Ajankohtaista

Sota särkee perheitä

Nona ja tämän poika Artjom ovat perheineen olleet Záhonyn asemalla jumissa useita päiviä. Perhe on matkalla Itävaltaan, missä asuu sukulaisia. Nonan perheelle tarjottiin kyytiä Itävaltaan, mutta he jäivät kyydistä, kun tarjoaja huomasi heidän olevan romaneja.

Viimeiset viikot ovat olleet sydäntä särkeviä. Kuvat Ukrainan sodasta viestivät hajoavista perheistä. Äidit ja lapset ovat joutuneet pakenemaan maasta. Isät ja veljet on velvoitettu taistelemaan rintamalla. Silmitön väkivalta on uhka elämälle ja pakolaisuus on todellisuutta sadoille tuhansille ukrainalaisille.

Ukrainan sota tarkoittaa perheiden hajoamista. Ukrainan presidentti on määrännyt yleisen liikekannallepanon ja 18-60-vuotiaille miehille on asetettu maastapoistumiskielto. Naiset ja lapset ovat liikkeellä yksin, eikä kaikilla ole paikkaa mihin mennä. Sota iskee kovaa juuri haavoittuvimmassa asemassa oleviin. Havainnot rajatyöstä kertovat naisiin ja lapsiin kohdistuvista hyväksikäytön riskeistä, syrjinnästä sekä kasvaneesta ihmiskaupan uhasta.

Hädän keskellä on tilaa toivolle

Tänään vietämme kansainvälistä naistenpäivää konfliktien ja hädän ympäröimänä. Ukrainan ohella näemme ratkaisemattomia konflikteja ja kriisejä myös muualla maailmassa. Tiedämme, että konfliktit iskevät koviten juuri heikoimmassa asemassa eläviin.

Konfliktit rikkovat paljon eilen rakennettua, mutta tuovat esiin myös sen, mitä tulee puolustaa. Turvallinen elämä, osallistumismahdollisuudet ja vakaat elinolosuhteet eivät ole itsestäänselvyyksiä. Osallistumalla ja toimimalla yhdessä rakennamme polkuja jotka luovat toivoa ja tulevaisuutta.

Naistenpäivänä kutsumme sinua rakentamaan jokaiselle turvallista yhteiskuntaa. Voit auttaa mm. tarjoamalla apuasi ihmisille, joiden huomaat kärsivän konfliktista, kertomalla eteenpäin konfliktien vaikutuksista sekä tarjoamalla tukeasi avustustyöhön.

Avullesi on tarvetta

Fida toimittaa yhdessä kumppanien kanssa humanitaarista apua Ukrainaan ja sotaa paenneille esimerkiksi Unkariin. Sodan edetessä yhä useammat ukrainalaiset ovat lähteneet liikkeelle. Samalla elintarvikkeiden saatavuus on heikentynyt ja hinnat nousseet. Pakolaisilla on myös riski joutua ihmiskaupan ja hyväksikäytön uhriksi. Apusi kautta kumppanijärjestömme ovat hätämajoittaneet pakolaisia, tarjonneet ruokatarvikkeita sekä auttaneet akuutissa hädässä olevia.