Blogi

Siellä missä tarve on suurin 

Pienissä käsissä on kolme kuivahtaneen näköistä hedelmää.

Maailmamme on käsittämättömien humanitaaristen haasteiden edessä. Edelleen Jeesuksen esimerkki kannustaa humanitaariseen työhön. 

Maaliskuussa humanitaarisen avun järjestöt ja rahoittajat kokoontuivat yhdessä toista kertaa konferenssiin Brysselissä. Tapahtumassa keskusteltiin humanitaarisesta tilanteesta eri puolilla maailmaa ja yhteisestä vastauksestamme hädän edessä. Avun tarve on suurempi kuin vuosikymmeniin.

Humanitaarinen hätä on käsittämätöntä: maailmassa on tänään 339 miljoonaa ihmistä välittömän avun tarpeessa.

Turkin ja Syyrian maanjäristykset, Ukrainan sota, Hurrikaani-Freddy, Rohingan pakolaiset, yhä heikkenevä tilanne Kongossa, kuivuus Sahelissa ja kasvava globaali nälänhätä – uutiset ja some tuovat kriisit silmiemme eteen päivittäin. Uusia sotia syttyy ja samalla vuosikausia jatkuneista kriiseistä esimerkiksi Kongossa ja Jemenissä tulee unohdettuja. Humanitaarinen hätä on käsittämätöntä: maailmassa on tänään 339 miljoonaa ihmistä välittömän avun tarpeessa.

Ei ole harvinaista, että sydämen päälle kasvaa suojakerros, kun kuulemme silmittömistä epäinhimillisyyksistä, väkivallasta ja ihmisoikeusrikkomuksista, joiden keskellä lähimmäisemme joutuvat elämään. Hätää kohti ei ole helppo katsoa, jos koemme itsemme avuttomaksi suurien haasteiden edessä. Lukiessamme sodista tunnemme ehkä syyllisyyttä omasta hyvästä osastamme tai turhaudumme vuosi vuodelta toistuviin aiheisiin.

Vanha virsi kuuluu: ”Kun pahan valta kasvaa ympärillä, vahvista ääni toisen maailman.” Maailmassa onneksi on yhä suuri joukko ihmisiä,  jotka uskaltavat katsoa hätää silmiin.

Yli 2000 vuotta sitten Jeesus tuli maan päälle ja julisti: Jumalan valtakunta on jo täällä! Mutta kun katsomme ympärillemme, näemme enemmän otsikoita sodasta kuin rauhasta, enemmän puhetta sorrosta kuin oikeudenmukaisuuden puolesta taistelusta, puhetta väkivallasta hyvien tekojen sijaan.

Vanha virsi kuuluu: ”Kun pahan valta kasvaa ympärillä, vahvista ääni toisen maailman.” Maailmassa onneksi on yhä suuri joukko ihmisiä, ryhmiä ja järjestöjä, jotka uskaltavat katsoa hätää silmiin. Humanitaarisessa avussa on kyse tarveperustaisesta avusta, joka on ytimeltään ihmisen kohtaamista hädän hetkellä. Kun Jeesus kulki maan päällä, hän kohtasi ihmisiä ja kysyi heiltä: ”Mitä haluat minun tekevän sinulle?” Jeesus paransi sairaat, ruokki nälkäiset, seisoi syrjittyjen puolella ja puolusti häntä, joka aiottiin kivittää.

Jeesus on edelleen paras esimerkki siitä, miten kohdata kärsivä lähimmäinen. Hän tuli vierelle ja kysyi, mitä ihminen tarvitsi. Tätä on myös humanitaarinen apu. Me tulemme ihmisen vierelle ja kysymme häneltä, mitä hän tarvitsee kokeakseen, että hän voi elää ihmisarvoista elämää olosuhteista huolimatta. Saamme yhdessä olla humanitaarisen avun kautta ruokkimassa nälkäisiä ja puolustamassa haavoittuvassa asemassa olevia ihmisiä. Saamme olla vähentämässä kärsimystä ja edistämässä ihmisarvoista elämää kriisien keskellä.

Etsitään käsiimme hyviä uutisia! Olethan jo Fidan postituslistalla ja seuraat Fidan some-kanavia? Vuonna 2022 Fidan humanitaarisen avun kautta autettiin yli 80 000 ihmistä Kongossa, Jemenissä ja Ukrainassa, ja tuhansia muita Burundissa, Afganistanissa, Ugandassa, Etiopiassa ja Myanmarissa. Ja tänä vuonna jatkamme työtämme – siellä missä tarve on suurin.