Blogi

Tomaatteja ja vesimelonia erämaassa

Kuinka kenialaisen pastorin näky paremmasta elämästä sai aavikon kukkimaan.

Kuivuutta, kivilohkareita, kameleita ja aaseja kuumuutta väreilevässä erämaassa. Tämä oli ensivaikutelma, kun saavuin Log-Logon kylään Pohjois-Keniassa muutama vuosi sitten. Ilmastonmuutos oli todellisuutta kyläläisten arjessa, eikä sateisiin enää voinut luottaa.

Fidan kumppanikirkko lähetti nuoren Eliaksen syrjäiseen kyläyhteisöön istuttamaan alueelle ihka ensimmäistä seurakuntaa.

Olin kuitenkin kuullut hyviä asioita tapahtuvan tässä kyläyhteisössä. Odotin innolla, mitä tulisin näkemään, kun pastori Elias Kithinji toivotti minut ja kenialaiset työtoverini tervetulleeksi paikallisen seurakunnan ”pappilaan”, joka oli kuin vihreä keidas keskellä karua maisemaa.

Fidan kumppanikirkko, Kenian Full Gospel -kirkkokunta, lähetti nuoren Elias Kithinjin syrjäiseen Log-Logon kyläyhteisöön istuttamaan alueelle ihka ensimmäistä seurakuntaa.

Pian Elias huomasi, että kylän lapset olivat pahasti aliravittuja. Alueen terveyskeskuksessa todettiin noin 2 600 lapsen aliravitsemustapausta vuodessa.

Elias tarttui toimeen yhdessä Fidan ruokaturva-asiantuntijoiden kanssa. Jo lyhyessä ajassa Log-Logossa alkoi näkyä paremman elämisen merkkejä; Porakaivon vesi kasteli pisarakastelujärjestelmän avulla maata ja varjostusverkkojen peittämät kasvihuoneet tuottivat peräti 260 kiloa tomaatteja viikossa. Elias teki viljelykokeiluja erilaisilla vihanneksilla, ja pian niistä tuli terveellinen lisä asukkaiden ruokapöytiin.

Kenialainen kyläkulttuuri on kollektiivinen – asiat tehdään yhdessä. Elias kertoi, kuinka tarvittiin vain vähän koulutusta, ja kohta naiset sekä nuoret jo perustivat viljelyryhmiä.

Hän kertoi, ettei terveyskeskuksessa ollut vuoden aikana ollut yhtään aliravittua lasta hoidossa!

Uuden elinkeinon myötä koko kyläyhteisön elämänlaatu sekä tulotaso paranivat. Paremmin ravitut äidit pystyivät imettämään lapsiaan, ja lyhyessä ajassa aliravitsemustapaukset olivat vähentyneet vain pariin sataan vuodessa!

Seurakunta aloitti yhteistyön myös paikallisen koulun kanssa. Ongelmana oli, että tyttöjen koulunkäynti keskeytyi usein kuukautisten ajaksi. Moni tyttö lopetti koulun kokonaan mennessään naimisiin teini-ikäisenä.

Elias loi hyvät suhteet kouluun antamalla seurakunnan porakaivosta vettä koulun tankkeihin. Sillä vedellä suurin osa yhteisön ihmisiä pian eli. Vettä on riittänyt jakamisesta huolimatta kylliksi kaikille, kertoi Elias.

Elias koulutti nuoria, ja rohkaisi heitä käymään koulunsa loppuun ennen perheen perustamista. Fidan tuella nuorille tarjottiin seksuaalivalistusta ja tytöt saivat kestositeitä. Iloitsin kun kuulin, että tytöt ovat pysyneet koulussa näiden toimien avulla!

Log-Logossa ovat myös toteutuneet ne hyvät suunnitelmat, joita Jumalalla on ihmisille.

Istuimme erään koululla pidetyn tapahtuman jälkeen teellä Eliaksen ihmeköynnöksen varjostamassa kodissa, ja paikalle oli kutsuttu myös alueen terveysviranomainen. Hän kertoi, ettei terveyskeskuksessa ollut vuoden aikana ollut yhtään aliravittua lasta hoidossa!

Mehukasta, Log-Logossa kasvatettua vesimelonia nauttiessani mietin ihmeissäni, kuinka pienestä voi alkaa suuri muutos. Kuinka lukuisissa kylissä ympäri itäistä Afrikkaa Fida onkaan voinut olla voimauttamassa seurakuntia yhteisen tavoitteemme toteuttamisessa. Ihmiset ovat saaneet riittävän elintason ja heidän lapsensa voivat käydä koulua.

Log-Logossa ovat myös toteutuneet ne hyvät suunnitelmat, joita Jumalalla on ihmisille. Jeesus kiteytti ne seuraavasti: Minun oli nälkä, ja te annoitte minulle ruokaa. Minun oli jano, ja te annoitte minulle juotavaa. (Matt 25:35).