Ajankohtaista

Kriisi jatkuu Jemenissä – Fidan apu pitää elämää yllä

Lapset kantavat vettä pakolaisasutuksessa Taizin kaupungissa Jemenissä. KUVA: Abdulnasser Alseddik/Anadolu Agency/Getty Images

Lähes kuusi vuotta kestäneen sodan jälkeen Jemenissä on eniten ruokaturvattomia ihmisiä maailmassa.

Tänä vuonna Jemenistä uhkaa tulla myös maailman köyhin maa. Jemenin lapset ovat erityisen suojelun tarpeessa: jopa 79% heistä kärsii pitkittyneen sotatilan seurauksista, kuten unettomuudesta, masennuksesta ja ahdistuksesta. Fidan hanke on tarjonnut lapsille ja aikuisille yhteisöllistä traumatukea. 

Fidan apu tavoitti 20 000 ihmistä Jemenissä. 

– Jemenissä on todella vähän mielenterveyden ammattilaisia. Voimme kuitenkin kouluttaa ja varustaa yhteisöjen johtajia, vapaaehtoisia ja sosiaalityöntekijöitä, jotta he osaavat tarjota henkistä tukea. Lapsille olemme järjestäneet ryhmätoimintoja, joissa he saivat käsitellä pelkojaan, Fidan humanitaarisen avun päällikkö Maija Saarni valottaa. 

 “Nimeni on Kabir* ja asun eräässä kylässä eteläisen Taizin maakunnassa. Jemenin taloudellinen kriisi on vaikuttanut jokaisen jemeniläisen elämään. Minä käyn satunnaisissa päivätöissä rakennustyömailla, jos vain pystyn. Joinakin päivinä töitä on vaikea löytää. Minulla on kaksi kehitysvammaista tytärtä, joiden hoidosta olen vastuussa. 

Minusta on välillä tuntunut siltä, että olen epäonnistunut vanhempana. Minun on ollut vaikea huolehtia tyttäristäni, erityisesti heidän terveydellisistä erityistarpeistaan. Olen joutunut ottamaan velkaa ostaakseni heille ruokaa ja lääkkeitä. 

Kaikki muuttui, kun tulitte kyläämme ja otitte meidät mukaan ruoka-apuohjelmaan. Nyt saamme ruokakorin joka kuukausi. Olemme onnellisia ja siunattuja! Monet ongelmamme alkoivat selvitä tämän avun myötä. Esimerkiksi raha, jonka säästin ruuassa, auttoi minua maksamaan velkani ja täyttämään tyttärieni muita tarpeita. Kiitos Jumalalle ja järjestölle!” 

*nimi muutettu turvallisuussyistä 

Fidan humanitaarinen apu vuonna 2021

  • Fidan humanitaarinen apu tavoitti 310 000 ihmistä Etiopiassa, Jemenissä, Kongossa (DRC) ja Afganistanissa.  
  • Suomen ulkoministeriö tuki Fidan työtä 2,25 milj.
  • Suomalaiset lahjoittivat apua 191 810  

Humanitaarinen apu

  • Tarjoamme ihmishenkiä pelastavaa apua
  • Tuemme ihmisten ja yhteisöjen toipumista
  • Annamme psykososiaalista tukea erityisesti lapsille