Ajankohtaista

Wipawadee – Kummilapsi, joka aikoo poliisiksi

Sinitakkinen tyttö katsoo kameraan.

Koulupukuun ja verkkatakkiin sonnustautunut 13-vuotias Wipawadee istahtaa tuolin reunalle ja hymyilee. Hän on tokaluokkalaisesta alkaen saanut käydä koulua Fidan kummien tukemana. 

Wipawadeen perhe asuu vaikeakulkuisten reittien takana Pohjois-Thaimaan vuoristossa. Kotikylässä ei ole koulua eikä sieltä voisi päivittäin kulkea kouluun. Köyhillä perheillä ei myöskään ole varaa muuttaa vuorilta pois – eikä kodin ja kaiken tutun jättäminen muutenkaan olisi helppoa. Kylissä ei ole kouluja kuin kolmanteen luokkaan asti, joten Wipawadee on onnellinen saadessaan mahdollisuuden opiskella ja asua Betlehem-kodissa kouluaikana. 

Oppilaskodin johtaja ja seurakunnan pastori tuli käymään meillä kotona, kun olin pienempi. Hän kertoi tästä mahdollisuudesta ja vanhempani antoivat luvan lähteä. Olin todella onnellinen, sillä tiesin, että nyt saisin opiskella pidemmälle, Wipawadee kertoo iloisesti.  

Riisinviljelijäperheen tytär tietää koulunkäynnin tärkeyden. Opiskelujen myötä voi saada paremman tulevaisuuden. Silti ikävä perhettä on välillä. Onneksi kuitenkin pastorin lava-autolla pääsee välillä käymään kotona. Toistaiseksi tämä on ainoa vaihtoehto, jos haluaa opiskella.

Haluan ryhtyä isona poliisiksi. Näin kerran elokuvan, jonka päähenkilö on poliisi. Olisi hienoa auttaa muita. Toisaalta voisin ruveta näyttelijäksi, Wipawadee unelmoi. 

Kahdeksatta luokkaa käyvän Wipawadeen unelma on askeleen lähempänä toteutumista. Thaimaan vuoristoheimoon kuuluvan tytön elämän muutti se, että hän sai mahdollisuuden käydä koulun loppuun asti. Toistaiseksi arjen täyttävät kuitenkin läksyt ja ystävien kanssa leikkiminen.

Wipadawee nousee tuolilta ja nappaa reppunsa. On aika käydä auttamassa Betlehem-kodin pihatöissä. 


Thaimaassa kaivataan erityisen paljon kummeja. Kummien tukemaa työtä laajennetaan Thaimaassa tulevaisuudessa niin, että lapset pystyisivät käymään koulua yhä useammin asuen mahdollisimman pitkään kotona tai vaikkapa sukulaisen luona. Työ kattaa myös nykyään laajemman alueen vuoristoseudun lisäksi. Klikkaa ja tule kummiksi Thaimaahan!