EVÄÄT ELÄMÄÄN

Estä Bangladeshin lapsiavioliitot

LAHJOITA!

Estä Bangladeshin lapsiavioliitot

LAHJOITA!

Auta, jotta tyttöjen kotileikeistä ei tule totta

Yksikin lapsiavioliitto on liikaa.

Vuosittain lähes 60  prosenttia bangladeshilaisista tytöistä joutuu lapsena naimisiin. Lisäksi koronapandemia on lisännyt maailmassa lapsiavioliittoja ja miljoonien tyttöjen kohdalla riskiä joutua nuorena avioon. Liian nuorena solmittu avioliitto uhkaa tyttöjen terveyttä. Koulutie päättyy ja lapsi joutuu astumaan aikuisen kenkiin olematta siihen valmis henkisesti tai fyysisesti. Kotileikeistä tulee totta liian varhain.

Pandemian aiheuttaman talouskriisin vuoksi monet bangladeshilaiset vanhemmat ovat ajautuneet tilanteeseen, jossa alaikäisen tyttären naittaminen koetaan ainoaksi vaihtoehdoksi. Vaikka se on laissa kiellettyä, tapahtuu sitä yön pimeydessä usein. Vielä päivällä koulutytön unelmia unelmoinut tyttö on illalla vieraassa kylässä vieraan miehen vaimona.

Kun palasimme koulusta, ystäväni kuuli menevänsä naimisiin. Seuraavana päivänä menin yksin kouluun, sillä hän oli jo naimisissa. – Nabitha

Tukemalla Eväät elämään -kampanjaa autat Bangladeshilaisia tyttöjä pitämään leikin leikkinä, unelmoimaan ja jatkamaan koulunkäyntiä.

Ole ihmeidentekijä! Lahjoita tai järjestä keräystempaus.


Estä Bangladeshin lapsiavioliitot, jotta leikistä ei tule totta

Muita tapoja auttaa

MobilePay

Lahjoita haluamasi summa numeroon 76551

Tee tilisiirto

Fida International ry
IBAN-tilinumero: FI41 228 718 0000 5256
Viitenumero: 558002

Lähetä tekstiviesti

Lahjoita 20 euroa tekstaamalla FIDA20 numeroon 16155

Tutustu kampanjaan

Ei enää kauniita sanoja

Aina ei pelkät kauniit sanat riitä. Paleface, Pekka Hyysalo ja Heinähattu mukana sydämeen iskevässä videossa! Paleface kokosi bangladeshilaisten lasten runoista spokenwordin, jossa on valtavan suuri sanoma.

Koskettava video kannattaa jakaa sosiaalisessa mediassa, sillä yritykset lahjoittavat 30 senttiä jokaista jakoa kohden. Katso video klikkaamalla kuvaa tai katso se FacebookissaInstagramissa tai Youtubessa.

Tutustu yrityksiin 
 

"Tytöillä ei ole turvallista"

Bangladeshilaiset Mondira ja Rojoni kuvasivat päiväänsä videolle. Vlogissa tytöt pohtivat arkeaan Bangladeshin maaseudulla sekä sitä, mitä he toivovat elämältä.

Katso video klikkaamalla kuvaa tai katso se  Youtubessa

 

ILTAn Unelmia -musiikkivideo!

Mä nään mun ympärillä haaveita monta miljoonaa. Miks niistä toiset toteutuu mut toiset romahtaa? Täällä kaikki meistä kaipaa jotain parempaa. Eihän kukaan sulta viedä sais sun unelmaa.

Ihastuttavan laulaja-lauluntekijä kirjoitti Unelmia -kappaleen kampanjaan.  Katso ja jaa koskettava musiikkivideo.  Vuonna 2022 yritykset lahjoittivat kampanjaan videon jakojen ja kommenttien perusteella.

Katso video klikkaamalla kuvaa tai katso se Facebookissa, Instagramissa tai Youtubessa

 

En voi ajatella, että tämä on oma elämäni. – 14-vuotiaana naitettu Lipika

Lapsiavioliitot Bangladeshissa

  • Lapsiavioliitolla tarkoitetaan mitä tahansa virallista avioliittoa tai epävirallista liittoa alle 18-vuotiaan lapsen ja aikuisen tai toisen lapsen välillä.
  • UNICEF:in raportin mukaan Bangladeshissa on 38 miljoonaa lapsimorsianta. 13 miljoonaa heistä naitettiin ennen 15 ikävuotta. Eli 59 % tytöistä naitetaan ennen 18 ikävuotta, keskimäärin 16-vuotiaina.
  • Laillisesti tytöt saavat Bangladeshissa mennä naimisiin 18-vuotiaina ja pojat 21-vuotiaina.
  • 75 % kouluttamattomista naisista naitetaan ennen kuin he ovat 18.
  • Lapsiavioliiton taustalla vaikuttavat monet syyt kuten köyhyys, sukupuolinormit, perheen kunnia ja pelko seksuaalisesta väkivallasta.
 

Häät illan pimeydessä

Jameela oli 16-vuotias, kun hänen elämänsä muuttui radikaalisti. Koulutytöstä tuli illan pimeydessä aviovaimo.

Katso Jameelan tarina 
 

En tuntenut omissa häissäni mitään. – Sabina, naitettu 12-vuotiaana

Äidin kipu

Suurin osa bangladeshilaisista naisista on naitettu lapsena. 59 % tytöistä naitetaan ennen kuin he täyttävät 18 vuotta. Syyt tähän ovat moninaiset kuten köyhyys, sukupuolinormit, perheen kunnia ja pelko seksuaalisesta väkivallasta.

Lue lisää 
 

Riistetty lapsuus

Avioliitto tarkoittaa alaikäisille lapsille sitä, että koko maailma kääntyy ylösalaisin. Perheestä huolehtiminen määrittää elämän jatkon: pojat joutuvat töihin ja tytöt huolehtivat kodista. Lapsuuden leikit ovat vain muisto. Lapsiavioliittoon liittyy paljon riskejä, jotka jättävät elinikäiset haavat.

Lue lisää 
 

Lapsi ei vielä ymmärrä tilannetta tai sen vaatimia muutoksia. Lapsiavioliitto on lapselle sekä henkisesti että fyysisesti ongelmallista.” – Minu, opettaja

Koulunpenkiltä aviovuoteeseen

Lapsiavioliitolla tarkoitetaan alaikäisen naittamista joko aikuiselle tai toiselle alaikäiselle. Nopeasti, varoittamatta ja valmistautumatta. Koska alaikäisten avioliitot ovat laittomia, järjestetään häät yleensä ilman ennakkovaroitusta illan pimetessä. Usein päätöksen naittamisesta tekee isä.

Lue lisää 
 

Näin tukesi auttaa

Tukesi avulla esimerkiksi:

  • Koulureput 3 lapselle 20 €
  • Lapsiavioliittoja ehkäisevä työpaja 8:lle: 40 €
  • Unelma-työpaja 3 lapselle: 60 €
  • Nelipäiväinen koulutus 2 opettajalle: 120 €
Lue lisää 
 

Tule kummiksi Bangladeshin slummilapsille

Kummina sinä voit muuttaa yhden lapsen koko maailman! Tulemalla kummiksi Bangladeshin pääkaupungissa Dhakassa sijaitsevan slummin lapsille, tuet heidän koulupolkuaan ja annat avaimet parempaan tulevaisuuteen!

Tule kummiksi 
 

Tule mukaan!

Ilmoita seurakuntasi ihmeidentekijöiden joukkoon!

Lipaskeräysviikot, tempaukset ja monta muuta mielenkiintoista juttua toukokuussa 2023!  Eväät elämään -keräyksen ei tarvitse olla vain lipaskeräys. Konsertti, brunssi tai kahvitus,  auton ikkunoiden pesu, pyörän huolto tai  lähetyslounas ovat hienoja vaihtoehtoja. Vain mielikuvitus on rajana! Myös kolehdin kerääminen on upea tapa tukea kampanjaa.

Tarjoamme jälleen keräyksen avuksi lippaat, liivit, esitteet, julisteet, kampanjavideot ja sähköisen materiaalipankin. Ilmoita seurakuntasi mukaan kampanjaan jo tänään!

Ilmoittaudu 
 

Materiaalipankki

Eväät elämään -kampanjan materiaalit ovat jälleen tänä vuonna saatavilla ladattavassa muodossa. Kampanjamateriaaleihin kuuluu muun muassa videoita, PowerPoint-esityksiä ja tapahtumamateriaaleja.

Materiaalit päivittyvät kampanjan edetessä! Seuraathan tarkasti.

Materiaaleihin 
 

Perusta oma keräyslipas

Voit myös perustaa oman virtuaalisen keräyslippaan joko yksityishenkilönä tai seurakuntana. Se on helppoa ja vaivatonta! Kun olet perustanut lippaan, voit jakaa sitä muille ja seurata, miten summa kasvaa.

Perusta keräyslipas