Blogi

Koko maailma on samassa koronaveneessä

Kukaan ei ole suojassa koronalta, ennen kuin kaikista haavoittuvimmassa asemassa olevat ovat myös turvassa.

”Nämä lapset eivät ole koskaan kuulleetkaan koronaviruksesta!” lukee tekstiviestissä, jonka saan videokuvauksissa mukana olevalta viittomakielen tulkilta. Teemme yhteistyötä tansanialaisen viittomakielisten järjestön kanssa. Olemme tekemässä viittomakielisille lapsille ja nuorille suunnattua videota, jota voidaan jakaa sosiaalisessa mediassa ja näyttää TV:ssä. Jokaisella on oikeus tietää.

Tansanialaisilla viittomakielisillä lapsilla on päärooli videon suunnittelussa ja tekemisessä.

Videolla kerrotaan, mikä korona on ja miten siltä voi suojautua. Video kertoo myös, että jokainen on vastuussa suojaamaan muita ja estämään taudin leviämisen. Lasten on monesti vaikea hahmottaa abstrakteja käsitteitä, kuten virus ja tartunta, joten koronaviruksen ennaltaehkäisevän tiedotuksen pitäisi olla ikätasoa vastaavaa ja esteetöntä.

”Ei mitään meille ja meistä ilman meitä” on kuuluisa vammaisten oikeuksien slogan. Tämä tarkoittaa myös vammaisia lapsia kehittyvissä maissa.

Siksipä tansanialaisilla viittomakielisillä lapsilla on päärooli videon suunnittelussa ja tekemisessä. He oppivat samalla koronaviruksesta ja saavat levittää tuiki tärkeää tietoa videon kautta muille lapsille.

Vammaiset ovat maailman suurin syrjityin ihmisryhmä, mikä korostuu pandemian aikana. Noin joka seitsemäs ihminen maailmassa on tavalla tai toisella vammainen.

On tärkeää, että vammaisjärjestöt ovat mukana koronaviruksen vastaisessa taistelussa, heti alkumetreiltä asti. Suomen kehityspolitiikan lähestymistapa vammaisten oikeuksiin kehottaakin tiiviiseen yhteistyöhön paikallisten vammaisjärjestöjen kanssa. Välillä kuitenkin vammaisten omat järjestöt keskittyvät edistämään vain aikuisten asioita, jolloin me muistuttelemme hyvässä yhteistyöhengessä vammaisten lasten oikeuksista ja varmistamme, että ketään ei jätetä.

Vammaiset ovat maailman suurin syrjityin ihmisryhmä, mikä korostuu pandemian aikana. Noin joka seitsemäs ihminen maailmassa on tavalla tai toisella vammainen.

74% kaikista tansanialaisista lapsista elää moniulotteisessa köyhyydessä. Se tarkoittaa, että lapset elävät vähintään kolmen köyhyyden ulottuvuuden kanssa ja heillä on esimerkiksi puutteellinen ravinto, sanitaatio, vesi tai asumisolot (Unicef 2016).

Pandemian yhteydessä köyhyys vain syvenee. Muun muassa käsienpesutarpeen myötä vedenkulutus kasvaa, taloudellinen ahdinko kohtaa monia perheitä ja välttämättä lapsille ei riitäkään ruokaa. Tiedon puute estää lapsia suojaamasta terveyttään, sillä luotettavaa, lapsille suunnattua, puhumattakaan esteetöntä tietoa koronasta liikkuu hyvin vähän.

Tansaniassa koulut suljettiin pikaisesti ensimmäisen vahvistetun koronavirustartunnan jälkeen. Vaikutukset lasten koulutukseen ovat mittavat, sillä esimerkiksi kontaktiopetukselle vaihtoehtoisia koulutusmahdollisuuksia ei vielä ole ja vaarana on loppukokeissa reputtaminen. Iloksemme huomasimme, että opetusministeriössä suunnitellaan kansallisen TV-aseman ja radion kautta esitettäviä oppitunteja esikoulusta peruskoulun loppuun saakka.

Neuvottelimme opetusministeriön kanssa mahdollisuudesta sisällyttää viittomakielentulkit oppituntien nauhoitteille, jotta sellaiset viittomakieliset lapset, joilla on mahdollisuus katsoa TV:tä, voivat jatkaa koulunkäyntiä. Opetusministeriö oli kiitollinen muistutuksesta, sillä heillä on mahdollisuus huolehtia inklusiivisesta koulutuksesta koronakriisinkin aikana.

Koko maailma on yhdessä, samassa koronaveneessä – kukaan ei ole turvassa arvaamattomalta viholliselta, ennen kuin myös kaikista haavoittuvimmassa asemassa elävät ihmiset, kuten vammaiset, pakolaisleireillä asuvat ja miljoonakaupunkien slummien lapset, ovat turvassa.

Koronaepidemia on osoittanut ihmiskunnastamme sen, että maailman pyörät voivat pysähtyä kaikista haavoittuvimmassa asemassa olevien suojelemiseksi.