Blogi

Seurakunta auttoi saamaan seksuaalirikolliset oikeuteen Thaimaassa

Thaimaa on yksi Aasian ihmiskaupan keskittymistä. Fidan lähetit tekevät maassa ihmiskaupan vastaista työtä yhdessä seurakuntien kanssa.

Hiljattain helsinkiläisen koulun kolmasluokkalaisten WhatsApp-ryhmässä levisi lasten silmille pornokuvia ja -videoita. Kun eräs vanhempi sai sattumoisin tietää asiasta, järkytys oli suuri. Valitettavasti vastaavia tilanteita sattuu usein: lapset altistuvat materiaalille, joka ei ole heille sopivaa. Lisäksi lapsiksi tekeytyvät aikuiset voivat esittää lapsille pyyntöjä lähettää alastonkuvia somessa tai peleissä.

Ahdistavaa, eikö? Thaimaassa eräs Fidan kumppaniseurakunta on tarttunut tähän ajankohtaiseen ongelmaan. Heidän lastenkerhoissaan ei käsitellä ainoastaan hengellisiä asioita  , vaan kaikenlaisia lasten elämään liittyviä teemoja. Lasten kanssa pohditaan muun muassa turvallisuutta: miten tunnistaa uhkaavat tilanteet ja välttyä niiltä. Lisäksi kerholaiset tietävät, kuka on heille se turvallinen aikuinen, jolle voi kertoa uhkaavista tilanteista, kuten jos joku lähestyy heitä sopimattomalla tai hämmentävällä tavalla.

Kerran tuossa kaupungissa sattui tilanne, että mallitoimiston edustajaksi esittäytynyt henkilö lähestyi erästä tyttöä sosiaalisessa mediassa tarjoten hänelle mallin töistä hyvin rahaa. Koska perheessä oli taloudellisia vaikeuksia, tyttö ilahtui ja lähetti kuvansa toimistolle. Seuraavaksi mallitoimiston edustaja pyysi alusvaatekuvia, jotta he voisivat saada hänelle enemmän työtarjouksia. Tyttö hieman epäröi, mutta lähetti kuvat. Seuraavaksi edustaja pyysi häneltä alastonkuvaa. Tämä säikytti tytön ja hän kieltäytyi.

Koska tyttö kieltäytyi, ”mallitoimiston henkilö” uhkasi lähettää tytön alusvaatekuvat hänen lähipiirilleen kolmen päivän kuluttua, mikäli hän ei suostunut joko lähettämään alastonkuvaa, lähettämään äänitettä, jossa hän harrastaa seksiä jonkun kanssa tai tapaamaan valokuvaajan kanssa, jolloin hänestä otettaisiin alastonkuvia näyttämättä hänen kasvojaan.

Tyttö oli kauhuissaan, eikä tiennyt, mitä tehdä. Hän kertoi asiasta ystävälleen, joka oli käynyt seurakunnan kerhossa, jossa verkkoturvallisuudesta oli puhuttu. Hän ehdotti tapaamista seurakunnan työntekijän kanssa, mihin tyttö suostui. Yhdessä seurakunnan perhetyöntekijän kanssa tyttö uskaltautui viemään asian poliisille. Poliisien kanssa tehtiin suunnitelma, että tyttö väittäisi suostuvansa valokuvaajan tapaamiseen, jolloin poliisit tulisivat väijyksiin viereiseen hotellihuoneeseen. Rikollinen saatiin näin kiinni ja hänet vietiin oikeuteen. Hänen hallustaan löytyi kuvia sadoista lapsista, joista nuorimmat olivat 6-vuotiaita.

Lapsia ja nuoria ei voi suojella kaikelta, mutta on tärkeää, että he tietävät jo etukäteen, miten toimia, jos outoja tilanteita tulee. Läheisen aikuisen on hyvä pohtia yhdessä lasten kanssa sopivan toiminnan rajoja sovelluksissa ja peleissä, joiden kautta sopimattomia viestejä voi tulla. Keskustelussa voi ottaa esiin esimerkiksi seuraavia seikkoja:

  1. Mitä seksuaalinen häirintä on?
  2. Jos sellaista tapahtuu, on tärkeää puhua asiasta turvalliselle aikuiselle, vaikka lasta häirinnyt henkilö vannottaisi pitämään toimintansa salassa.
  3. Seksuaalinen ahdistelu ja hyväksikäyttö ei ole koskaan lapsen syy, eikä se tarkoita, että lapsi olisi huono, tyhmä tai likainen. Kuka vaan voi joutua näiden asioiden kanssa tekemisiin.
  4. Apua on olemassa. Pyydä sitä tarvittaessa ja ohjaa myös ongelmiin joutunut kaveri ymmärtävän aikuisen juttusille. Kouluterveydenhuollon tai lastensuojelun kautta saa tarpeen mukaista ammattiapua.

Thaimaassa työhöni kuuluu lisätä seurakunnissa ymmärrystä muun muassa nettiturvallisuudesta ja lasten hyväksikäytön ennaltaehkäisystä. Seurakuntalaiset taas voivat vaikuttaa tuttavapiireihinsä. Nostetaan siis kissa pöydälle, jotta lapset saisivat kasvaa rauhassa niin Suomessa kuin Thaimaassa.