Ajankohtaista

Unelmana reilumpi maailma – Bangladeshilaislapset kuvasivat elämäänsä ja kirjoittivat unelmistaan, haasteistaan ja arjestaan

Lapset esittävät lääkärin vastaanottoa.

Marraskuussa 2022 järjestetyissä työpajoissa bangladeshilaiset lapset ja nuoret pääsivät omin sanoin ja kuvin kertomaan arjestaan ja siitä, mistä he unelmoivat.

Pienessä kylässä Bangladeshin kuvankauniilla maaseudulla asuu nuoria, joilla on isoja unelmia. 15-vuotias Joyeta haluaa olla isona lääkäri ja 15-vuotias Keya laulaja. Tyttöjä vähän vanhempi, 19-vuotias Avijit haluaa olla poliittinen päättäjä.

Keya, Joyeta ja Avijit pohtivat ystävineen, mitä he haluavat tehdä isona ja miksi. Näillä nuorilla on haaveita ja tavoitteita, joiden eteen he ovat valmiita tekemään työtä. Näistä unelmistaan he suunnittelivat ja toteuttivat itse haavekuvat. Heidän intonsa, kekseliäisyytensä ja sitoutumisensa oli ihanaa seurattavaa. Saavatko he tavoitella unelmiaan vai ovatko esimerkiksi Joyeta ja Keya jo vuoden päästä naimisissa?

 

Keya kuvaamassa Avijitia.

Tytöt suunnittelivat vlogin ja haastattelivat opettajaansa

Teini-ikäinen Morondi kuvasi video-blogia, jossa hän kertoo arjestaan ja siitä, millaista on olla tyttö 2020-luvun Bangladeshissa. Perheen kauppaa, vuohia ja kotia kuvatessaan Morondi pohtii tulevaisuuttaan.

Mielestäni Bangladeshissa ei ole tarpeeksi turvallista tytöille.

– Mielestäni Bangladeshissa ei ole tarpeeksi turvallista tytöille, Morondi toteaa ja kertoo haluavansa isona tehdä töitä suojellakseen tyttöjä.

Tytöt kuvaamassa vlogia.

Tytöt tietävät sen todellisuuden, missä he elävät. Bangladesh kuuluu Aasian köyhimpiin maihin. Lähes 60 % tytöistä naitetaan alaikäisenä, osa jopa 11-vuotiaina, koska yhteisön paine, perheiden taloudellinen tilanne ja pelko häpeästä ajavat vanhemmat siihen. Teini-ikäiset Mitali, Orpita ja Shangita haastattelivat opettajaansa aiheesta.

Kotileikeistä tulee totta liian varhain

13-vuotiaat Simla ja Toma kuvasivat kylässään vanhan rouvan laittamassa ruokaa. Miljoonien bangladeshilaisten naisten tarina on sama. He ovat joutuneet lapsiavioliiton myötä oppimaan ruuanlaiton ja kodinhoidon aivan liian varhain. Sen sijaan tytöt unelmoivat siitä, että saisivat käydä koulunsa loppuun ja hankkia ammatin. He ahkeroivat läksyjen parissa, kuten Rojinan ottamassa kuvassa Morondi tekee.

Lapsiavioliitto tuhoaa tytön elämän. Meidän täytyy estää lapsiavioliitot, jotta tyttöjen elämät eivät tuhoudu.

– Lapsiavioliitto tuhoaa tytön elämän. Meidän täytyy estää lapsiavioliitot, jotta tyttöjen elämät eivät tuhoudu. Jos lapsiavioliittoa suunnitellaan, me estämme sen. Yritämme vakuuttaa vanhemmat ja kertoa heille, että he eivät naittaisi tytärtään, kirjoittaa 14-vuotias Isha kirjoitustyöpajassa kirjoittamassaan artikkelissa. Fidan kummien tuen avulla kouluun päässyt Isha on itse estänyt ystävänsä lapsiavioliiton puhumalla rohkeasti vanhemmille siitä, mitä hän on koulussa oppinut.

En halua kauniita sanoja. Haluan vain tavallisen ihmisen oikeudet. Ruoka, koulutus, terveys, koti. (Ote 15-vuotiaan Arafatin runosta tyttöjen oikeuksista)

Lapsiavioliitot rikkovat lasten oikeuksia monella tapaa. Fida tekee paikallisen kumppaninsa kanssa pitkäjänteisesti työtä yhteisöissä, jotta haitallinen tapa saadaan kitkettyä ja tytöillä on mahdollisuus unelmiin, koulunkäyntiin ja tulevaisuuteen.