Blogi

Avoin kirje sinulle, kansanedustaja

Onnittelut Sinulle, eduskuntaan valittu kansanedustaja. Äänestäjäsi ovat luottaneet sinuun!  Olen iloinen puolestasi, olet aloittamassa innostavaa ja merkittävää työtä joko ensimmäistä tai useampaa kertaa.

Muistatko missä olit ja mitä ajattelit, kun edelliset eduskuntavaalit olivat ohi, ja Suomi joutui yllättäen melkoiseen pyöritykseen? Itse muistan kehitysyhteistyöleikkaukset, jotka viilsivät syvän haavan siihen luottamukseen, mitä monet kansainväliset kumppanimme Suomea kohtaan tunsivat, ja myös kaikista heikoimmassa olevien toivoon. Talouden tasapaino on tärkeä, ja joskus joudutaan koviin keinoihin, mutta silti leikkausten rajuus yllätti.

Nyt on kääntymässä uusi lehti. Sinä olet yksi niistä, joka valitsee mitä siihen kirjataan

Seurasimme tuolloin myös sotaa ja kauhua pakenevien kulkua pitkin Eurooppaa, ja jouduimme uuden eteen myös Suomessa. Suomesta löytyi kukkahattuja ja tolkun ihmisiä, mutta myös kovia äänenpainoja. Oli hämmentävää, miten keskustelukulttuuri muuttui. Leipäjonot, nuorten syrjäytyminen, työttömyys ja vanhustenhuolto saivat meidät miettimään, mihin Suomi on menossa.

Nyt on kääntymässä uusi lehti. Sinä, tuore kansanedustaja, olet yksi niistä, joka valitsee mitä siihen kirjataan, ja mistä tämä kausi muistetaan. Menemme maailmalle rakentamaan rauhan ja sovinnon siltoja, viemme sinne hyvää koulutusta ja tietotaitoa. Pitäisikö kokeilla tuota sovintoa myös täällä kotona? Entä jos etsisimme sitä, mikä yhdistää ja sitoutuisimme entistä vahvemmin tekemään hyvää? Me emme tarvitse hienoja sanakäänteitä poliittisissa lausunnoissa. Me tarvitsemme vahvaa, eteenpäin katsovaa päätöksentekoa, joka katsoo pitkälle tulevaisuuteen.

Pitkinä kokoustunteina, päätöksiä tehdessä, yritä muistaa ne, joita päätökset koskevat.

Tehkää järkevää maahanmuuttopolitiikkaa, tehkää hyvää, oikeudenmukaista ja pitkäjänteistä kehitysyhteistyöpolitiikkaa. Tarvitsemme määrätietoista, köyhyyttä ja epätasa-arvoa poistavaa toimintaa niin täällä kotona kuin kauempanakin. Ja tarvitsemme myös mahdollisuudet toteuttaa sitä. Meillä on tietoa ja taitoa jakaa muillekin. Meillä ei ole vara sulkea silmiämme ja sydäntämme, ja käpertyä sisäänpäin.

Pitkinä kokoustunteina, päätöksiä tehdessä, yritä muistaa ne, joita päätökset koskevat. Kotona ja maailmalla. Pysähdy hetkeksi lasten äärelle, heidän, jotka rakentavat raunioista omaa maataan maailman kriisipesäkkeissä. Kuuntele kaikkialla asuvien äitien ja naisten kuiskaus paremman tulevaisuuden toivosta.

Toivon sinulle paljon voimia, iloa ja toivoa tehtävässäsi. Samalla kun rakennat Suomeen parempaa huomista omilla päätöksilläsi, sitoudu rakentamaan sitä myös niille, joiden ääni ei tänne kanna. Olemme jokainen osa tätä ihmiskunnan matkaa, ja olen iloinen siitä, että Sinä saat olla tekemässä siitä osaltasi hyvää, toivorikasta ja parempaa!