Blogi

Haluanko olla osa vastausta siihen, mitä rukoilen?

Jeesus ei opettanut meitä rukoilemaan ”anna minulle tänä päivänä jokapäiväinen leipäni” vaan ”anna meille.” Olenko valmis toimimaan näiden sanojen mukaisesti?

Kävin Ugandassa Kampalan raamattukoulun oppilaiden kanssa yhdessä läpi Isä meidän -rukousta. Kun tulimme kohtaan ”Anna meille tänä päivänä meidän jokapäiväinen leipämme,” eräs oppilaista keskeytti minut. Hänen kysymyksensä hämmensi minut: ”Pystytkö rukoilemaan noin?” En ymmärtänyt kysymystä ja pyysin selvennystä. ”Mitä tämä merkitsee sinulle?” hän jatkoi. Vieläkään en ymmärtänyt, mitä hän ajoi takaa. ”Tiedätkö mitä on nälkä?” oppilas kysyi. Vastasin siihen kieltävästi, mutta yritin selvittää hänelle omaa kokemustani asiasta. ”Muistan joskus lapsuudesta, että kun oli käyttäytynyt sopimattomalla tavalla, äiti rankaisi lähettämällä minut nukkumaan ilman iltapalaa.” Tämä oli minun versioni nälästä. Oppilas ei antanut periksi, vaan puski vielä enemmän: ”Miten voit sitten rukoilla tätä? Mitä tämä merkitsee ”mzungulle” (ulkomaalaiselle, eurooppalaiselle)?”

Oppilaani kysymys on vielä tänäkin päivänä relevantti. Maailmassa noin joka yhdeksäs ihminen näkee nälkää. YK:n arvioiden mukaan heidän määränsä kasvaa jopa kahdella miljardilla vuoteen 2050 mennessä.

Nyt kun olen miettinyt asiaa, voinko todella rukoilla näin, uskallanko?

Vastaus kysymykseen löytyy itse rukouksesta. Jeesus ei opettanut meitä rukoilemaan ”anna minulle tänä päivänä jokapäiväinen leipäni” vaan ”anna meille.” Ihmiset yleensä tulkitsevat Jeesuksen sanat oman kulttuurisen taustansa valossa. Minä, joka olen kasvanut yltäkylläisyyden keskellä, olen asemassa, josta voin lievittää toisen kärsimystä. Paavali kirjoitti näillä sanoilla: ”Nyt on teillä yllin kyllin ja voitte lievittää heidän puutettaan … ja näin toteutuu oikeus ja kohtuus” (2. Kor. 8:14).

Kysymys hämmensi ja kuulosti aluksi jopa tyhmältä. Nyt kun olen miettinyt asiaa, voinko todella rukoilla näin? Uskallanko rukoilla ”Anna meille tänä päivänä meidän jokapäiväinen leipämme”? Olenko valmis toimimaan näiden haastavien sanojen mukaisesti? Haluanko olla osa vastausta siihen, mitä rukoilen?

Äiti Teresan kuuluisa rukous kuuluu näin: “Herra, tee meistä armolliset palvelemaan ihmisiä kaikkialla maailmassa. Niitä, jotka elävät ja kuolevat köyhyydessä ja nälässä. Anna heille, meidän käsiemme kautta, heidän jokapäiväinen leipänsä ja meidän huomioimisemme kautta rakkaus, rauha ja ilo.”

 

Antaisitko sinä Eväät elämään Burundin köyhimmille? Fidan Eväät elämään -kampanjalla kerätään varoja Burundissa asuvan batwa-kansanryhmän hyväksi. He kärsivät äärimmäisen köyhyyden lisäksi sydäntä särkevästä syrjinnästä. Moni köyhimmistä perheistä syö vain kerran päivässä – jos on onnekas. On kuitenkin yleistä, että he saavat aterian vain 2–3 päivän välein. Lahjoittamalla voit auttaa!