Ajankohtaista

Valokuvanäyttely tuo Itä-Euroopan romanilapset Sanomataloon

Itä-Euroopan köyhissä romanikylissä pelätään talvea. Hatarat savihökkelit ovat hyytävän kylmiä. Romanilapsen elämä vuoden 2019 EU:ssa voi päättyä talven kylmyyteen.

Romanit ovat Euroopan suurin etninen vähemmistö, heitä elää Euroopassa yli 10 miljoonaa. Itä-Euroopassa romanit elävät syrjässä yhteiskunnasta, ilman juoksevaa vettä, ahtaissa ja huonokuntoisissa asumuksissa. Koulunkäynti on satunnaista ja oppimistulokset heikkoja.

Sanomatalon käytävägalleriassa voi kahden viikon ajan nähdä tuokiokuvia Bulgarian Sredetsissä asuvien romanilasten elämästä. Arjen haasteista  huolimatta lasten  kasvoilta  näkee  pilkahduksen aidosta ilosta!

Toivon kipinä -valokuvanäyttely on nähtävillä Sanomatalon käytävägalleriassa 25.11.–8.12. Sanomatalon aukioloaikoina: ma-pe klo 7-20, la-su klo 9-20. Tervetuloa!

Romanipoika Bulgarian Sredetsissä

Valokuvanäyttely on osa Fidan joulukampanjaa, jonka tavoite on auttaa Itä-Euroopan romaneja pitkäjänteisesti. Toivon kipinä -kampanja on saanut kymmenet suomalaiset seurakunnat keräämään varoja ja tekemään vapaaehtoistyötä romanien hyväksi.

Fida toimii laajasti Itä-Euroopan romaniyhteisöissä. Avustus 12 maassa toteutuu paikallisten evankelisten romaniseurakuntien kautta. Mukana työssä on myös lukuisia Suomen romaneja vapaaehtoisina. Työn painopiste on lasten koulunkäynnin tukemisessa, sillä köyhimmät lapset päätyvät usein kerjäämään.

–Koska vanhemmat ovat kouluttamattomia ja lukutaidottomia, lapsi joutuu usein kerjäämään tai keräämään roskia sen sijaan, että hänellä olisi mahdollisuus käydä koulua, kertoo Fidan romanityön koordinaattori Janne Harjukoski.

Fida varustaa paikallisseurakuntia toimimaan lasten parissa. Lapsille järjestetään kerhoja, kesäleirejä, pyhäkouluja ja harrastustoimintaa. Seurakuntien toimintakeskukset tarjoavat tukea koulunkäyntiin esikoulujen, tukiopetuksen ja läksykerhojen avulla.

–Työmme piirissä olevien lasten valmistumisprosentti on jopa 90, kun keskimäärin romaniyhteisöjen lapsista puolet jättää koulun kesken, Harjukoski sanoo.

Katso lyhytdokumentti työstämme Bulgariassa:

 

Tutustu kampanjaan