Ajankohtaista

Romanikylän toimintakeskus tuo toivoa

Koulu antaa tietojen ja taitojen lisäksi korvaamattoman tärkeää itseluottamusta romanilapsille.

Työttömyys, koulutuksen puute, huonot asumisolot, syrjintä ja lasten kokema koulukiusaaminen vaikeuttavat Kosovossa asuvien romaniperheiden elämää. Toivon talossa kaikki on toisin.

Kosovon romanit lähtevät sankoin joukoin Länsi-Eurooppaan etsimään parempaa elämää. Suurin osa heistä joutuu kuitenkin palaamaan takaisin kotimaahansa.

Matkalla lasten koulunkäyntiä vaikeuttaa niin kielitaidottomuus kuin syrjintä. Kotimaahan palatessaan lukutaidottomat vanhemmat eivät osaa varmistaa lasten koulunkäynnin jatkumista.

Niinpä koulun keskeyttäminen on enemmän sääntö kuin poikkeus. Lapset päätyvät vanhempiensa tapaan kerjäämään ja keräämään roskia kaduille.

Tukea koulunkäyntiin, vinkkejä vanhemmuuteen

Fida aloitti romaniyhteisön kehittämishankkeen vuonna 2014 Kosovon pääkaupungissa Pristinassa. Toivon talo tarjoaa lapsille tukiopetusta, esikouluopetusta ja englannin kursseja. Vanhemmille kerrotaan koulunkäynnin tärkeydestä. Nuorille on tarjolla elämäntaitokasvatusta, joka auttaa heitä tekemään oikeita valintoja elämässään.

Olet aina tervetullut

Syrjintään tottuneille ihmisille on ollut tärkeää, että on paikka, johon he ovat aina tervetulleita. Toivon talossa heitä kannustetaan löytämään omat kykynsä ja ottamaan vastuuta omasta elämästään sen sijaan, että he olisivat uhrin asemassa yhteiskunnassa.

Työstä ovat hyötyneet etenkin tytöt, joiden asema on ollut perinteisesti heikko. Rytöt oppivat tietämään oikeutensa ja saavat mahdollisuuden kouluttaa itseään. Tämä antaa heille riittävän itsetunnon hakeutua jatkokoulutukseen ja etsiä töitä.

Koulussa opettajat ovat olleet hämmästyneitä siitä, miten hyvin lapset ovat tehneet kotitehtävänsä. Lasten saama kannustus on antanut rohkeutta osallistua opetukseen.

Nuoret ovat ryhtyneet innokkaasti Toivon talon vapaaehtoisiksi. He auttavat pienempiä lapsia koulutehtävissä ja seurakunnan tilaisuuksien järjestämisessä. Vastuun antaminen on tärkeää, jotta nuoret saavat siitä positiivisia kokemuksia.