Blogi

Joulu vieraalla maalla – lähetin joulu on täynnä kaipausta

Vieraalla maalla asuvan sydäntä lämmittää, kun joulua saa viettää railakkaasti juhlivan kristityn vähemmistön kanssa.

Riemu-uutinen! Suomessa on monin paikoin tulossa valkea joulu. Se tuntuu täällä Himalajan kupeessa kovin haikealta. Joululaulut soivat vain muutamissa kaupoissa ja joissakin kahviloissa on vilkkuvia, kiinalaisia kuusia. Kotona juhlasta muistuttaa Suomesta tuotu olkitähti ja paikallisesta käsityökaupasta ostettu jouluseimi.

Hellelukemiin ei tässä osassa Aasiaa päästä. Nepalissa on viileää ja toimistolla tehdään töitä sormet kohmeina, mutta aurinko lämmittää päivisin niin lämpimästi, että Kathmandussakin voi syödä parvekkeella joulupuuron. Ja jos ei ole muistanut tuoda puuroriisiä Suomesta, saa riisipuuron keitettyä myös paikallisesta riisistä. Riisi kuin riisi puuroutuu, kun sitä keittää tarpeeksi kauan.

Nepalissa joulu ei näy katukuvassa, mutta pieni kristittyjen vähemmistö juhlii sitäkin railakkaammin.

Tällaisen vinkin sain, kun haastattelin lähettejämme Fidan joululehteen ja kyselin heidän joulumuistojaan. Tarinoihin mahtui paljon koskettavia, lämpimiä ja surkuhupaisiakin muistoja. Monessa perheessä luodaan joulutunnelma luovasti, vaikka raaka-aineet olisivatkin hakusessa. Kun laulaa tuttuja joululauluja ja tuntee piparin tuoksun, ei niin haittaa, vaikka kuusi olisi muovinen ja kinkku tulisi purkista.

Lähetin kaipuu koti-Suomeen korostuu juuri jouluisin. Hektinen työ arjessa imaisee mukaansa, mutta jouluisin on aikaa pysähtyä. Edellisestä joulusta synnyinmaassa saattaa olla vuosia tai jopa vuosikymmeniä. Suomessa ovat sukulaiset ja ystävät, osalla myös perheenjäseniä. Onneksi sosiaalisen median kautta saa katsella lumen tuloa Helsingissä ja netin välityksellä hoituvat puhelut. Toista oli ennen vanhaan, kun tilauspuhelua jonotettiin puhelinkioskissa ja puhuttiin kilpaa, kun mittari raksutti.

Jaimashi! sanovat vieraat toisilleen ja laittavat kädet yhteen tervehdykseksi. Se on kristittyjen tervehdys toisilleen ja merkitsee, että Messias on voittaja.  

Nepalissa joulu ei katukuvassa näy, mutta pieni kristittyjen vähemmistö juhlii sitäkin railakkaammin. 10 päivää ennen joulua alkavat joulujuhlat kodeissa. Niihin kutsutaan koko seurakunta, ystävät ja muut läheiset. Olohuoneet voivat olla pieniä, mutta lattialle mahtuu peiton päälle istumaan, kun sohvat tai tuolit loppuvat. Vieraiden määrää ei rajoiteta, vaan seuraavalle tulijalle tehdään viereen tilaa.

”Jaimashi!” sanovat vieraat toisilleen ja laittavat kädet yhteen tervehdykseksi. Se on kristittyjen tervehdys ja merkitsee, että Messias on voittaja. Tätä sanomaa tuodaan esiin myös joulujuhlassa. Kristus ei jäänyt seimeen, vaan elää tänä päivänäkin!

Ohjelmaan kuuluu lyhyt puhe, rukous ja runsaasti musiikkia. Rytmikkäitä joululauluja säestetään kitaralla, rummuilla ja tamburiinilla. Laulu raikaa koko kortteliin ja kun ilo on ylimmillään, noustaan tanssimaan. Nepaleilla on rytmi veressä ja joululaulut ovat kaikkea muuta, kuin hiljaisia tai hartaita. Joulu on ilon ja riemun juhla. Alakouluikäisillä tyttärilläni on kovaäänisessä menossa ihmettelemistä, mutta hekin nauttivat vapautuneesta meiningistä.

Joulu on Nepalin kristityille ilon juhla. Kuvassa ylistystanssia nepalilaiskodissa.
Joulun ylistystanssia nepalilaiskodissa.

Lopuksi ruokaillaan. Erityisiä jouluruokia ei ole, mutta siitä pidetään huoli, ettei kukaan jää nälkäiseksi. Riisin, linssikastikkeen ja curryjen lisäksi on tarjolla kanaa ja vihanneksia. Juhlat päättyvät aikaisin ja ystävät hyvästellään lyhyesti. Huomenna jatketaan!

On upeaa päästä osaksi paikallisten vieraanvaraisuutta. Vaikka aina ei ole edes yhteistä kieltä, kertoo kokemamme sydämellisyys, että olemme tervetulleita.

Nepalilaisten ilo jaksaa hämmästyttää yhä uudelleen. Hymy on herkässä, vaikka muusta olisi puutetta.

Nepal on varmasti yksi maailman kauneimpia, mutta samalla köyhimpiä maita. Arviolta noin neljännes maan väestöstä, yli seitsemän miljoonaa ihmistä, elää äärimmäisessä köyhyydessä. Se tarkoittaa usein elämää kylmässä peltihökkelissä, likaista juomavettä ja puutteellista ravintoa. Edelleen lapsia myydään työläisiksi: jotkut heistä päätyvät kotiapulaisiksi, osa bordelleihin tai tehtaisiin töihin.

Haluaisitko olla tuomassa joulun myös Nepaliin? Ryhtymällä Nepalin lasten kummiksi varmistat, että lapset Okhaldhungan vuoristokylissä pääsevät kouluun ja kerhoon. He saavat kerhossa tukea opiskeluun ja terveydenhoitoon. Järjestämme vanhemmille kursseja: elinkeinon takaaminen voi nostaa köyhyydestä. Näistä vuoriston lapsista pääset kuulemaan lisää ensi vuonna.

Toivotan koko Nepalin porukkamme puolesta sinulle jouluiloa ja siunattua uutta vuotta! Kiitos, että olet mukana!

Nepalin kummiksi voit ilmoittautua haluamallasi summalla täällä.

Seuraa myös Nepalin Fidan Facebook-sivuja!