Usein kysytyt kysymykset

Tässä on vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin Fida Short -jaksosta. Jos haluat tietää lisää, ota yhteyttä fidashort@fida.fi.

1. Kenelle Fida Short -jakso on suunnattu?

Fida Short -jaksolla pääset näkemään ja kokemaan, mitä lähetystyö tai kehitysyhteistyö on. Jakso voi olla vapaaehtoistyötä tai esimerkiksi opiskeluihin liittyvä työharjoittelu.

Jakso on tarkoitettu yli 18-vuotiaille. Yläikärajaa ei ole. Olet lämpimästi tervetullut vapaaehtoistehtäviin myös esimerkiksi eläkeläisenä.

Lyhytaikaiselle ulkomaan jaksolle voit lähteä myös asiantuntijatehtäviin tai globaaliksi ammattilaiseksi.

2. Milloin voin lähteä Fida Short -jaksolle?

Jaksolle voit hakea ympäri vuoden. Jakson ajankohta ja pituus sovitaan jokaisen lähtijän kanssa erikseen. Jakson pituus voi olla yhdestä kuukaudesta kahteen vuoteen.

3. Minne voin lähteä Fida Short -jaksolle?

Fida Short -työntekijöitä on ollut kehitysyhteistyön tehtävissä muun muassa  Aasiassa ja Itä-Afrikassa. Lähetysharjoittelijoita on ollut muun muassa Euroopassa (Espanjan lähetysharjoittelut: https://vamosformissions.info/). Sopiva kohde sovitaan jokaisen harjoittelijan kanssa erikseen.

4. Mitä jakso sisältää?

Fida Short -jakso voi olla lähetysharjoittelu tai työskentelyä kehitysyhteistyön kohteessa. Tehtävät riippuvat työntekijän taustasta ja kiinnostuksen kohteista sekä kohteen tarpeista. Voit toimia esimerkiksi lapsi-ja nuorisotyössä tai käytännön palvelutehtävissä, kuten diakoniatyössä. Asiantuntijana voit työskennellä esim. koulutuksen, terveydenhuollon tai hallinnon parissa. Lapsi- ja nuorisotyön parissa toimivilta edellytetään rikosrekisteriotteen esittämistä.

5. Millaiset ovat jakson kustannukset?

Työntekijä vastaa itse jakson kustannuksista (matkat, asuminen, ruuat ym. ylläpito). Jos olet opiskelija, ulkomaan jaksolle on mahdollista hakea Kelan opintotukea ja asumistukea. Voit kysyä mahdollisuutta taloudelliseen tukeen myös kotiseurakunnaltasi. Emme valitettavasti voi maksaa jakson ajalta palkkaa.

6. Miten haen jaksolle?

Täytä hakulomake Fidan nettisivuilla tai lähetä vapaamuotoinen englanninkielinen hakemuksesi osoitteeseen fidashort@fida.fi. Liitä mukaan CV:si ja seurakuntasi suositus. Haastattelemme hakijat.

7. Mitä Fida Short -työntekijältä edellytetään?

Arvostamme opintoja ja työkokemusta (myös vapaaehtoistyö esim. seurakunnassa tai järjestössä) tehtävistä riippuen. Hyvistä yhteistyö- ja vuorovaikutustaidoista, sopeutusmiskyvystä ja joustavuudesta sekä kyvystä toimia monikulttuurisessa ympäristössä on hyötyä. Hyvä kielitaito (englanti/kohdemaan kieli) on eduksi. Teemme kohteissamme yhteistyötä paikallisten seurakuntien kanssa, niin arvostamme myös oman kotiseurakunnan suositusta.

8. Milloin perehdytyksiä järjestetään?

Fida Short -perehdytys järjestetään 1-3 kuukautta ennen suunniteltua lähtöä. 1,5 tunnin perehdytys järjestetään etänä Teams-tapaamisena henkilökohtaisesti tai pienessä ryhmässä riippuen samanaikaista lähtijöistä. Perehdytyksessä tutustutaan Fidaan organisaationa, yleiseen matkustusturvallisuuteen sekä lastensuojeluohjeistukseen. Materiaalit toimitetaan perehdytyksen jälkeen perehdytettävälle.

9. Voiko Fida Short -jaksolle lähteä yhdessä perheen kanssa?

Perheen kanssa lähteminen useimpiin kohteisin on mahdollista. Jos sinulla on puoliso/lapsia, suosittelemme lähtöä yhdessä perheen kanssa.

10. Kuinka monta lyhytaikaista työntekijää on vuosittain kentällä?

Kentällä on vuosittain noin 10−15 lyhytaikaista työntekijää (1−24 kk).

 

Kysy lisää Fida Short -jaksosta:

Marjut Salonen

050 575 2635

Lähetystyön yksikön viestintäassistentti
Fida Short -jaksot