Ajankohtaista

Ebola kylvää pelkoa Kongossa

Ebola kylvää pelkoa Kongossa. Kuvassa Fidan Kongon maakoordinaattori Welongo Faizi.

Ebola raivoaa Kongon demokraattisen tasavallan itäosissa. Fidan kongolainen kumppanikirkko taistelee tautia vastaan murtamalla uskomuksia.

Viime syksynä uutiset uudesta ebola-aallosta huolestuttivat Kongon demokraattisessa tasavallassa. Huhtikuun loppuun mennessä ebolaan sairastuneita oli Kongossa WHO:n mukaan yli 1400, ja tautiin kuolleita noin 1000. Näiden virallisten lukujen lisäksi syrjäseuduilla asuu sairastuneita ihmisiä, jotka eivät ole päässeet tulemaan klinikoille, joista virallinen tilastoaineisto kerätään. Todellisia lukuja voi siis vain arvailla.

Epidemia jyllää lähellä vilkasta raja-aluetta. Taudin pelätään leviävän naapurimaihin Ugandaan, Etelä-Sudaniin, Ruandaan ja Burundiin. Epidemia-alue on myös sotavyöhykettä. Itä-Kongossa on yli 130 aseistettua ryhmää, jotka taistelevat tuottoisan kaivostoiminnan ja muiden luonnonvarojen hallinnasta. Nämä kapinallisryhmittymät ovat vastuussa ainakin kolmesta ebola-klinikkaan kohdistuneesta hyökkäyksestä.

Uskomukset edesauttavat taudin leviämistä

Fida on työskennellyt Kongon demokraattisessa tasavallassa yli 10 vuotta avustaen sissisotia paenneita perheitä ja tehden pitkäjänteistä kehitysyhteistyötä yhdessä kongolaisen helluntaikirkko CEPAC:in kanssa. Myös Fidan ja CEPAC:in työalueilla eletään nyt tartuntojen pelossa. CEPAC tekee aktiivisesti työtä estääkseen ebolan leviämistä yhteisöissä. Epidemian aikana CEPAC on esimerkiksi levittänyt tietoa ebolan ehkäisystä kouluissa ja kirkoissa Pohjois-Kivun alueella.

Fidan Kongon maakoordinaattori Welongo Faizi (kuvassa) on mukana CEPAC:in tiimissä, joka osallistuu ebolan ennaltaehkäisyyn. Faizi toteaa, että tilannetta hankaloittavat väärät uskomukset. Jopa neljännes ebola-alueella asuvista ihmisistä esimerkiksi ajattelee, että tauti on keksitty tarkoituksena luoda lisää epävakautta.

– Tartuntojen estäminen on vaikeaa, kun ensin pitää murtaa myyttejä. On myös tavallista, että tilanteeseen tyydytään ja uskotaan, että mitään ei ole enää tehtävissä, Faizi huokaa.  – Olen henkilökohtaisesti hyvin huolissani ja pelkään lasteni puolesta. Emme voi enää vapaasti liikkua ebolan takia.

Seurakunnissa on jouduttu esimerkiksi ohjeistamaan, ettei kuumetaudin oireisiin sairastuneita ihmisiä tuotaisi seurakunnan kokouksiin rukoiltaviksi. Taudin tartuntatavoista ja hygieniasta on valistettu ahkerasti, jotta sairastuneet osasivat hakeutua nopeasti asianmukaiseen hoitoon.

– Yritämme vakuuttaa seurakuntamme jäsenet ja ympäröivien yhteisöjen asukkaat siitä, että ebola on todellinen uhka, se tappaa ja tarttuu, ja vaikuttaa kaikkeen arjessamme. Jos tätä ei ymmärretä, tilanne vain pahenee, Faizi kertoo.

“Emme anna periksi”

CEPAC on mukana useiden toimijoiden yhteisessä komissiossa, joka tekee yhteistyötä ebolan leviämisen rajoittamiseksi.

– Emme anna periksi, vaikka elämämme onkin nyt vaikeaa. Kokoonnumme viikoittain selvittämään mahdollisia uusia sairaustapauksia, ja pyrimme auttamaan sairastuneita saamaan hyvää hoitoa. Tuemme myös sairastuneen perhettä. Ohjaamme mahdolliset tartuntariskissä olleet ihmiset saamaan hoitoa. Nyt tarvitaan yhä tiiviimpää yhteistyötä eri toimijoiden välillä, jotta ebola saadaan pysäytettyä.

CEPAC on myös lahjoittanut paikallisille kouluille pesupisteitä, saippuaa, klooria sekä käsineitä. Lisäksi Nobel-palkittu lääkäri ja CEPAC:in pastori Denis Mukwege, joka asuu alueella, on pyrkinyt häivyttämään myyttejä ja uskomuksia puhumalla radiossa ebolasta.

Fidan tukenut valistusta 60 kyläyhteisössä

Fida tuki syksyllä 2018 toisen paikallisen kirkkokumppaninsa, CEP-kirkon (45e’ Communauté Evangélique de Pentecôte), ebola-valistustyötä koordinoimalla operaatiolle rahoitusta Suomen helluntaiseurakunnista ja yksityisiltä lahjoittajilta.

Oikea tieto on elintärkeää. CEP on järjestänyt valistustilaisuuksia ebolan ennaltaehkäisystä ainakin 60 kyläyhteisössä.

– Seurakuntamme kohtaavat uskomattoman paljon vaikeuksia. Joillakin alueilla valtaosa jäsenistämme on joutunut pakenemaan kotikylästään jatkuvien sissihyökkäysten vuoksi. Jäseniämme on myös kuollut ebolaan. Olemme pystyneet Fidan ja World Poverty Solutions -järjestön tuella järjestämään noin 60 kyläyhteisössä valistusta ebolasta, raportoi Benin alueella työtä koordinoinut CEP-kirkon yhteyshenkilömme Noah Kyota.

CEPAC ja CEP pyrkivät vaikuttamaan omilla toiminta-alueellaan niin, että tietoisuus taudin vaaroista ja tartunnan ennaltaehkäisystä saavuttaisi yhteisöt ja taudin valta saataisiin murrettua.

Ebola Kongon demokraattisessa tasavallassa

  • Ebola on viruksen aiheuttama vakava verenvuotokuume. Tauti on levinnyt Kongossa nopeasti viime syksystä lähtien.
  • Ebola löydettiin ensimmäisen kerran vuonna 1976 Kongon demokraattisessa tasavallassa (entinen Zaire).
  • Ebola tarttuu suorassa kosketuksessa sairastuneeseen tai ruumiin eritteisiin. Kongon perinteinen hautausrituaali, jossa kosketaan ruumiseen jäähyväisten jättämiseksi, edesauttaa epidemian leviämistä.
  • Ebolaan ei vielä ole lääkettä tai rokotusta. Oireenmukainen hoito parantaa eloonjäämisen mahdollisuuksia. Tautiin on olemassa kokeellinen rokotus, joka näyttää lupaavalta.