Blogi

Minä olen valo – vai olenko?

Minä olen valo - vai olenko?

Kristittyjen ihmissuhteet voivat olla maailman merkittävin muutosvoima. Siis hetkinen, ihmissuhteet?

Henkilökohtainen kontakti ihmisten välillä on helpompaa kuin koskaan historiassa. Kulttuurien, uskontojen, kansallisuuksien ja heimojen välinen kommunikointi ei ole milloinkaan ollut näin nopeaa ja joustavaa. Koko maailma on vain muutaman tunnin päässä.

Kuuluisassa vuorisaarnassaan Jeesus sanoi: ”Te olette maailman valo. Ei kaupunki voi pysyä kätkössä, jos se on ylhäällä vuorella. Eikä lamppua, kun se sytytetään, panna vakan alle, vaan lampunjalkaan. Siitä sen valo loistaa kaikille huoneessa oleville. Näin loistakoon teidänkin valonne ihmisille, jotta he näkisivät teidän hyvät tekonne ja ylistäisivät Isäänne, joka on taivaissa.” Matt. 5:14-16

Jeesus puhuu loogisesti ja käyttää vertauksessa helposti ymmärrettäviä käsitteitä. Mutta mitä tapahtuu, jos otan sanat henkilökohtaisesti: ”Minä olen maailman valo”. Minä-muodossa teksti onkin jo vaikeampi ymmärtää. Kuinka minä voisin olla valo, joka saa ihmiset ylistämään Jumalaa?

Kysymällä itseltäni muutaman kysymyksen pääsen kartalle oman valoni suhteen. Miten ihmiset voivat ympärilläni? Mitä tulee sisään, kun minä astun huoneeseen? Kuinka paljon rohkaisen, kehun ja kannustan muita? Kuinka paljon jaan omastani? Mihin käytän aikaani?

Joskus ajattelen, että kristittyjen sanavarastosta pitäisi deletoida sanat lähetystyö tai evankeliointi.

Näiden kysymysten äärellä tunnen usein itseni pieneksi. Tunnen itseni ihmiseksi. Ja vasta silloin – ihmisenä – on mahdollisuus päästä lähelle toista. Vasta silloin Jumalan valo meissä voi todella loistaa. Usein oma voimamme, tekemisemme ja yrittämisemme ovat suurimpia pimennysverhoja.

Joskus ajattelen, että kristittyjen sanavarastosta pitäisi deletoida sanat lähetystyö tai evankeliointi. Jostain syystä näillä sanoilla ihmisistä tulee kohteita, statistiikkaa ja jopa vihollisia. Jeesus teki lähetystyötä ja evankelioi, mutta hänellä oli paljon aikaa pysähtyä yhden ihmisen äärelle ja kuunnella häntä. Moni käänsi Jeesukselle selkänsä, vaikka sai häneltä ruokaa, parantui ja näki ihmeitä. Tämä ei estänyt Jeesusta osoittamasta heille rakkautta. Hänen rakkautensa ei asettanut ehtoja.

Tilastojen mukaan 86% maailman buddhalaisista, muslimeista ja hinduista ei tunne yhtäkään kristittyä. Vaikka prosentti on päätä huimaava, jokainen voi tehdä jotain. En voi muuttaa koko maailmaa, mutta voin tutustua yhteen uuteen ihmiseen. Voin rukoilla hänen puolestaan ja osoittaa hänelle rakkautta ja välittämistä. Olisiko tässä alku jollekin uudelle? Ainakin se muuttaisi minun elämääni ja ehkä tuon yhden ihmisen koko maailman.