Heidi sai nähdä, kun nuorten unelmat toteutuvat

Ylöjärven Ilveksen maalivahti Heidi Linjamaa päätti pitää pelitauon, pakata laukkunsa ja lähteä vapaaehtoistyöhön Laosiin. Ensimmäinen oma asunto oli tuhansien kilometrien päässä kotoa.

Heidi oli unelmatyössään Fidan nuorisokeskuksessa Savannakhetissa. Hän pelasi nuorten kanssa jalkapalloa, salibandya ja lautapelejä. Heidi opetti heille kaikkea mitä osaa.

-Olin etuoikeutettu, kun sain olla tässä mukana.

Savan Centreen kokoontuu viikoittain satoja nuoria. Kahdesti viikossa on alle 13-vuotiaiden harjoitukset. Lauantaisin on tyttöjen omat harjoitukset, viikon kohokohta. Osa tytöistä tulee todella vaikeista taustoista.

-Ilo nuorten kasvoilla on ihan mieletöntä. Treeneissä pidetään oikeastaan vaan hauskaa.

Laosissa on harvinaista, että tytöt pääsevät pelaamaan jalkapalloa. Vanhemmat saattavat odottaa, että tytöt hankkivat perheelle toimeentulon. Harrastuksiin ei ole aikaa. Suunnitelmissa on tytöille oma jalkapalloleiri, jossa he voivat kehittää taitojaan.

-Heissä on paljon potentiaalia.

Naisten liigasta Laosin kentille

5-vuotiaana jalkapallon aloittanut Heidi on lähes ammattilainen. Hän pelaa futsalia naisten liigassa ja valmentaa junioreita.

Heidi on opiskellut myös liikunnanohjaajaksi. Silloin hän ei vielä tiennyt, missä tulisi näitä taitoja tarvitsemaan. Nyt kaikesta osaamisesta on hyötyä.

Heidi opetti nuorille myös englantia. Vastavuoroisesti nuoret opettivat hänelle paikallista kieltä, laoa.

Laosissa kaikki on ihan erilaista.

-Välillä tuntui, että aika on pysähtynyt. Paikalliset osaavat ottaa keskellä päivääkin niin rennosti.

Aamuisin oli aikaa lukea Raamattua, käydä kuntosalilla tai hoitaa asioita. Hyvä iltapala saattoi löytyä katukeittiöstä kotimatkan varrelta. Vapaapäivinä Heidi istui kahvilassa ja rentoutui.

-Aluksi sopeutuminen uuteen kulttuuriin vei voimia. Myöhemmin arki tuntui helpommalta.

Fida Short -jakson jälkeen Heidin suunnitelmissa oli opiskella fysioterapeutiksi ja muuttaa omaan asuntoon. Ja ehkä lähteä uudelleen ulkomaille.

-Haluaisin nähdä, että nuoret uskaltaisivat toteuttaa unelmiaan. Ja että he ymmärtäisivät, kuinka arvokkaita ovat.

Kysy lisää Fida Short -jaksosta:

Marjut Salonen

050 575 2635

Lähetystyön yksikön viestintäassistentti
Fida Short -jaksot