Blogi

Väkivalta vangitsee pelolla ja häpeällä

Väkivalta luo liian monen naisen ja tytön elämässä pelon, häpeän ja syyllisyyden vankilan

”Miksi mies voi lyödä naista, mutta nainen ei voi lyödä miestä?” kysyi kerran eräs teinityttö. Tämä kysymys pysäytti minut.

UNICEFin tilaston mukaan Laosissa 50 prosenttia teinipojista ja 56 prosenttia teinitytöistä on sitä mieltä, että mies on oikeutettu lyömään vaimoaan, jos vaimon laittama ruoka on palanut pohjaan, hän haastaa riitaa miehensä kanssa, poistuu kotoa kertomatta siitä miehelleen, kieltäytyy seksistä tai laiminlyö lapsiaan.

Kun esittelen tilastoja, 17-vuotias Kai-poika ilmoittaa olevansa täysin eri mieltä. ”Mielestäni ne miehet, jotka lyövät vaimoaan tai käyttävät sanallista väkivaltaa, eivät kunnioita naista.”

”Luulen, että ihmiset pitävät lyömistä jotenkin normaalina. Mies on ikään kuin naisen yläpuolella. Minusta on erikoista ajatella, että vaimo olisi aina halukas seksiin, koska nainen voi olla väsynyt kodin siivoamisesta tai lastenhoidosta, tai ehkä hänellä on kuukautiset”, pohtii saman ikäinen Fun-tyttö.

”Tässä tullaan taas siihen samaan kysymykseen, että kunnioittaako mies naista”, Kai jatkaa.

Nuoret toteavat, että vanhempien väliset riidat ovat tavallisia jokaisessa perheessä. Useimmiten riidat ovat sanallisia, mutta myös fyysistä väkivaltaa esiintyy. Jos mies käyttää alkoholia, humaltuneena hän harjoittaa fyysistä väkivaltaa vielä herkemmin.

Tutkijat ovat yleisesti sitä mieltä, että todennäköisimmin väkivaltaan syyllistyvät ne, jotka ovat lapsena joutuneet kokemaan väkivaltaa tai seuraamaan vierestä väkivaltaista käyttäytymistä. Väkivallan kierteen katkaiseminen perheissä on tämänkin vuoksi äärimmäisen tärkeää.

Katsomme yhdessä tyttöihin ja naisiin kohdistuvasta väkivallasta kertovan animaation.

Keo, 15-vuotias poika, kommentoi, että ilmapiiri perheessä, jossa on väkivaltaa, on aivan erilainen kuin perheessä, jossa väkivaltaa ei ole: ”väkivaltaisessa perheessä pelko on läsnä.”

”Väkivaltainen ympäristö vaikuttaa haitallisesti mielenterveyteen, ja sen seuraukset voivat näkyä pitkään. Olen pahoillani niiden puolesta, jotka joutuvat kohtaamaan väkivaltaa,” huokaisee Fun.

Perheen sisäinen väkivalta aiheuttaa lapsissa paljon huolta ja jopa syyllisyyttä.

Eräs poika muistelee äitiinsä kohdistunutta väkivallantekoa ja sitä, kuinka hän pikkupoikana lähti äidin perään pimeään yöhön, kun isä oli satuttanut äitiä. Tämä kokemus ei häviä mielestä.

Nuoret tietävät, että väkivaltaa kokeneet tytöt ja naiset eivät puhu asiasta julkisesti. Se on tabu. Siitä vaietaan. Ne, joihin väkivalta kohdistuu, pitävät tapahtunutta erityisen häpeällisenä.

On hienoa huomata, että nämä laosilaiset nuoret haluavat kokoontua keskustelemaan avoimesti ja rehellisesti. Heidän avullaan ongelmaan voidaan löytää ratkaisuja.

”Näistä asioista täytyy puhua, muuten ihmiset eivät tiedä ja ymmärrä!” yksi nuorista toteaa painokkaasti.


Nuorten nimet on muutettu.