Blogi

Romanikyliä ja rukousvastauksia valmennusaktiossa Balkanilla

Fidan valmennusaktio järjestettiin Kroatiassa ja Bosnia-Hertsegovinassa 12.-19.4. Valmennusaktion tarkoituksena on innostaa seurakuntien avainhenkilöitä  lähetystyöhön sekä valmentaa osallistujia tulevaisuuden aktioiden järjestämisessä. 

Fidan valmennusaktio järjestettiin Kroatiassa ja Bosnia-Hertsegovinassa 12.-19.4. Valmennusaktion tarkoituksena on innostaa seurakuntien avainhenkilöitä  lähetystyöhön sekä valmentaa osallistujia tulevaisuuden aktioiden järjestämisessä. 

Aktiossa osallistujia oli yhteensä seitsemän mukaan lukien 3-vuotias Ava-tyttö vanhempineen. Aktiotiimi pieneni kahdella henkilöllä viime tipassa. Muun muassa Juha Lehtosen aktionjohtajana täytyi jäädä Suomeen äkillisen selkäleikkauksen vuoksi. Reissu päätettiin silti toteuttaa turvallisin mielin, sillä Kroatiassa odotti kokenut Fidan suomalainen lähettipariskunta Janne ja Anne Harjukoski. Ilman heitä aktiota ei olisi voitu järjestääkään. He olivat suunnitelleet ohjelman paikallisten yhteistyökumppaneiden kanssa. He tunsivat sekä kielen että kulttuurin. Aktiolaiset olivat hyvissä käsissä heidän luonaan.

Joona Laakso

Aktion neljä ensimmäistä yötä vietettiin Kroatiassa Osijekin kaupungissa ja kolme viimeistä yötä oltiin Bosnia-Hertsegovinan puolella Tuzlan kaupungissa. Aktio avarsi ajatusmaailmaa ja avasi silmiä ymmärtämään jonkin verran Balkanilaista elämää. Jugoslavian sisällissota on jättänyt jälkensä vahvasti esimerkiksi juuri Bosnia-Hertsegovinaan, jossa eri ryhmittymät tulevat heikosti toimeen keskenään. Anteeksianto vaikuttaa olevan melko vieras käsite. Nykyään noin neljän miljoonan asukkaan Bosnia-Hertsegovinassa on tiedossa vain noin 400 evankelista kristittyä. Yhdessä suomalaisessa seurakunnassa voi siis olla saman verran uskovia kuin koko Bosnia-Hertsegovinassa yhteensä. Balkan on aikamoinen musta piste Euroopan kartalla siinä mitä tulee Jeesukseen uskovien lukumäärään ja seurakuntiin.

Aktion aikana vierailtiin monissa romanikylissä, joissa tehtiin paljon lapsi- ja nuorisotyötä. Siellä kerrottiin Suomesta, katsottiin mihin asentoon paikallisten suut menevät salmiakista, laulettiin, leikittiin, tanssittiin sekä tietenkin kerrottiin evankeliumi. Vaikka Kroatia on EU-maa, ei romaneilla ole asiat sielläkään hyvin. He asuvat kaukana kaupungeista vaatimattomissa asunnoissa, joihin ei useinkaan tule vettä tai sähköä. Valitettavasti vain harvat ovat heistä, heidän elinoloistaan ja hyvinvoinnistaan kiinnostuneita. Romanikylissä tehdyn lapsi- ja nuorisotyön lisäksi vierailtiin kolmessa eri seurakunnassa, tavattiin ukrainalaisia pakolaisia ja tutustuttiin paikallisiin vastuunkantajiin molemmissa kaupungeissa.

Karoliina Heikkilä

Reissussa nähtiin myös rukousvastauksia. Useat päivät olivat sateisia ja uhkana oli, että järjestettyyn ohjelmaan ei tule ihmisiä. Useamman kerran saatiin todistaa Jumalan kuulevan rukouksia, kun sade alkoi sillä hetkellä, kun järjestetty ohjelma oli päättynyt. Jumala pidätteli sadetta juuri tarpeeksi. Aktion yksi kohokohdista oli viimeinen ilta, jolloin vuorossa oli nuortenilta. Tilaisuudessa esitettiin paljon puhuva draama. Draaman jälkeen eräs aktiolainen selitti draaman ja kertoi myös todistuksen omasta elämästään. Pyhä Henki oli läsnä ja noin 10 henkilöä tahtoikin antaa elämänsä Jeesukselle!

Päivät aktiossa olivat täynnä ohjelmaa ja viikko meni nopeasti. Paikalliset ihmiset olivat sydämellisiä, aitoja, iloisia ja avoimia. Lapset olivat aina mukana innolla, kun heidän kanssaan touhuttiin ja heille järjestettiin ohjelmaa. Haasteita ja työtä Balkanilla riittää ja työntekijöitä tarvitaan. Paikalliset tuntuivat olevan kiitollisia aktiotiimistä, joka tuli palvelemaan heidän keskelleen. Aktioon mentiin palvelemaan muita, mutta tultiinkin itse siunatuiksi ja rohkaistuiksi.


Aktiolla tarkoitetaan yleensä  1‒4 viikkoa kestäviä ryhmässä tehtyjä evankelioimis­-, palvelu-­, rukous-­ ja opetusmatkoja.  Se on hyvä keino kokeilla lähetystyötä. Ryhmä antaa rohkeutta, ja siinä luotu yhteys kantaa vielä vuosienkin päähän. Vieraan maan kristittyjen kanssa rinnakkain työn tekeminen on rakkautta yli rajojen. Aktiomatkan jälkeen kannat tapaamiasi ihmisiä sydämessäsi ehkä lopun elämäsi.

 Valmennusaktiossa Fida avaa aktiokohteet strategisten painopistealueiden perusteella. Seurakunta, joilla on tavoitteena vahvistaa omaa aktiotyötään lähettää seurakuntansa avainhenkilöt valmennusaktioon. Itse valmennusaktio on noin 6 kuukauden prosessi, jossa varustaudutaan yhdessä, tutustutaan toisiin, toteutetaan itse aktio ja lopuksi vielä reflektoidaan prosessia.

Seuraava valmennusaktio toteutetaan keväällä 2024.