Maijun matkassa Bangadeshissa

Maiju Heikkinen lähti sosiaalialan harjoitteluun Bangladeshiin Fida Short -jakson kautta. Työ köyhissä yhteisöissä opetti, että sosiaalityötä ei vielä arvosteta maassa tarpeeksi.

Maiju edisti Bangladeshin sosiaalityötä

Neljän kuukauden Fida Short -harjoittelujaksolla Taipalsaarelainen Maiju Heikkinen on mukana Fidan kehitysyhteistyössä ja opiskelee samalla banglan kieltä paikallisessa kielikoulussa. Fidan kehitysyhteistyön maaohjelma keskittyy rakentamaan maaseutuyhteisöjen lapsille turvallista koulupolkua ja elinympäristöä. Maijun vastuulla on suunnitella psykososiaalisen tuen koulutusta kylissä toimiville vapaaehtoisille, jotka kohtaavat työssään monenlaisia ihmiskohtaloita.  

Tavoitteemme on madaltaa kynnystä keskusteluille, kun apua tarvitsevalla on vaikea tilanne elämässään. On tärkeää, että ihminen tulee kuulluksi, olemme läsnä ja autamme häntä eteenpäin, Maiju täsmentää. 

 Maiju Heikkinen on asunut Bangladeshissa ennenkin vuosina 2018–2020. Silloin hän opiskeli sosiaalityön maisteriohjelmassa Sylhetissä, Shahjalal Univeristy of Science and Technologyssä. 

Kävin maassa lomamatkalla ensimmäisen kerran talvella 2017, jolloin vierailin myös kyseisessä yliopistossa ja jätin hakemuksen yliopiston maisteriopintoihin. Minulta vaadittiin IELTS kielikoe ja kandidaatintason pohjakoulutus. Olen koulutukseltani sosionomi (AMK), joka on lähellä bangladeshilaista sosiaalialan tutkintoa, joten aikaisempi tutkintoni hyväksyttiin maisteriohjelmaan, Maiju kertoo. 

Maiju päätyi harjoitteluun Fida Shortin kautta. Aiemmin maassa opiskelleena ja sieltä tutkinnon saaneena hän halusi saada enemmän käytännön kenttätyökokemusta Bangladeshista.  

Opintoihini kuuluva harjoittelu oli kaksi kuukautta paikallisessa terveysalan järjestössä, mutta halusin laajentaa kokemustani ja siksi ajattelin, että harjoittelu Fida Short –jakson kautta olisi minulle hyvä vaihtoehto. 

Vaikuttamassa sosiaalityön tapahtumassa 

Maaliskuussa Maiju osallistui kansainvälisen sosiaalityön tapahtumaan Bangladeshin pääkaupungissa Dhakassa, paikallisessa yliopistossa, jossa Maijun tuttava työskentelee sosiaalityön professorina. Tapahtuman tarkoituksena oli kannustaa ihmisiä rakentamaan yhdessä uutta ympäristöystävällistä sosiaalista maailmaa, ketään unohtamatta. 

Bangladeshissa sosiaalityöntekijän ammattia ei ole riittävästi tunnustettu, vaikka alaa on voinut opiskella maassa jo vuodesta 1953 lähtien. 

Terveyteen liittyvät asiat ovat paljon enemmän esillä yhteiskunnassa, ja ihmiset työskentelevät sen alan asiantuntijoina, mutta sosiaalityö jää terveystieteen varjoon. Siksi tietoisuutta sosiaalityöstä tulisikin tuoda yhä enemmän julki, Maiju sanoo. 

 Tapahtuma alkoi kulkueella, jossa sosiaalialan ammattilaiset julistivat, että ammatti tulisi tunnustaa Bangladeshissa. Kulkueesta jatkettiin keskustelutilaisuuteen yliopistolle. Yliopiston tavoitteena on, että vuoteen 2030 mennessä sosiaalityöntekijän ammatti olisi virallisemmin tunnustettu maassa. 

Maiju piti keskustelutilaisuudessa puheen, jossa hän kertoi omasta taustastaan, työkokemuksestaan ja opinnoistaan. Tilaisuudessa hän tapasi myös toisen pohjoismaalaisen vieraan Norjasta. 

Koin osallistumiseni tapahtumaan merkityksellisenä. Oli hienoa olla yhdessä sosiaalialan opiskelijoiden, yliopiston henkilökunnan ja muiden vieraiden kanssa juhlistamassa tärkeää päivää. Sosiaalityön tulisi olla riittävästi tunnustettua kaikkialla, kuten se on jo monissa länsimaissa, Maiju korostaa. 

 Suunnitelmissa kansainvälinen työura 

Maijun harjoittelukokemus Fidan kautta oli hyvä ja avartava. Kolme kenttämatkaa Jasshoren maaseudulle olivat mielenkiintoisia. Maiju sai lisäksi suunnitella psykososiaalisen tuen koulutusta vapaaehtoisille kahdessa kylässä ja yhdessä kaupungissa. Koulutukset suunniteltiin yhdessä paikallisen kirkon kanssa. Harjoittelun aikana Maijun suunnittelema psykososiaalisen tuen koulutus valmistui vapaaehtoisille. 

– Opin kenttämatkoillani kylissä, että on tärkeää, että myös siellä paikalliset ihmiset ymmärtäisivät psykososiaalisen tuen merkityksen ja jakaisivat tietoa muille. Psykososiaalinen tuki liittyy kaikkiin ihmisiin eri elämän vaiheissa. Ihmiset tarvitsevat toistensa tukea eri elämän kriiseissä. Mielenterveysasiat ovat maassa myös yleisesti tabu, vaikka niistä puhutaan jo enemmän. 

Fida Shortin kautta tehdyn harjoittelun jälkeen Maiju aikoo suuntautua kansainvälisiin tehtäviin Suomessa tai ulkomailla, myös kehitysyhteistyö kiinnostaa häntä. Harjoittelu sytytti Maijulle myös kipinän jatkaa kenttätyötä tai toteuttaa tutkimusta esimerkiksi Bangladeshin rohingya-pakolaisiin liittyen.