Ajankohtaista

Usko muutti elämän – Riidanhaastajasta diakoniatyöntekijäksi

Mihály Samu on kiitollinen siitä, kuinka usko muutti hänen elämänsä. Muutoksen ihmeen voivat todistaa kaikki hänet aiemmin tunteneet, niin kyläläiset kuin perheväki. Aiemmasta alkoholistista ja riidanhaastajasta on tullut rakastava isä sekä mies, joka tekee seurakunnan diakoniatyötä suurella sydämellä romaniyhteisön keskellä.

Mihály Samu muutti perheensä kanssa Romaniasta Unkariin yli 15 vuotta sitten. Hänellä on vaimo ja viisi lasta.

Ennen uskoontuloaan Mihály eli hyvin rikkonaista elämää. Hänen sanansa eivät riitä kuvaamaan entisen elämän kovuutta. Kun naapurit näkivät hänen menevän baariin, he pelkäsivät, sillä alkoholi ei sopinut miehelle lainkaan. Se teki hänestä riidanhaastajan ja johti monenlaisiin vaikeuksiin.

Mihály oli niin koukussa tupakkaan ja alkoholiin, että myös hänen perheensä joutui kärsimään. Hän kätki rahojaan sinne tänne käyttääkseen ne erilaisiin nautintoihin. Perheelle niistä ei juuri liiennyt. Mihály kertoo surullisena:

– Käytin enemmän rahaa tupakkaan kuin lapsiini.

Käänteentekevä uni

Kuluttava elämäntapa johti suuriin velkoihin ja Mihály tunsi olevansa umpikujassa. Hän oli aiemmin käynyt seurakunnassa, muttei tuntenut kuuluvansa sinne, sillä muut ihmiset siellä olivat niin erilaisia. Sydäntä puristi ajatus omasta arvottomuudesta. Hän tarvitsi muutosta niin kipeästi, että pyysi Jumalalta apua.

Eräänä iltana, kun Mihály palasi kotiin humalassa ja meni nukkumaan, hän näki merkillisen unen. Siinä Mihály keräsi vanhoja autoja sekä muuta metalliromua, ja maksoi niistä saaduilla tuloilla velkansa. Herättyään hän koki olevansa todella vapaa. Mihály kertoi onnellisena vaimolleen, että koko velka on maksettu. Vaimo palautti hänet kuitenkin nopeasti maan pinnalle: velka ei ollut yön aikana lyhentynyt yhtään.

Mihály sai kuitenkin unesta uudenlaista intoa. Hän alkoi kiertää kotikylällä ja sen ympäristössä kertomassa ihmisille näkemästään unesta sekä velkatilanteestaan. Ihmiset lahjoittivat hänelle monenlaista metalliromua myytäväksi. Neljässä kuukaudessa Mihály keräsi sitä 15 000 euron edestä ja pystyi kuittaamaan velkansa.

Pastori Péter Pálin johtama seurakunta on todellinen toivontuoja köyhän romaniyhteisön keskellä. Hengellisten asioiden lisäksi seurakunta lahjoittaa mm. huonekaluja ja vaatteita niitä tarvitseville.

Jokaisella on mahdollisuus muutokseen

Mihály oli helpottunut. Hän unohti kuitenkin pian, että Jumala auttoi häntä. Hän jatkoi tavallista elämäänsä, eikä juurikaan käynyt seurakunnassa. Eräänä päivänä pastori Péter Pál pyysi häntä kyyditsemään ihmisiä kastetilaisuuteen. Mihály suostui kuskiksi ja jäi itsekin tapahtumaan. Hän kertoo kokemastaan:

– Kun ihmiset ympärilläni ylistivät Jumalaa, aloin kokea Hänen läsnäoloaan. Muistin, miten paljon olin Hänelle luvannut, mutten ollut tehnyt sitä. Minua hävetti!

Mihály alkoi itkeä ääneen ja kuuli jonkun sanovan hänelle:

– Avuksesi huuda minua hädän päivänä, niin minä autan sinua, ja sinun pitää kunnioittaman minua.

Sanat tulivat suoraan kohti ja Mihály ymmärsi, että nyt on hänen hetkensä lähteä seuraamaan Jeesusta. Hän etsi katseellaan miestä, joka oli puhunut hänelle, mutta ei löytänyt häntä. Vasta myöhemmin hän oivalsi, että Jumala oli puhunut suoraan sanansa kautta hänen sydämelleen. Mihály meni pastori Péter Pálin luokse ja kertoi kuulemastaan äänestä sekä päätöksestään. Péter kertoi, että Raamatun mukaan monet viimeiset tulevat ensimmäiseksi. Jokaisella on mahdollisuus muutokseen.

Aloitan jokaisen päiväni rukouksella. Lapseni tulevat siihen viereeni ja saan kertoa heille, kuinka rakkaita ja suuria Jumalan lahjoja he ovat minulle.

Uuden elämän aamut

Péter rukoili Mihályn kanssa ja kastoi hänet saman tien. Mihály pääsi irti päihteistä ja hänen ihmissuhteensa alkoivat eheytyä. Nyt Mihály kuluu seurakunnan diakoniatiimiin ja on onnellinen, että saa palvella muita. Mies, jota aiemmin pelättiin, tuo nyt toivoa romanikoteihin.

Liikutuksen kyyneleet silmissään Mihály kertoo uuden elämänsä aamuista:

– Aloitan jokaisen päiväni rukouksella. Lapseni tulevat siihen viereeni ja saan kertoa heille, kuinka rakkaita ja suuria Jumalan lahjoja he ovat minulle.


Jo vuodesta 2014 alkaen järjestetty Toivon Kipinä– kampanja on Fidan ja Elämä ja Valo –järjestön yhteinen vuosittainen perinne. Tänä vuonna kampanjan varat suunnataan romaniseurakuntien kasvun tukemiseen Unkarissa.

Mahdollista romaniseurakuntien kasvu ja lahjoita osoitteessa: toivonkipinä.fi