Blogi

Eristyksen siunaus

Kun tarkastelemme Raamattua, huomaamme, että eristyksellä on myös hyvät puolensa. Itse asiassa, se on yksi tapa, millä Jumala valmistaa meitä.

Kukaan meistä ei halua olla ahtaassa paikassa. Haluamme pitää tietyn etäisyyden ihmisiin ja meistä on hyvä nähdä pitkälle horisonttiin. Ja nyt olemme olleet sidottuina koteihimme, jotkut ovat karanteenissa ja toisia on kehotettu välttämään toisten ihmisten läheisyyttä niin paljon kuin mahdollista.

Kun tarkastelemme Raamattua, huomaamme, että eristyksellä on myös hyvät puolensa. Itse asiassa, se on yksi tapa, millä Jumala valmistaa meitä. Vai mitä voimmekaan oppia Joonan tarinasta?

”Mutta Herra pani suuren kalan nielaisemaan Joonan. Joona oli kalan vatsassa kolme päivää ja kolme yötä. Hän rukoili Herraa, Jumalaansa, kalan sisuksissa…” Joona 2: 1-2

Joona oli Jumalan valitseva työväline, jonka välityksellä piti tulla herätys suureen kaupunkiin. Mutta kuinka Joonasta tuli tämän kaltainen henkilö? Hän ei ollut valmis tällaiseen palvelustyöhön vielä silloin, kun Jumala hänet kutsui. Silloin Jumala valmisti häntä varten ahtaan paikan. Kalan sisällä Joona alkoi jälleen rukoilemaan. Hän katui ja tämän johdosta hän kykeni johdattamaan myös muita katumukseen. Kuinka Jumala sitten toimi Joonan kanssa? Jumala laittoi Joonan eristykseen.

Monien kuukausien eristyksen jälkeen he astuivat ulos aivan uudenlaiseen maailmaan.

Tunnetko ikivanhan sadun Aladdinin taikalampusta? Kun Aladdin hieroi lamppua, lampun henki tuli esiin. Se oli hyvin isokokoinen henki, joka oli tungettu pieneen lamppuun tuhanneksi vuodeksi. Niin paljon voimaa oli keskittynyt pienelle alueelle. Voisiko näillä kahdella asialla olla yhteys? Mitä pienempi alue, sitä suurempi voima siitä tulee.

Löydämme samankaltaisia tilanteita Raamatussa. Nooa oli perheensä kanssa eristyksissä. Monien kuukausien eristyksen jälkeen he astuivat ulos aivan uudenlaiseen maailmaan. Ja tästä yhdestä perheestä maa täyttyi jälleen ihmisistä. Mooses oli tottunut Egyptin rikkauksiin ja huveihin, mutta sitten Jumala lähetti hänet erämaahan. Yhtäkkiä elämästä katosivat suurin osa sen suomista mahdollisuuksista. Eristyksessä hänen oli opittava, mikä oli elämässä kaikkein olennaisinta.

Näyttää aluksi siltä, että Joosefista tuli yhdessä yössä Egyptin pääministeri. Mutta kun luemme kertomuksen huolellisesti, huomaamme, että häntä valmistettiin monta vuotta. Viimeisen opetuksen piti tapahtua eristyksessä. Hänet heitettiin vankilaan ja unohdettiin sinne.

Jeesuksen tehtävä vei hänet eri puolille Israelia. Tapaamme hänet kaupungeissa, erämaissa, vuorilla, veneissä ja puutarhoissa. Hän keskusteli ihmisten kanssa, saarnasi voimallisia saarnoja, ajoi ulos pahoja henkiä, paransi sairaita ja jopa käveli veden päällä. Mutta on hyvä muistaa, että Jeesus valmistui näihin laajamittaisiin aktiviteetteihin kolmenkymmenen vuoden eristyksen kautta. Nasaretissa, kaukana parrasvaloista, vuoristoisen kylän yksinäisyydessä, Jeesus valmistautui palvelustehtäväänsä.

Toivon meille kaikille kärsivällisyyttä! Käytä aika eristyksessä Herran kohtaamiseen, lue enemmän Hänen sanaansa, laula ja rukoile. Älkäämme ottako tätä aikaa rangaistuksena, vaan mahdollisuutena kohdata Herra.