Blogi

Se tavallinen tragedia – köyhyys ja yhteisön paine ajavat perheet naittamaan teinityttärensä Bangladeshissa

Bangladeshilainen tyttö sinisessä asussa kerää valkoisia kukkia.

Pandemian aikana lapsiavioliittojen määrä nousi Bangladeshissa 13 prosentilla (bangladeshilaisen Brac-järjestön teettämän tutkimuksen mukaan). Lapsiavioliittojen määrä on nyt Bangladeshissa korkeampi kuin koskaan viimeisten 25 vuoden aikana.

Bangladesh on noin 160 miljoonan asukaan maa Etelä-Aasiassa. Lapsiavioliitot ovat aina olleet suuri ongelma Bangladeshin kaltaisille kehittyville maille. Bangladeshissa solmitaankin maailmanlaajuisesti neljänneksi eniten lapsiavioliittoja. UNICEF:in tutkimusten mukaan 29% tytöistä naitetaan alle 15-vuotiaina, kaksi prosenttia alle 11-vuotiaina ja jopa 66 % tytöistä naitetaan ennen 18 ikävuotta.  

Vaikka maamme lakien mukaan tyttöjen pitäisi olla vähintään 18 ja poikien 21 naimisiin mennessä, lapsiavioliitot ovat yleisiä erityisesti köyhemmän väestön parissa.  

Lapsiavioliittojen määrä on nyt Bangladeshissa korkeampi kuin koskaan viimeisten 25 vuoden aikana.

COVID-19-pandemian jälkeen Bangladeshin sosioekonominen tilanne on muuttunut. Matalapalkkaisen väestön tulot ovat pienentyneet entisestään. Silloin mahdollisuus tarjota lapsille hyvä elämä kapenee. Köyhyys on ohjannut vanhempia naittamaan teini-ikäiset tyttärensä. Pandemian aikana lapsiavioliittojen määrä nousi Bangladeshissa 13 prosentilla (bangladeshilaisen Brac-järjestön teettämän tutkimuksen mukaan). Lapsiavioliittojen määrä on nyt Bangladeshissa korkeampi kuin koskaan viimeisten 25 vuoden aikana. Bangladeshista oli jo hyvää vauhtia tulossa roolimalli erilaisissa yhteiskunnallisissa toiminnoissa ja lapsiavioliittojen määrää oli pystytty laskemaan merkittävästi.  

Lapsiavioliittoon ajavia tekijöitä Bangladeshissa ovat köyhyys, luonnonkatastrofit, koulutuksen puute, sosiaalinen paine ja myötäjäisperinne. Hallitus ei pysty panemaan käytäntöön nykyistä lapsiavioliittolakia. Vanhemmat, jotka eivät voi ruokkia lapsiaan tai maksamaan heidän koulutustaan, saattavat etsiä tyttärelleen puolison yksinkertaisesti vain siksi, että tytär saisi syödäkseen. Köyhät tytöt ovat kouluttamattomia, koska vanhemmat eivät voi maksaa koemaksuja, koulupukuja tai muita koulutukseen liittyviä kuluja, vaikka koulutus itsessään olisi “ilmainen”. Naimattomien tyttöjen kohtaama seksuaalinen häirintä – ja se ettei poliisi pysty estämään sitä – ajavat vanhempia naittamaan tyttärensä edes jonkinlaisen turvan toivossa. Myös sosiaalinen paine ajaa tyttöjä yhä nuorena naimisiin. Myötäjäiset ovat laajalle levinnyt perinne. Se ja nuorempien tyttöjen pienemmät myötäjäiset tekevät lapsiavioliitosta ei vain hyväksyttävää vaan myös odotettavaa joissakin yhteisöissä. 

Vaikka tietoisuus alle 18-vuotiaiden naittamisen laittomuudesta leviää, heikentää paikallisten viranomaisten toiminta sitä toisinaan. Joskus viranomaiset myöntävät väärennettyjä henkilöllisyystodistuksia, joiden mukaan tyttö olisi jo 18, lahjuksia vastaan. Vaikka viranomaiset estäisivätkin avioliiton, löytävät vanhemmat helposti tavan saada avioliitto pysymään toisen toimivallan kautta. Pahinta on, että hallitus on ottanut askeleen toiseen suuntaan myöntämällä 16-vuotiaille avioliittolupia erityistilanteissa.  

Yli puolet bangladeshilaistytöistä kärsii aliravitsemuksesta ja anemiasta. Lisäksi varhaiset raskaudet aiheuttavat kuolemia ja tytöt kokevat hylkäämistä ja perheväkivaltaa.

Tyttö kävelee puun alla.

Lapsiavioliito aiheuttaa tuhoa sekä tyttöjen että heidän perheidensä elämässä. Toisen asteen koulutus keskeytyy ja tyttöjen terveys on vaarassa: Yli puolet bangladeshilaistytöistä kärsii aliravitsemuksesta ja anemiasta. Lisäksi varhaiset raskaudet aiheuttavat kuolemia ja tytöt kokevat hylkäämistä ja perheväkivaltaa. Tämä kaikki rajoittaa tyttöjen mahdollisuuksia tulevaisuudessa.  

42-vuotias Srimoti Lounais-Bangladeshista naitettiin 10-vuotiaana. Hän kertoi meille elämästään. Hän ei tiennyt mitään naimisiinmenosta. Yhtenä päivänä hän näki, että kotona oli vieraita ja hänelle kerrottiin yhden miehistä olevan Srimotin tuleva puoliso. Naimisiinmenon jälkeen Srimoti itki ja halusi palata isänsä kotiin. 

Tämä on tyypillinen liian aikaisin naitetun tytön tarina. Naapurien ja yhteisön kommentit ja kritiikki ajavat perheen naittamaan tyttärensä aikaisin.

Nyt Srimoti on naittanut oman tyttärensä tämän ollessa 13-vuotias. 

– Eräänä päivänä sanoin miehelleni, että vanhempi tyttäremme ei ole hyvä koulussa ja on tullut murrosikään, naitetaan hänet parturia pitävälle pojalle. Täällä on vaikea pitää “kasvavaa tyttöä” kodissa ja me emme halunneet, että perheemme kunnia joutuisi kyseenalaiseksi millään tavalla, hän kertoo. 

Tämä on tyypillinen liian aikaisin naitetun tytön tarina. Naapurien ja yhteisön kommentit ja kritiikki ajavat perheen naittamaan tyttärensä aikaisin. Pelätään myös, että jos tytöstä tulee liian vanha, ei kukaan enää huoli häntä. 

Järjestömme Ashirbad on mukana muuttamassa Bangladeshin maaseudun tyttöjen tulevaisuutta erityisesti maan eteläisissä osissa. Yhteistyössä Fidan kanssa tavoitamme yhteisöjä esimerkiksi vaikuttamistyön ja erilaisten työpajojen kautta.  

Tietoisuus on kasvanut koulutusten, työpajojen, tapaamisten ja aikuiskoulutuksen kautta. Ohjelmassa ollaan jatkuvasti keskustelussa nuorten, vanhempien ja yhteisöjen kanssa. Työmme tavoittaa lasten ohjaajia, huoltajia, yhteisöjä, paikallisia viranomaisia ja uskonnollisia johtajia sekä hallituksen edustajia. Parhaillaan kehitämme perheiden taloudellista tilannetta School Child Security -projektissa, jolla saattaa olla hyvä vaikutus lapsiavioliittojen vähentämiseen Bangladeshissa.

 


Sinä voit auttaa! Lahjoittamalla Eväät elämään -kampanjaan tuet Fidan pitkäjänteistä työtä Bangladeshissa.

Lahjoita

  • MobilePaylla haluamasi summa numeroon 76551
  • Lahjoita 20 euroa tekstaamalla tekstaamalla FIDA20 numeroon 16155
  • Tilisiirrolla: Fida International ry. IBAN-tilinumero: FI41 228 718 0000 5256, Viitenumero: 558002