Ajankohtaista

Epäonnistunut vai onnistunut opettaja?

Opettaja taulun luona.

Kymmenvuotisen opettajan uransa aikana bangladeshilainen Maya Pandey on kuullut ja nähnyt monenlaista. Hän nauttii opettamisesta ja siitä, että saa kohdata lapsia ja nuoria – heidän haasteensa eivät jää huomaamatta. Hänen kotiseudullaan maalla lapsiavioliittoja tapahtuu, vaikka se on lailla kiellettyä. Joskus kuullessaan naittaimisaikeista koulu ja viranomaiset yrittävät estää.

– Yhteisössä kyllä halutaan muutosta, mutta paine jopa johtajia kohtaan on kova, Maya Pandey toteaa surullisena.

Eräs Mayan Pandeyn tuntema tyttö naitettiin, kun tämä oli viidennellä luokalla. Vain kuukausi häiden jälkeen mies hylkäsi tytön ja tämä palasi vanhempiensa luo.

– Mies ei ollut hyväluontoinen, koska häät järjestetään nopeasti, eivät perheet ehdi tarkistaa miehen taustoja, Maya Pandey selittää.

Kiinnijäämisen pelossa järjestetyt häät eivät ole tyttöjen unelma. Jo pelkästään tuntemattoman miehen vaimoksi joutuminen on jo traumaattinen kokemus, mutta jos mies kohtelee tyttöä kaltoin, on tilanne vielä pahempi. Viidesluokkalainen tyttö sai kokea sen.

– Hänen miehensä oli kiinnostunut muista naisista eikä tyttö saanut sitä rakkautta, jota hän vaimona odotti saavansa, Maya Panday kertoo.

Tässä yhteisössä ajatellaan, että ellei 13-vuotiaana ole naimisissa, ei pääse koskaan naimisiin.

Tyttö oli todennut halunneensa rakkautta, mutta ei saanut sitä päivääkään. Nyt hän elää kotikylässään ja opettelee käsitöitä, jotta voi ansaita elantonsa itse.

Epäonnistunut opettajana?

Kuusi vuotta sitten hän yritti yhdessä muiden kanssa estää 13-vuotiaan tytön naittamisen. Tyttö kuitenkin vietiin yöllä temppeliin eikä sen jälkeen ollut muuta tehtävissä.

Köyhyys ja pelko mainehaitasta ovat suuria. Jos tyttö joutuu seksuaalisen väkivallan uhriksi tai edes puhuu pojille, pilaa se koko perheen maineen. Siksi tytöt pyritään naittamaan mahdollisimman pian.

–Tässä yhteisössä ajatellaan, että ellei 13-vuotiaana ole naimisissa, ei pääse koskaan naimisiin, Maya Pandey selittää.

Maya Pandey onkin muistuttanut vanhempia, että he voivat pyytää häneltä apua.

– Sanoin vanhemmille, että voimme yhdessä keksiä ratkaisun. Näin tyttöä ei tarvitse naittaa, vaan hän voi saada paremman elämän.

Tyttöjen elättäminen ja koulutus maksaa. Tytön mentyä naimisiin ei hänen vanhempiensa tarvitse enää huolehtia hänestä. Se voi olla monessa köyhässä perheessä myös helpotus.

– Joka kerta se tuntuu epäonnistumiselta, kun joku tyttö naitetaan liian aikaisin, Maya Pandey sanoo surullisena.

Yli 100 muuttunutta elämää

 

Naimaton nuori nainen on taakka perheelleen. Maya Pandey päätti ratkaista naimattomien 18-19 -vuotiaiden tyttöjen ongelmat ja opettaa nuoria ompelemaan, jotta he voivat ansaita rahaa.

Yli 100 tyttöä on oppinut ompelemaan ja voi ansaita elantonsa.

– Kaikki lähti siitä, kun nuoret tytöt näkivät minun ompelevan ja pyysivät, että opettaisin heitä, Pandey hymyilee.

Näin tytöt voivat olla riippumattomampia nyt ja tulevaisuudessa.

– Yli 100 tyttöä on oppinut ompelemaan ja voi ansaita elantonsa, Maya Pandey hymyilee.

Osa tytöistä tekee työtä ompelijoina, osa puolestaan on sittemmin perustanut perheen. Tyttöjen elämä on saanut enemmän merkitystä ja uuden suunnan. Lapsiavioliittojen estäminen, tyttöjen koulutukseen panostaminen ja luopuminen ajatuksesta ettei yli 13-vuotias pääsisi naimisiin ovat isoja asioita. Maya Pandeyn mukaan lapsiavioliitot voidaan estää, jos perhe, yhteisö ja johtajat muuttuvat.

– Ongelma on tavoissa eikä se muutu päivässä, mutta koulutus on tärkeää, opettaja Pandey toteaa napakasti.