Bangladeshin mellakat – Fidan kummikoulu kiinni, lapset odottavat kotona koulujen avaamista
Bangladeshin pääkaupungissa Dhakassa eletään poikkeustilan keskellä.
Bangladeshin pääkaupungissa Dhakassa eletään poikkeustilan keskellä.
Koulupukuun ja verkkatakkiin sonnustautunut 13-vuotias Wipawadee istahtaa tuolin reunalle ja hymyilee. Hän on tokaluokkalaisesta alkaen saanut käydä koulua Fidan kummien tukemana.
Thaimaassa tehtävällä kummityöllä on pitkä historia. Jo 80-luvulla suomalaiset lähetystyöntekijät perustivat oppilaskoteja, jotka mahdollistivat koulunkäynnin vuoristossa asuville lapsille. Oppilaskotimallista ollaan pikkuhiljaa siirtymässä yhteisölliseen tukeen.
Fida tukee Kaakkois-Aasiassa sijaitsevassa Kambodžassa köyhien perheiden lasten esikoulua, jotta lapsilla olisi paremmat mahdollisuudet oppia.
Alakoululaisilla tytöillä on selkeä suunnitelma tulevaisuudesta ja halu muuttaa yhteisön haitallisia tapoja. Kumpikin heistä on nähnyt, kuinka koulutyttöjä naitetaan.
21-vuotias Orasa kävelee Pohjois-Thaimaassa sijaitsevan oppilaskodin pihan halki nuorempien lasten kanssa ja saattaa heidät portille. Lapset lähtevät kouluun ja Orasa palaa askareihinsa. Täältä käsin hän kävi itsekin koulua vuosien ajan. Nyt se on myös hänen työpaikkansa.
Kummius on kurkistusikkuna eri kulttuureihin ja mahdollisuus muuttaa maailmaa kotisohvalta käsin. Harva kuitenkaan tietää, että kummius on muuttanut muotoaan vuosien varrella ja kummi auttaa nykyisin paljon enemmän kuin ennen.
Piyada hyppää pikkuveljensä Ponlagritin kanssa lava-auton lavalle. Ilma on vielä viileä ja taivas utuisten pilvien peitossa. Piyadan verkkatakin hihat roikkuvat käsien peittona. Piyadalla ja Ponglagritilla on tänään vapaapäivä. He ovat menossa kotiin tapaamaan äitiään. Lapset asuvat kouluaikana Betlehem-kodissa, koska muuta vaihtoehtoa ei ole ollut. Kotikylässä ei ole koulua.
Dhakan suurkaupungin lukuisat slummit ovat kuin valtavia aaltopeltiviidakoita. Slummeissa asuu miljoonia ihmisiä, joille jaetut elämän pelikortit eivät ole erityisen reilut. Korteista huolimatta, tai juuri niiden takia, slummissa asuu tulevaisuuden tekijöitä. Yksi heistä on Isha.
Heidi ja Pertti Söderlund katsoivat vuosia pahuutta suoraan silmiin. Työ entisten lapsisotilaiden parissa auttoi satoja pois pimeyden porteilta, takaisin elämään.