Ajankohtaista

Kongon lapset tarvitsevat turvaa ja toivoa

Miljoonien kongolaislasten haaveena on turva: mahdollisuus leikkiä ja käydä koulua ilman väkivallan ja sodan pelkoa.

Kongon demokraattisessa tasavallassa liian moni lapsi elää väkivallan, pelkojen, nälän ja jatkuvan epävarmuuden keskellä. Koulu tuo pilkahduksen paremmasta.

Pohjois-Kivun maakunta Kongon itäosissa on lapsille turvaton paikka. Väkivaltaisuuksia paenneet ihmiset odottavat rauhaa, mutta sen toteutuminen ei ole vielä näköpiirissä.

Fida on rakentanut yhdessä yhdessä paikallisen kirkon kanssa kaksi toimintakeskusta pakolaislapsille. Niissä käy joka päivä 200 lasta leikkimässä, syömässä välipalaa ja keskustelemassa ohjaajien kanssa. Keskuksesta löytyy turva, siellä pelot ja nälkä unohtuvat hetkeksi.

Florance haaveilee lääkärin opinnoista

Florance-tytöllä (15) on alakuloinen katse silmissään. Hän kertoo pelkäävänsä kahta asiaa: tappamisia ja köyhyyttä.

Lähellä olevilla vuorilla on yhden sissiryhmän keskus.

– He tekevät mitä huvittaa. Tappamiset tapahtuvat öisin, eikä kukaan tiedä, keitä he ovat.

Kahta päivää aikaisemmin sissit iskivät terveysasemalle, joka on vain parin kilometrin päässä Florancen kotoa.

– Tätini oli mennyt sinne synnyttämään. Sissit tappoivat hänet veitsillä, tyttö kuiskaa.

Florance asuu äidin, isän ja veljien kanssa. Aiemmin hän kävi koulua, mutta se oli pakko lopettaa köyhyyden vuoksi.

‒ Olin hyvin surullinen, kun jouduin jättämään koulun kesken.

Florancea kuitenkin onnisti: hän pääsi Fidan tuella viime vuonna takaisin kouluun. Kun hän puhuu koulunkäynnistä, hänen katseensa kirkastuu.

‒ Lempiaineeni on matematiikka, ja haluan tulla isona lääkäriksi!

Fidan rakentama keskus on Florancen lempipaikka. Siellä saa tavata kavereita, leikkiä, syödä välipalaa – ja olla turvassa.

‒ Työntekijöiden kanssa puhuminen on auttanut minua tuntemaan oloni turvalliseksi.

Nälkä ja väkivalta pelottavat

Kongolaisten kärsimykselle ei näy loppua. Sisällissota loppui virallisesti jo vuonna 2007, mutta monet alueet ovat edelleen aseistettujen ryhmien terroritekojen kohteena.

Viime vuonna yli 1,9 miljoonaa ihmistä joutui pakenemaan henkensä edestä. Kaikkiaan maassa on yhteensä 4,5 miljoonaa maansisäistä pakolaista. Heistä yli puolet on lapsia. Lapsia uhkaavat aliravitsemus, koulunkäynnin keskeytyminen, jopa kaappaaminen sissijoukkoihin.

Yli kaksi miljoonaa lasta kärsii vakavasta aliravitsemuksesta.

Yhä useammin lapset ja vanhemmat puhuvat ruuan puutteesta ja siitä, miten vaikea lasten on jaksaa mennä kouluun nälkäisinä.  Nälkä onkin monelle lähes yhtä pelottava asia kuin konflikti ja tappamiset.

 

Auta konfliktialueiden lapsia! Lahjoita nyt >>

 

Vammaiset lapset kouluun

Fida on vuosien ajan tukenut lapsia Pohjois-Kivun maakunnassa, johon konflikti on vaikuttanut syvästi ja jossa tilanne on tänä vuonna taas pahentunut. Pohjois-Kivussa alkoi tänä vuonna uusi, pitkäaikainen kehitysyhteistyöohjelma. Se keskittyy vammaisten lasten oikeuteen päästä opetuksen piiriin. Ohjelma tavoittaa noin 10 000 ihmistä ja toimii 20 peruskoulussa.

Fida haluaa vaikuttaa yhteisöihin, jotta asenteet vammaisia lapsia kohtaan muuttuvat ja heidän oikeutensa käydä koulua toteutuu. Ohjelma maksaa kaikkein heikoimmassa asemassa olevien lasten koulumaksun, joka on noin 40 euroa vuodessa.

Fidan työ on laajentunut tänä vuonna myös Kasain maakuntaan, jossa on tällä hetkellä kaikista vakavin humanitaarinen kriisi. Kasaissa keskitymme välittömään, ihmishenkiä pelastavaan apuun.

Fidan kumppani Kongossa on CEPAC-helluntaikirkko, johon kuuluu noin miljoona jäsentä.

Lähteet: www.unocha.org, www.reliefweb.com.