla.  

Etiopian lähetystyöllä on Suomessa vankka kannattajakunta: Useat seurakunnat, kuukausilahjoittajat, sekä kristittyjen yrittäjien lähetysverkosto Fidan bisnestiimi ovat merkittävällä taloudellisella tuellaan mahdollistaneet maan syrjäisempien seutujen tavoittamisen. Sadat etiopialaiset evankelistat ovat voineet käynnistää työnsä uusien seurakuntien perustamiseksi.  

Suomalaiset lähetit kumppanuuden tukena 

Fidalla on Etiopiassa kolme kumppanuusyhteisöä:  

  • Guennet -helluntaikirkkokunta, joka järjestäytyi vuonna 1978. Yhteisön jäsenmäärä on nykyään noin 2,1 miljoonaa.  
  • Full Gospel Believers´Church -helluntaikirkkokunta, jonka jäsenmäärä on noin 8 miljoonaa. 
  • Maaseudun tavoittamisessa yhteistyötä tehdään Gospel for Nation (GFN) -yhteisön kanssa. 

Fidan lähettien tehtävänä on raamatullisen opetustyön kehittäminen sekä paikallisten pastoreiden, evankelistojen ja lähetystyöntekijöiden varustaminen kokonaisvaltaiseen julistustyöhön. 

Fidalla on Etiopiassa viisi perhettä lähetystyön ohjelman tehtävissä: Samuel ja Helena Tedder, Auli ja Matti Niemelä, Usko ja Tina Katto, sekä Anni ja Mikko Leppänen.  

Lisäksi yksi perhe valmistautuu lähtemään raamatunkäännöstyöhön yhdessä Wycliffe raamatunkääntäjien kanssa.