Bangladeshin mellakat – Fidan kummikoulu kiinni, lapset odottavat kotona koulujen avaamista
Bangladeshin pääkaupungissa Dhakassa eletään poikkeustilan keskellä.
Bangladeshin pääkaupungissa Dhakassa eletään poikkeustilan keskellä.
Kevyesti kihartuvat hiukset kehystävät kasvoja, joiden silmien katse on surumielisen lempeä. 32-vuotias perheenäiti on kokenut jo ennen kahtakymmentä ikävuotta asioita, jotka olisivat voineet musertaa hänet täysin.
14-vuotias Isha kirjoitti kirjoitustyöpajassa siitä todellisuudesta, missä hän ystävineen elää. Lapsiavioliitto on todellinen uhka, mutta Isha ei aio ummistaa silmiään.
Kymmenvuotisen opettajan uransa aikana bangladeshilainen Maya Pandey on kuullut ja nähnyt monenlaista. Hän nauttii opettamisesta ja siitä, että saa kohdata lapsia ja nuoria – heidän haasteensa eivät jää huomaamatta. Hänen kotiseudullaan maalla lapsiavioliittoja tapahtuu, vaikka se on lailla kiellettyä. Joskus kuullessaan naittaimisaikeista koulu ja viranomaiset yrittävät estää.
Kasvavassa iässä oleva lapsi on herkkä ja tarvitsee aikuisen suojelua. Toisinaan pyrimme säästämään lapsia elämän raadolliselta puolelta, mutta joskus sen paljastaminen on elintärkeää. Bangladeshilaisille tytöille tietoisuus lapsiavioliittojen vaaroista on tärkeää, jotta he voivat suojella omia oikeuksiaan.
Tanian tarina on tuttu 38:lle miljoonalle muulle bangladeshilaistytölle. 17-vuotiaan Tanian kotiin tuli yllättäen vieraita ihmisiä, heidän joukossaan Tanian tuleva aviomies. Seuraavan kerran he tapasivat hääjuhlassa, kun tyttö naitettiin tuolle vieraalle, aikuiselle miehelle.
Susan Baroi on kasvanut köyhyyden keskellä, erossa vanhemmistaan. Nyt hän haluaa osoittaa rakkautta Dhakan slummien lapsille ja rohkaista erityisesti tyttöjä.
Kun Lipika oli kahdeksannella luokalla, hänen perheensä ja tulevan miehen perhe tekivät päätöksen, joka muutti Lipikan elämän. 14-vuotias tyttö naitettiin. Silloin ei tiedetty lapsiavioliiton laittomuudesta.
Marraskuussa 2022 järjestetyissä työpajoissa bangladeshilaiset lapset ja nuoret pääsivät omin sanoin ja kuvin kertomaan arjestaan ja siitä, mistä he unelmoivat.
Dhakan suurkaupungin lukuisat slummit ovat kuin valtavia aaltopeltiviidakoita. Slummeissa asuu miljoonia ihmisiä, joille jaetut elämän pelikortit eivät ole erityisen reilut. Korteista huolimatta, tai juuri niiden takia, slummissa asuu tulevaisuuden tekijöitä. Yksi heistä on Isha.