Ajankohtaista

Talvikenkiä Kosovon romanilapsille

Fida toimitti viime viikolla 1 365 kenkäparin lahjoituksen Kosovon köyhille romaniyhteisöille.

Kengät lahjoitti upouutena eräs suomalainen kenkätehdas. Fida toimitti kengät perille Kosovoon, jossa ne jaettiin köyhissä oloissa eläville romaniperheille.

Avun toimitti perille Pristinassa sijaitseva Kosovon evankelinen seurakunta, jonka kanssa Fida tekee pitkäjänteistä avustustyötä romanivähemmistön parissa. Näissä yhteisöissä on pulaa laadukkaasta talvivaatteesta.

–Tämä lahjoitus edistää lasten koulunkäyntiä, koska ilman kenkiä lasten on vaikeaa kävellä kouluun talvella. Koulutus on avain romaniyhteisöjen muutokseen, johon Fidan pitkäjänteinen työ maassa tähtää, kertoo Fidan asiantuntija Sina Urmas, joka on tehnyt työtä Kosovossa romanien parissa.

–Kosovossa elää vähemmistönä arviolta 35 000–40 000 romania. Tarkkaa lukua ei tiedetä, koska monelta romanilta puuttuu syntymätodistus. Tämän vuoksi romanit jäävät myös kaiken sosiaaliturvan ulkopuolelle, Urmas sanoo.

Kosovon kunniakonsuli mukana auttamassa

Poikkeuksellinen projekti toteutettiin Fidan ja Helsingin lähetysseurakunnan yhteistyönä.  Lähetysseurakunnan vapaaehtoinen Seppo Siren järjesti avustuskuormalle pakkaajat ja kuljettajat. Kuorman perillemenoa oli järjestelemässä myös Kosovon Suomen kunniakonsuli, varatuomari Jouni Lehtimäki.

–Työskentelin vuodet 2013-2017 Kosovossa EU-tehtävässä Kosovon oikeusministerin juridisena neuvonantajana ja näin jo silloin, kuinka huonossa asemassa romanit olivat, ja ovat vieläkin. Paitsi että pystyin työtehtävässäni syntyneiden kontaktien kautta auttamaan tätä projektia tulli- ja muissa muodollisuuksissa, pystyin myös toteuttamaan yhtä kunniakonsulipuheessa lupaamaani: Tehdä työtä tasa- ja ihmisarvoisen Kosovon hyväksi, jossa jokaisella kosovolaisella on etnisestä taustasta riippumatta mahdollisuus elää onnellisesti ja tulevaisuuteen luottaen, Lehtimäki kertoo.

Romanien heikko asema puhuttaa

Romanit ovat Euroopan suurin ja syrjityin vähemmistö. Balkanin alueella romanit asuvat usein huonokuntoisissa taloissa, ilman sähköä tai juoksevaa vettä. Slummimaiset asuinalueet sijaitsevat monesti muista yhteisöistä erillään. Lapset kulkevat talvisin heppoisissa vaatteissa, sillä varaa kunnollisiin talvivaatteisiin ei ole.

Laajempi keskustelu romanien asemasta Euroopassa on noussut esiin vasta kun romanikerjäläisiä on ilmestynyt suurten kaupunkien katukuvaan. Apu paikan päällä Itä-Euroopassa on nostettu keskustelussa tärkeäksi elementiksi romanien aseman parantamisessa.

Fida tekee ainoana suomalaisjärjestönä laajaa avustustyötä romanien parissa 11 Itä-Euroopan ja Balkanin maassa. Työn tavoitteena on tukea paikallisten seurakuntien diakoniatyötä ja lasten koulunkäyntiä. Esimerkiksi Kosovossa Fidan ja Kosovon evankelisen seurakunnan avun piirissä on 120 romaniperhettä, joiden lapsille pidetään muun muassa esikoulua, leirejä ja läksykerhoja.

www.toivonkipinä.fi

Fida, helluntaiseurakunnat ja Elämä ja Valo -romanijärjestö tekevät yhdessä lähetystyötä 11 Euroopan maassa romanivähemmistön parissa.