Ajankohtaista

Elämästä katoavat värit voi löytää – Imanin tarina

Auringonlasku Kongon demokraattisessa tasavallassa.

Tämä on yksi tarina satojen tuhansien tarinoiden joukossa. Se kertoo siitä, mitä tapahtuu, kun seksuaalisesta väkivallasta tulee sota-ase. Pelkästään Kongon demokraattisessa tasavallassa arviolta 50 naista kokee seksuaalista väkivaltaa joka ikinen päivä. 

Markkinapäivänä koko kylä kokoontuu aukiolle ja vaihtaa kuulumiset. Myyjät huutelevat hintoja ja tarjoavat ostajille toinen toistaan herkullisimpia hedelmiä ja vihanneksia. Hehkuvan värisiä mangoja, punaposkisia tomaatteja ja suurensuuria vesimeloneja on pinottu kasoihin. Vähän kauempana kalamyyjät hätistävät kärpäsiä kiiltäväkylkisten kalojen päältä.  

Torilla hiiltä myyvä Imani* oli ystävänsä kanssa hakemassa hiilikuormaa myytäväksi, kun neljä aseistettua miestä pysäytti heidät. Miehet veivät Imanin pensaikon takana sijaitsevaan pieneen taloon. Kun hän vastusteli, miehet pahoinpitelivät hänet ja jättivät hänet taloon. Myöhemmin he palasivat ja raiskasivat Imanin. Markkinapäivän värit muuttuivat hiilenmustaksi. 

– Miehet käskivät minun valita kuoleman ja elämän väliltä. Pyysin, etteivät he tappaisi minua, Imani sanoo. 

Miehet veivät Imanin takaisin sinne, mistä he olivat hänet siepanneet. Imani palasi torille.  

– Löysin ystäväni torilta ja he kysyivät, missä on se hiili, jota olin lähtenyt ostamaan. Olin häpeissäni.

Imani ei puhunut kokemuksestaan mitään lapsilleen ja naapureilleen, sillä hän pelkäsi joutuvansa naurunaiheeksi yhteisössään. Imanin mies oli kotona sairaana, eikä Imani kertonut hänellekään mitään. Eräänä päivänä Imani osallistui yhteisössään pidettyyn naisten tukiryhmän tapaamiseen. Siellä hän viimein kertoi muille naisille kaiken.  

Kerroin heille, mitä oli tapahtunut, ja että siitä päivästä lähtien minulla oli ollut kipuja kohdussa. 

Muut neuvoivat Imania menemään Panzi-nimiseen sairaalaan, joka on erikoistunut seksuaalisen väkivallan uhrien hoitamiseen. Siitä alkoi parantuminen. Fyysiset kivut ovat helpottaneet, mutta parantumisen matka on vasta alkanut.  

Imani etsii elämäänsä takaisin värejä yhdessä muiden kanssa naisten tukiryhmässä. 

*Nimi muutettu yksityisyyden suojelemiseksi. 


Fida tekee työtä Kongossa (DRC), jotta seksuaalista väkivaltaa kokeneet naiset voivat toipua fyysisesti ja henkisesti. Psykososiaalisen tuen avulla naisten minäkuva ja identiteetti vahvistuvat. Koulutusten kautta he saavat tarvittavia ammatillisia taitoja itsensä elättämiseksi. Lahjoittamalla sinä voit auttaa!