Näkymätön vastustaja
Kuuntelen rytmikästä musiikkia, joka täyttää salin. Se vaihtelee Kung Fu Panda -tunnusmusiikista teknopoppiin. Toistan pyydettyjä ”kamppailuliikkeitä” hikisessä ryhmässä. Mielessäni siirryn toisaalle.
Olen utuisella niityllä, kaupungin kadulla tai varjoisella temppelin pihamaalla. Voin kuvitella olevani vaikka ninja – ja siihen tunnin vetovoima perustuukin. Tunnin lopussa pulppuilen energiaa.
Tauoilla juon vettä, usein muovipullosta. Nykyisin minulla on myös metallipullo. Muovi on alkanut kaluta omatuntoani.
Sen sijaan oikeassa kamppailulajin harjoittelussa ei ehdi mielikuvitusmatkalle Aasiaan. Hiki valuu, lihakset polttelevat koko kehon kuntoharjoitteista. Tämä on vasta edellytys harjoittelulle.
Toistamme vaihtuvien kumppaneiden kanssa monimutkaisia liikesarjoja kuin peilikuvana. Kun olen tehnyt jotakin liikettä satoja kertoja, opettaja saattaa alkaa hioa siinä vielä jotain, mitä en ollut huomannutkaan. Vaatimustaso kasvaa edetessä.
Tauoilla juon vettä, usein muovipullosta. Nykyisin minulla on myös metallipullo. Muovi on alkanut kaluta omatuntoani.
Muovi on jauhautunut maapallon vesistöissä niin pieneksi, että sitä ei voi silmin havaita. Tämä mikromuovi, ja sen kertyminen eliöihin, on todennettu uhka.
Tutkimuksen mukaan kansainvälisesti myydyistä pullovesistä on joistakin löytynyt muovia itse vedestä. Muovia saattaisi olla pieniä määriä myös hanavedessä.
Kun treenaan, tuleeko itse asiassa nesteen mukana pahin vastustaja?
Ikivanhoissa kosmologioissa ajateltiin maailmankaikkeuden koostuvan ”peruselementeistä”. Itä-Aasiassa niitä oli viisi: vesi, puu, tuli, maa ja metalli. Tästä kehittyi meillä usein sisustussuunnitteluun yhdistetty fengshui-oppi.
Muovi on jo valloittanut tämänkin alueen. Fengshuin harrastajien mukaan muovi näet voi, sen muodosta ja väristä riippuen, symboloida kaikkia maailman viittä peruselementtiä. Mikä kauhistuttava ajatus!
Kuten nuoren kauppatieteilijä Otso Sillanaukeen inspiroiva tarina Maailman Kuvalehdessä vähäjätteisestä elämäntavasta kannustaa, voisinko minäkin tehdä jotakin vähentääkseni muovin käyttöä – ja siis päätymistä vesistöihin?
Jos teen omaa osuuttani, Fidan ja muiden kansalaisjärjestöjen kautta voin kokea hyvää omatuntoa siitäkin, että toteutamme kumppaneiden kanssa myös ympäristökasvatusta maailman köyhimpien alueiden kylissä, kouluissa ja kirkoissa.