Ajankohtaista

Entinen kummilapsi Ajdin on unelma-ammatissaan

Tummahiuksinen ja -partainen nuorimies seisoo parturiliikkeen edessä.

Hyvät uutiset kantautuvat Bosniasta aina Suomeen saakka. Tuzlan romaninuoria on valmistunut ammattiin ja saanut töitä. Tänään tapaamme yhden ahkerasti opiskelleista nuorista, Ajdinin.

Maassa, jossa nuorisotyöttömyys on korkea ja romanit kohtaavat yhä syrjintää, voidaan puhua tuplaonnistumisesta. Suolakaivoksistaan tunnettu Tuzla on kolmanneksi suurin kaupunki Bosnia-Hertsegovinassa. Aivan kaupungin keskustassa, kävelykadun läheisyydessä sijaitsee tyylikäs parturiliike. Sisällä 21-vuotias Ajdin Beganovic esittelee tyytyväisenä työtään. Hän on yksi Kiseljakin romaniyhteisön nuorista, joka on valmistunut toiveammattiinsa.

– Tykkään kaikesta työssäni. On mukava leikata hiuksia, keskustella ihmisten kanssa ja oppia uusia asioita, hän kertoo.

Hän on kiitollinen kummeille ja paikalliselle kummitiimille avusta vuosien varrella: – Rehellisesti sanottuna ilman saamaani tukea, en olisi tässä, missä nyt olen. Mielestäni nuoria pitää auttaa, ei vain minua, vaan kaikkia.

Unelma vahvistuu

Ajdin avasi ensimmäisen parturiliikkeensä omana syntymäpäivänään Kiseljakin kylälle, jossa hän työskenteli lähes vuoden verran. Kylällä ei kuitenkaan ollut kasvumahdollisuuksia työlle, joten hän alkoi etsiä uusia tiloja ja löysikin ne aivan Tuzlan keskustasta.

– Minulla on täällä enemmän asiakkaita ja parturihinnat ovat myös toisenlaiset. Täällä on enemmän tilaa ja mahdollisuuksia kehittää työtä.

Moni Bosnian nuorista muuttaa pois maasta paremman elämän toivossa. Ajdin haluaa näyttää esimerkkiä ja menestyä kotimaassaan. Hän unelmoi, että voisi avata lisää parturiliikkeitä, jotka erottuisivat massasta. Haastattelun lopuksi Ajdin haluaa vielä rohkaista nuoria:

– Älkää luopuko unelmistanne. Minäkin aloitin tyhjästä ja olen päässyt jo näin pitkälle.