Ajankohtaista

Polttopuut lämmittävät kylmän kodin

Polttopuut

Polttopuiden jakelun ansiosta lapset saavat nukkua lämpimässä. Kunnollisten puiden saanti ilman apua on kuitenkin haasteellista.

Heikkokuntoisten ja huonosti eristettyjen talojen lämmittäminen on hyvin haasteellista ilman kunnollisia polttopuita. Romaniperheet keräävät metsistä puiden oksia, keppejä ja jopa risuja, talojensa lämmittämiseen. Vain harvalla on rahaa kunnollisiin polttopuihin.

–Polttopuut ovat täällä kalliita. Kuutio maksaa suurin piirtein saman verran kuin Suomessa, Bulgariassa työskentelevä Seppo Lindgren sanoo.

Kunnollisten polttopuiden puutteessa, tartutaan usein huonoihin vaihtoehtoihin. Erään perheen talo paloi maan tasalle, kun märkiä keppejä ja risuja yritettiin sytyttää bensiinillä. Vain perheen 7-vuotias poika jäi palossa henkiin.

Huonosti palavat märät metsästä keräytyt oksat kuulostavat varsin tehottamalta ratkaisulta talojen lämmittämiseen. Vaihtoehtoja ei kuitenkaan ole.

–Ihmiset Suomessa kysyvät, mikseivät nämä romanit vain hae metsästä puita. Täällä on erikseen puupoliisi, joka valvoo, eli jos menet ja kaadat vääriä puita, niin se on linnareissu, Lindgren valaisee.

Toivon kipinä -kampanjan yksi työmuodoista on polttopuiden jakelu. Seurakunnat ympäri Itä-Eurooppaa ostavat ja varastoivat polttopuita, joita ne jakavat talven mittaan tarpeessa oleville perheille.