Blogi

Kutistuvat rolexit – Miten maailmaa uhkaava ruokakriisi näkyy jo Kampalan kaduilla?

Afrikan sarven aluetta piinaa vakavin kuivuus 40 vuoteen. Globaali ruokakriisi ajaa miljoonia nälkään. Ugandan pääkaupungissa Kampalassa kriisi näkyy jo köyhimpien lautasella.

Ugandassa rolex ei ole kello. Se on suosittu pikaruoka, jota saa halvalla lähes jokaisesta ruokakojusta toreilla ja kadunkulmissa. Pikaruoaksi rolex on terveellistä: se on chapati-leipään rullattu munakas vihanneksilla. Ugandassakin ruoan hinta nousee raketin lailla. Joka päivä riisi, pavut, jauhot, öljy ja sokeri kallistuvat. Joidenkin tuotteiden hinta on jopa nelinkertaistunut lyhyessä ajassa. Vaikka rolexin myyjät eivät ole halunneet nostaa hintoja, näkyy ruokakriisi myös ugandalaisten suosikkivälipalassa: rolexin koko on kutistunut.

– Edes lapsi ei tule enää rolexista täyteen, niin pieniä ne ovat jo, sanoo Kampalan keskustassa eräällä ruokakojulla annostaan odottava Florence.

Köyhimmät ugandalaiset käyttävät jopa 80% päivittäisistä tienesteistään ruokaan. Kun hinnat nousevat, heillä on entistä vähemmän varaa muuhun. On turha kuvitella, että heidän tienestinsä nousisivat. Köyhän on tehtävä vaikeita valintoja. Ruoka ajaa lääkkeiden, vaatteiden, lasten koulunkäynnin ja jopa asumisen edelle. Tällä hetkellä Ugandassa ennätyksellisen monta lasta, yli 15 miljoonaa, on poissa koulusta. Nälkäkriisin uhatessa lapset joutuvat töihin pelloille, toreille ja mihin vaan, missä voi tienata edes muutaman lantin. Tällaisen tilanteen pitkäaikaiset vaikutukset ovat tuhoisia ja hidastavat koko kansakunnan pääsyä köyhyydestä.

Toinen kutistuneita rolexeja jonottava asiakas toteaa:

–  Minun on syötävä sitä, mihin on varaa. Vaikka se tarkoittaisi, että kuljen tyhjemmällä vatsalla.

Kutistunut rolex on kuitenkin vain pieni esimerkki itäistä Afrikkaa uhkaavasta katastrofista. Afrikan sarven alueella kuivuus on pahin 40 vuoteen. Etiopiassa, Keniassa ja Somaliassa 23 miljoonaa ihmistä kärsii jo äärimmäisestä nälästä. Oxfamin ja Pelastakaa Lapset -järjestön tuore raportti toteaa, että joka minuutti joku kuolee nälkään. Ruoan hinta Itä-Afrikassa lähti nousuun koronpandemian myötä. Kaikkien aikojen hintahuippu saavutettiin maaliskuussa 2022, kun Ukrainan sota iski jo valmiiksi häiriintyneeseen maailmanmarkkinaan. Samaan aikaan Euroopan maat nostavat puolustusmenojaan. Miten käy kehitysyhteistyön rahoituksen kaikista köyhimmille maille?

Jo nyt vakava ruokapula on 811 miljoonan ihmisen arkea. Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa uhkaa ajaa 13 miljoonaa ihmistä lisää nälänhädän partaalle. Globaalia etelää uhkaa suuri yhteiskunnallinen levottomuus, jos vielä miljoonien ihmisten päivittäinen ruokaturva romahtaa. Myös Kampalan kaduilla tulevaisuus huolettaa. Toinen kutistuneita rolexeja jonottava asiakas toteaa:

–  Minun on syötävä sitä, mihin on varaa. Vaikka se tarkoittaisi, että kuljen tyhjemmällä vatsalla.