Blogi

Oman elämäni supersankari

Tapaaminen rauhannobelisti Denis Mukwegen kanssa teki syvän vaikutuksen Tero Mesiäislehtoon.

Harvoin elämässä pääsee kokemaan jotain sellaista, jota itse pääsin todistamaan Kongossa jokin aika sitten. Kongo on yksi maailman köyhimpiä valtioita, jota on runneltu pahasti sissisodissa ja konflikteissa jo vuosikymmeniä. Väkivaltaisuuksissa on ollut yhtenä hirvittävänä piirteenä se, että naisten ja lasten raiskauksia ja mielipuolista silpomista on käytetty aseena sodissa.

Hieman yllättäen sain mahdollisuuden tavata tämän oman elämäni supersankarin.

Yksi näitä uhreja auttanut on Panzin sairaalassa työskentelevä lääkäri Denis Mukwege. Hänen järkähtämätön työnsä sai tänä vuonna arvoisensa palkinnon, kun hänelle myönnettiin Nobelin rauhanpalkinto. Hieman yllättäen sain mahdollisuuden tavata tämän oman elämäni supersankarin.

Se rauha ja harmonia, joka välittyi hänestä, oli uskomaton. Haastattelun aikana monet asiat jäivät puhuttelemaan. Kysyessämme kuinka monta henkilöä Panzin sairaalassa on autettu, hän ei halunnut antaa numeroita, vaan johdatti keskustelun siihen, kuinka jokaisen numeron takana on ihminen ja tämän tarina. Numerot piilottavat nämä tarinat taakseen, mutta yhden ihmisen tarina voi kertoa enemmän kuin suuret numerot.

Tiedän että haluan itse tehdä enemmän tämän kansan hyväksi, hänen esimerkkinsä tähden.

On käsittämätön asia, että sellainen henkilö kuin hän, joka voisi olla missä päin maailmaa tahansa, on Panzin sairaalassa kohdatakseen jokaisen uhrin yksilönä ja omistaakseen aikansa tämän maailman murjomille naisille ja lapsille. Sanoinkuvaamaton kunnioitus nousee häntä kohtaan, kun hän yhteisen aikamme loputtua pahoittelee kiireistä aikatauluaan ja myöhemmin näen, kuinka hän laittaa leikkaushanskat käteensä ja valmistautuu seuraavaan operaatioon.

Olen sanaton. Tiedän että haluan itse tehdä enemmän tämän kansan hyväksi, hänen esimerkkinsä tähden.

Tero Mesiäislehto

Tero työskentelee Fidan Itä-Afrikan hankkeissa. Fida ja Denis Mukwegen taustaorganisaatio CEPAC-helluntaikirkko tekevät laajaa yhteistyötä väkivaltaisuuksia paenneiden lasten parissa Pohjois-Kivun ja Kasain alueilla. Lue lisää työstämme: Kongon lapset tarvitset turvaa ja toivoa