Ajankohtaista

Reput ja pulpetit auttavat romanilapset koulutielle

toivon kipinä romanilasten koulunkäynti koulureppu

Itä-Euroopan romanilähetystyö innostaa yhä useampia seurakuntia ja vapaaehtoisia. Tänä syksynä romanilapsia on ilahdutettu pulpeteilla ja uusilla kouluvaatteilla.

Muutama vuosi sitten Kurikan helluntaiseurakunnan pastori Markus Keväänranta kävi Ukrainassa Pasikan kylässä.

‒ Näin vanhan miehen, joka piti sylissä lapsenlapsia. Hän kertoi itkien, että hänen lapsenlapsensa ovat oppineet lukemaan ja kirjoittamaan.

Paikallisessa koulussa rehtori kertoi, että esikoulutyö oli vaikuttanut romanilasten koulunkäyntiin myönteisesti.

Siitä lähtien Kurikan 140-jäseninen helluntaiseurakunta on ollut aktiivisesti mukana romanityössä.

‒ Seurakunnan into on käsin kosketeltavaa. Päätettiin, että ruvetaan leipomaan, ja niillä tuloilla tuetaan esikoulutyötä ja myös koulua käyviä lapsia, Keväänranta kertoo.

Ensimmäiset uudet vaatteet

Kun Pasikan kylässä viime kesänä valmistuivat uudet tilat lasten iltapäiväkoululle, Kurikassa syntyi idea hankkia lapsille reput, koulutarvikkeet ja vaatteet. Vähän käytettyjä reppuja kerättiin Suomesta, vaatteet päätettiin ostaa uusina Ukrainasta.

Joskus koulunkäynti on vaatteista kiinni. Resuisissa ja likaisissa vaatteissa romanilapset joutuvat helposti kiusatuiksi.

‒ Siellä on paljon lapsia, jotka eivät ole ikinä saaneet uutta päälle. Maksaa noin 35 euroa ostaa paikan päältä uudet kengät, alusvaatteet, housut ja pusero yhdelle lapselle.

Lahjoita uudet kouluvaatteet romanilapselle >>

Suomalaiset lähetystyöntekijät Aarne ja Pirjo-Riitta Törmänen työskentelevät Eötvös Józsefin peruskoululla ja kehittävät opetusta yhdessä muun henkilökunnan kanssa lapsikeskeisemmäksi.
Onni on uusi pulpetti

Eötvös Józsefin peruskoulun ekaluokkalaiset Jászmin ja Éden istuvat koivupuisissa pulpeteissa. He muistavat, että ne tuotiin koululle isossa rekka-autossa Suomesta asti.

‒ Vanhat pulpetit eivät olleet niin hienoja, ja niihin oli piirretty kaikkea. Mutta näihin emme aio piirtää, kumpikin lupaa ääneen.

Jászmin ja Éden aloittivat koulun syksyllä ja viihtyvät hyvin.

‒ On upeaa olla koulussa! Täällä opimme uusia asioita ja joskus saamme suklaata ja menemme ulos leikkimään paitsi huonolla säällä, kertoo Jászmin.

‒ Täällä on kavereita ja voin leikkiä heidän kanssaan. Matematiikka on kaikkein kivoin aine, kommentoi Éden.

Enemmän tekoja kuin sanoja

Hauholainen Seppo Lindgren on tehnyt vapaaehtoistyötä itäisen Euroopan romanien auttamiseksi jo noin kahdeksan vuotta.

Tänä syksynä Lindgren junaili pulpettien kuljetusta Unkariin, Jászminin ja Édenin koululle. Pulpetit ja tuolit oli saatu lahjoituksena Hyöty & Työ ry:lle ja Hämeen Mokia ry:lle. Mukaan lähti myös koulutarvikkeita ja Kokkolassa pakattuja äitiyspakkauksia.

Seppo Lindgren haluaisi saada muutkin liikkeelle.

‒ Liian paljon vain puhutaan. Meidän pitäisi tehdä enemmän. Mutta silloin kun Jumalan palo tulee, niin silloin mennään.