Ajankohtaista

Lapsiavioliitto hajottaa tytön – 14-vuotias Isha kirjoittaa lapsiavioliitosta

Kirjoituspaperia ja käsi

14-vuotias Isha kirjoitti kirjoitustyöpajassa siitä todellisuudesta, missä hän ystävineen elää. Lapsiavioliitto on todellinen uhka, mutta Isha ei aio ummistaa silmiään.

Bangladeshissa alle 18-vuotiaat tytöt ja alle 21-vuotiaat pojat eivät saa mennä naimisiin. Sitä nuorempien avioliittoja kutsutaan lapsiavioliitoksi.

Lapsiavioliitot tapahtuvat yleisesti perheiden köyhyyden takia. Kun rahaa ei ole tarpeeksi, vanhemmat lähettävät lapsensa töihin tai naittavat heidät. Tämän lisäksi jotkut vanhemmat ajattelevat, että tyttöjen ei tarvitse opiskella. Ajatellaan, että on riittävän hienoa, jos tytöt voivat lukea muutaman kirjan, laittaa ruokaa ja ommella vaatteita. Tyttöjen täytyy kuitenkin muuttaa jossain vaiheessa appivanhempiensa luo. “On parempi naittaa tyttö aikaisin, koska myöhemmin emme löydä niin mukavaa sulhasta”, vanhemmat sanovat. Silloin tyttö naitetaan ennen kuin hän täyttää 18 vuotta.

Ajatellaan, että on riittävän hienoa, jos tytöt voivat lukea muutaman kirjan, laittaa ruokaa ja ommella vaatteita.

Lapsiavioliitto on huono asia tytöille. Lapsiavioliitot aiheuttavat tytöille paljon henkisiä ja fyysisiä ongelmia. Kun tytöt muuttavat uuteen perheeseen ennen kuin ovat kasvaneet aikuisiksi, heillä on vaikeuksia sopeutua uuteen elämäntilanteeseen. Raskaus saattaa vaarantaa tyttöjen hengen. Ei ainoastaan äidin henki ole vaarassa, vaan myös lapsen. Tyttöjen ulkonäkö vääristyy. He kärsivät aliravitsemuksesta. Silloin mies lakkaa huolehtimasta tytöstä ja menee uudelleen naimisiin. Myös moniavioisuutta tapahtuu. Silloin tyttö hajoaa sekä henkisesti että fyysisesti. Joissakin tapauksissa tyttö tekee itsemurhan.

Tyttöjen ulkonäkö vääristyy. He kärsivät aliravitsemuksesta. Silloin mies lakkaa huolehtimasta tytöstä ja menee uudelleen naimisiin.

Lapsiavioliitto tuhoaa tytön elämän. Meidän täytyy estää lapsiavioliittoja tapahtumasta, jotta tyttöjen elämät eivät tuhoudu. Jos lapsiavioliittoa suunnitellaan, me estämme sen. Yritämme vakuuttaa vanhemmat ja kertoa heille, että he eivät naittaisi tytärtään.


Isha on bangladeshilainen, slummissa kasvanut tyttö. Kummien tuella kouluun päässyt Isha on oppinut koulussa tavallisten kouluaineiden lisäksi myös omista oikeuksistaan ja lapsiavioliiton vaaroista. Tämän tekstin Isha kirjoitti kirjoitustyöpajassa, jossa lapset itse saivat kirjoittaa paperille omia ajatuksiaan lapsiavioliitosta. Ishan oppimat asiat vaikuttavat laajalle – hän on estänyt ystävänsä lapsiavioliiton, koska osasi selittää sen vaarallisuuden toisen tytön vanhemmille.