Ajankohtaista

13-vuotias Lamia esti ystävänsä lapsiavioliiton

Lamia koululla.

Kasvavassa iässä oleva lapsi on herkkä ja tarvitsee aikuisen suojelua. Toisinaan pyrimme säästämään lapsia elämän raadolliselta puolelta, mutta joskus sen paljastaminen on elintärkeää. Bangladeshilaisille tytöille tietoisuus lapsiavioliittojen vaaroista on tärkeää, jotta he voivat suojella omia oikeuksiaan.  

Kuudesluokkalaisen Lamian kultaisista korvakoruista heijastuu valoa. Tyttö istuu selkä suorana ja tähtää suuret silmänsä suoraan eteenpäin.

– Lapsiavioliittojen pitää loppua maailmanlaajuisesti, yhteisömme kärsii niistä, sanoo Lamia painottaen sanojaan pienellä käden liikkeellä.

Lapsiavioliittojen pitää loppua maailmanlaajuisesti, yhteisömme kärsii niistä.

Lamia kertoo, että Bangladeshissa alle 18-vuotiaat eivät saa mennä naimisiin, mutta silti jotkut hänen ystävistään ovat jo naimisissa, tai vanhemmat vähintäänkin suunnittelevat naittavansa tyttärensä pian. Moni lukutaidoton vanhempi on tietämätön siitä, miten paljon haittaa kasvuiässä olevalle tytölle naimisiinmenosta voi olla.

Lamia sen sijaan on oppinut koulussa, kuinka lapsiavioliitto vaikuttaa tyttöön.

– Tytön koulunkäynti keskeytyy ja äitiys on hänelle riskialtista. Haluan pysäyttää lapsiavioliitot, napauttaa Lamia.

Lamia on saanut koulusta rohkeutta puuttua asiaan ja puhua muiden tyttöjen puolesta.

– Ystäväni vanhemmat aikoivat naittaa hänet. Kuulin siitä ja kävin puhumassa heille. He päättivät luopua suunnitelmasta, Lamia kertoo hymyillen.

Hän kertoo selittäneensä vanhemmille, että tyttö on lapsi, eikä vielä valmis avioliittoon. Terveysriskit ja tytön tulevaisuus ovat myös suuria huolenaiheita. Entä jos tyttö ei voisikaan tulla raskaaksi ja mies jättäisi tämän, miten tytön sitten kävisi?

Lamia on valmis vaikuttamaan

Vaikka Bangladeshin laki kieltää lapsiavioliitot, monet syyt vaikuttavat lapsiavioliittojen taustalla. Lamia listaa syiksi köyhyyden, taikauskon ja uskonnon lisäksi tytön velvollisuuden huolehtia perheestä. Joskus oma perhe voi kokea tytön taakaksi, etenkin jos toimeentulo on tiukassa. Näitä syitä ei ole helppo kumota, sillä ne ovat monisyisiä ja yhteisön perinteisiin sidottuja. Lamia tietää, ettei hän voi yksin vaikuttaa kaikkiin vanhempiin.

Pysäytä lapsiavioliitot ja opiskele!

– Jos vanhemmat eivät kuuntele minua, puhun opettajille tai vaikka poliisille, Lamia sanoo.

Nuoren tulevaisuuden rakentajan omat vanhemmat haluavat tytön käyvän koulunsa loppuun. Se sopii Lamialle hyvin, sillä hän unelmoi vaatesuunnittelijan urasta. Hän haluaisi perustaa oman showroomin tai vaatetehtaan.

Lamialla on kyllä toinenkin unelma. Hänellä on sanottavaa erityisesti muille tytöille:

–  Pysäytä lapsiavioliitot ja opiskele!