Blogi

Lähdin Tansaniaan kohti uutta ja palasin rikkaampana kuin osasin kuvitellakaan

Fida Short -jakso Tansaniassa

Olen Sanni Ahola, opiskelen toista vuotta Alankomaissa International Development Management (kansainvälinen kehitysjohtaminen) –opinto-ohjelmassa ja suoritin 10 viikon työharjoittelujakson Fidan kehitysyhteistyön parissa Arushassa, Tansaniassa. 

Harjoittelu oli hyvin linjassa opintojeni kanssa ja tarjosi lukuisia mahdollisuuksia laittaa oppimani käytäntöön ja varustautua tulevia opintojani ja työmaailmaa varten. Fidan työn näkeminen käytännössä ja siinä mukana oleminen antoi uutta potkua ja motivaatiota uuteen kouluvuoteen. Erilaiset käsitteet, teoriat ja työkalut, joita olin aiemmin opiskellut vain koulukirjoista, tulivat konkreettisiksi ja sain nähdä, miten globaalia kehitysyhteistyötä toteutetaan käytännössä.   

Erityisen mieleenpainuvaa harjoittelussa oli vierailla Fidan paikallisen yhteistyökumppanin kanssa Maasai-kylässä, jossa kolmen päivän ajan koulutettiin ja keskusteltiin muun muassa sukupuolittuneesta väkivallasta, lastensuojelusta ja terveydestä. Vastuullani oli pitää siellä monitorointisessio, jossa pääsin haastattelemaan paikallisia Maasai-naisia ja kuulemaan heidän ajatuksiaan, ilonaiheitaan ja haasteitaan. Sain siitä perspektiiviä elämääni.

Harjoittelu herätti paljon pohdintaa etuoikeuksistani ja asemastani pohjoismaalaisena nuorena, ja roolistani kehitysyhteistyön kentällä. Vaikka olen ennenkin nähnyt maailmaa kehitysyhteistyön ja lyhytaikaisen lähetystyön merkeissä, oli työharjoittelu Fidalla erityisen silmiä avaava ja ajatuksia herättävä.  

Työharjoittelussa saamieni arvokkaiden oppien lisäksi, käteeni jäi paljon hyviä ystäviä, ajatuksia herätteleviä kokemuksia ja mahtavia muistoja. Uudessa maassa ja uuden kulttuurin parissa asuminen itsessään kasvatti omalla tavallaan, ja lähes päivittäiset sähkökatkot hankaloittivat osaltaan arkea ja työskentelyä. Kokemukseni oli kuitenkin kaikin puolin todella positiivinen, enkä vaihtaisi siitä mitään. Kaikkeen sopeutui ja kaiken kanssa oppi elämään. Totuin vajaassa kolmessa kuukaudessa muun muassa täyttämään vesiastiat ja lataamaan puhelimen ja läppärin aina kun sähköä oli.

Palattuani takaisin kotiin huomasin alkuun usein ajattelevani, että täytyypä laittaa puhelin lataukseen, kun sähköt ovat päällä. Vaikka olenkin nopeasti tottunut jo takaisin siihen, että sähköt toimivat aina ja juomavettä saa milloin tahansa hanasta, toivon, että muistan pysyä kiitollisena siitä kaikesta.   

Sain vapaa-ajallakin kokea miten usko yhdistää ihmisiä ja miten suuri merkitys sillä on ihmissuhteissa ja niiden luomisessa.

Ehdin tehdä Tansaniassa paljon kaikenlaista ja nähdä erilaisia paikkoja. Tansanian monipuolinen luonto ja lämmin kulttuuri ottivat kyllä ehdottomasti erityisen paikan sydämessäni. Kaikkein parasta Tansaniassa vietetyssä ajassa oli kuitenkin tavata paljon erilaisia ihmisiä ja saada hyviä ystäviä niin Fidan kautta kuin vapaa-ajallakin. Kaikki tapaamiset ja uudet tuttavuudet rikastuttivat kokemustani. Oli antoisaa ja mielenkiintoista kuulla ihmisten tarinoita ja taustoja niin syrjäisissä kylissä ja turistien täyttämissä hostelleissa kuin Fidan Teams-palavereissakin. Sain vapaa-ajallakin kokea miten usko yhdistää ihmisiä ja miten suuri merkitys sillä on ihmissuhteissa ja niiden luomisessa.

Henkilökohtaisesti usko Jeesukseen on minulle elämäni tärkein asia ja arvo. Uudet ystäväni osoittivat minulle, että erilaiset taustat ja kulttuurit eivät haittaa eivätkä hidasta ystävyyssuhteiden luomista, kun kaikkein tärkein asia yhdistää. Yllätyin todella, miten nopeasti pääsin mukaan “perheeseen”, jonka kanssa vietinkin monet pitkät illat kokkaillen, syöden, elokuvia katsellen tai muuten vain jutellen.    

Kaikista hauskoista seikkailuista ja ihmeellisistä kokemuksista huolimatta koen, että ihmissuhteilla ja käydyillä keskusteluilla on merkittävimmät ja kauaskantoisimmat vaikutukset, mitä harjoittelun ajalta minulle jäi. Kaikkien erilaisten ajatusten ja tarinoiden kuuleminen motivoi minua jatkamaan opiskelua ja työtä. Keskustelut kokeneempien lähetystyötä ja kehitysyhteistyötä tekevien ihmisten kanssa auttoivat minua prosessoimaan kaikkea kokemaani ja inspiroivat esimerkillään. Kaiken kaikkiaan nautin ajasta Tansaniassa todella paljon. Fida Short –harjoittelu tarjosi minulle paljon ja vielä enemmän, mitä osasin odottaa.  


Fida Short on 1−24 kuukauden mittainen ulkomaan jakso Fidan kohteessa. Voit lähteä jaksolle vapaaehtoistyöhön tai esimerkiksi opiskeluihin liittyvään työharjoitteluun.